Kanabis in dojenje

Strokovnjaki priporočajo da novopečene mamice, ki dojijo prenehajo z uporabo kanabisa. Vendar  je uporaba kanabisa pri dojenju še vedno lahko boljša kot dojenje z mlekom v prahu. Dojenje prinaša veliko zdravstvenih koristi tako mami kot njenemu novorojenčku. Vendar pa med zdravniki še vedno obstaja nesoglasje ko pridemo na temo uporabe kanabisa in dojenja. Raziskave so pokazale da se THC pojavi v materinem mleku po tem ko je le ta uživala kanabis. Prav tako obstaja študija, ki je pokazala da sta dva novorojenčka, ki sta bila dojena s strani mater, ki sta uživali kanabis pokazala motnje pri razvoju motoričnih sposobnosti. Splošno gledano je priporočljivo da prenehate uporabljati kanabis v kolikor dojite. Vendar nevarnost uporabe kanabisa med dojenjem še ni popolnoma dokazana. Strokovnjaki za laktacijo (dojenje) menijo da je v določenih primerih bolje dojiti, kljub temu da doječa mati uporablja kanabis.

Ali kanabis vpliva na mleko iz dojk?

 

Dokazi kažejo na to da se THC izloča v mleku pri materah, ki uporabljajo kanabis. V raziskavi objavljeni leta 1982 so testirali vzorce mleka dveh mater, ki uporabljata kanabis. Prva mati je kanabis uživala enkrat dnevno, medtem ko je druga mati kanabis uživala večkrat dnevno. Mleko obeh mater je vsebovalo THC. Razlika je bila v temu da je imelo mleko matere, ki je uživala kanabis enkrat dnevno manjšo prisotnost THC-ja kot mleko matere, ki je uživala kanabis večkrat dnevno. Raziskovalci so prav tako testirali kri obeh mater in ugotovili da je imelo mleko 8x večjo koncentracijo THC kot kri, kar pomeni da se je THC skoncentriral v mleku. Raziskovalci menijo da je to zaradi tega ker se THC lažje raztaplja v maščobah, ki so prisotne v materinem mleku. Raziskovalci so prav tako testiral iztrebke obeh novorojenčkov, kjer so merili prisotnost THC-ja in njegovih metabolitov. Ugotovili so, da so novorojenčki izločali tako THC kot njegove metabolite, zaradi česar menijo, da dojenčki absorbirajo in predelajo THC, ki se nahaja v materinem mleku. Novejša raziskava, ki so jo opravili leta 2011 je pokazala iste rezultate kot prejšnja.

Kakšen vpliv ima to na novorojenčka?

 

Ko pridemo do tega kakšni so vplivi kanabisa na dojenje so si mnenja zelo nasprotujoča. Obdobje takoj po rojstvu, ko otroka dojite je kritičen čas pri razvoju otrokovih možganov. Za THC obstaja mnenje da se dobavlja možganom in se shranjuje v maščobno tkivo še tedne če ne mesece. Kljub temu pa je težko narediti kakršnekoli zaključke, saj so matere, ki uživajo kanabis med dojenjem najverjetneje kanabis uživale že med nosečnostjo. To pomeni da ne moremo vedno z gotovostjo trditi ali napake pri razvoju otroka povzroča kajenje med nosečnostjo ali med samim dojenjem. V študiji, ki so jo opravili leta 1985 so ugotovili da niso bile opažene nobene razlike pri otrokovem mentalnem ali gibalnem razvoju med materami ki so uživale kanabis in med tistimi ki tega niso počele.  Kljub temu pa so raziskovalci poudarili da se rezultati te raziskave ne skladajo z ostalimi opravljenimi študijami na to temo. Menijo, da se zaradi razlike v načinu pobiranja vzorcev rezultati lahko zaradi tega razlikujejo. V bolj obsežni raziskavi opravljeni leta 1990 so odkrili bistvene razlike v razvoju motoričnih sposobnosti pri otrocih tistih mater, ki so med dojenjem uživale kanabis in med tistimi, ki tega niso počele. Med obema testnima skupinama ni bilo bistvenih razlik v socialnem statusu doječih mater.

Razlike med dojenjem in dojenjem z mlekom v prahu

Zdravstvene ustanove po vsem svetu so si edine v mnenju da ima dojenje veliko pozitivnih učinkov tako za mamo kot za otroka. Dojeni otroci imajo zaradi dojenja  vse življenjske zdravstvene koristi. Pri otrocih, ki so dojeni obstaja manjša možnost smrti pri novorojenčkih, nastanka alergij, diabetesa ali raznih infekcij. Matere, ki dojijo v veliko manjših procentih doživljajo poporodno depresijo in imajo manjšo možnost nastanka raka na dojkah ali raka na jajčnikih. WHO (World health organization) priporoča da dojenčke dojite vsaj prvih 6 mesecev njihovega življenja. Ko mati ne more ali noče dojiti obstaja možnost dojenja z umetnim mlekom. Čeprav so se mleka iz praha z leti izboljšala, še vedno nismo sposobni reproducirati vseh koristi, ki jih ima materino mleko. Materino mleko vsebuje žive bakterije, ki pomagajo pri nastanku dojenčkovega imunskega sistema. Dojenje je tudi oblika kožnega kontakta, ki ima izredno veliko koristi tako za mater kot za otroka. Če gledamo v celoti ima dojenje veliko prednosti pred dojenjem z umetnim mlekom, prav tako pa se ga tudi priporoča.

Kaj na vse skupaj pravijo strokovnjaki?

 

Kljub temu da tveganja uporabe kanabisa med nosečnostjo niso še vzpostavljena, zdravstveni delavci v vsakem primeru priporočajo prenehanje uporabe kanabisa med dojenjem. Ameriška univerza za Ginekologijo jo podala izjavo da se uporaba kanabisa med dojenjem ”odsvetuje” zaradi pomanjkanja dokazov da je takšno početje varno. Kljub temu pa obstaja veliko zdravstvenih koristi, ki jih ponuja dojenje pred hranjenjem z umetnim mlekom. Zato v kolikor se ženska ne more vzdržati uživanju kanabisa, je še vedno najverjetneje bolje da doji, kot pa da uporablja mleko v prahu.

Navodila s strani ABM (Academy of breastfeeding)

 

Pri organizaciji ABM so leta 2015 izdali knjižico z napotki za dojenje pri uporabi raznoraznih substanc. V knjižici pravijo da:

”Dandanes, kljub temu da ne obstajajo dovolj močni dokazi za nasprotno priporočamo da kljub uporabi kanabisa dojite, a ob tem postopajte zelo previdno.”

S tem so najverjetneje mislili, da koristni učinki dojenja nadvladajo nad tveganji, ki jih lahko povzroči uporaba kanabisa med dojenjem. Kljub temu so te napotke že večkrat izzvali različni strokovnjaki na tem področju. Avtorji kritik so napotke označili za razočaranje. Njihov argument je da bi morali bit medicinski strokovnjaki vedno na strani previdnosti. Menijo da bi morale matere, ki uživajo kanabis takoj prenehati z dojenjem.

Strokovnjaki za laktacijo

 

V anketi med strokovnjaki za laktacijo v ZDA (anketa je vključevala medicinske sestre, specialiste za laktacijo in ostale profesionalne zdravstvene delavce) so rezultati pokazali da večino zdravstvenih delavcev priporoča, da se vsakega posameznika obravnava posebej, še posebno ko gre za uživanje kanabisa in dojenje. Medicinski delavci predvidevajo da kanabis med dojenjem uživa 1 od 10 mater, ki doji. Najnovejši citat, ki ga uporabljajo strokovnjaki za laktacijo pri podajanju priporočil je v svoji knjigi ”Medications and Mother’s Milk” napisal Dr. Thomas Hale. V tej knjigi je kanabis postavljen v kategorijo nedovoljenih substanc z najvišjim tveganjem. V knjigi pravi da:

”…uporaba kanabisa  pri doječih ženskah očitno prevlada nad možnimi koristmi dojenja”

Zanimivo je da velika večina teh strokovnjakov bazira svoja priporočila na podlagi njihovih osebnih in kliničnih izkušenj. Kljub temu v anketi veliko strokovnjakov za laktacijo meni da koristi dojenja nadvladajo nad tveganji, ki jih prinaša uporaba kanabisa. 41% vprašanih priporoča nadaljevanje dojenja kljub temu, da mati uživa kanabis.

Zaključek

 

Mnenja glede kanabisa in dojenja so si zelo različna in debata okoli te teme še vedno poteka. Obstaja velik konsenz glede koristi, ki jih ima dojenje novorojenčkov. Vendar tveganje, ki ga predstavlja uživanje kanabisa med časom dojenja še vedno obstaja. Obstaja kar nekaj študij, ki so pokazale negativne učinke uživanja kanabisa med dojenjem, po drugi strani pa nekaj študij pri katerih niso bile najdene nobene negativne posledice tega početja. Prav tako je splošno znano da se THC izloča z mlekom matere, ki uporablja kanabis med dojenjem. THC in njegovi metaboliti se izločajo skozi dojenčkovo blato, kar je dokaz da dojenček absorbira THC.

(Vir: https://www.leafscience.com/2017/12/04/marijuana-breastfeeding-safe/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.