Koncentrati iz kanabisa

Koncentrati iz kanabisa postaja vedno bolj popularna a ob enem tudi večpomenska besedna zveza v kanabis industriji. Lahko se nanaša na vosek (angleško Wax), ki ga lahko uparjate, na tinkture, ki jih uporabljate pod vašim jezikom ali celo kanabis olje, ki ne vsebuje THC-ja. Prihodnost industrije je usmerjena v te močno koncentrirane oblike kanabisa, še posebej pa so uporabne zaradi svojega terapevtskega potenciala pri metodah uživanja, ki niso povezane s kajenjem.

Raziščite različne koncentrate

V skupino kanabis koncentratov uvrščamo vse proizvode, ki so pridobljeni skozi proces ekstrakcije. Topila ali solventi (primer Butan, CO2, Etanol) odstranijo spojine (smolo) z rastlin oziroma natančneje cvetov kanabisa in ob tem za seboj pustijo izdelek, ki je nabito poln z kanabinoidi. Nekatere vrste koncentratov pri testiranjih pokažejo vrednosti THC-ja tudi do 80%, medtem ko druge, ki so bogate s ne psiho-aktivnimi sestavinami kot je CBD prinašajo ”ne zadeto” izkušnjo pri njihovem uživanju.

V kolikor želite izpopolniti vašo izkušnjo uživanja kanabisa Vam v naslednjih odstavkih opisujemo nekatere izmed najbolj popularnih koncentratov iz kanabisa.

Kief

Kief je oblika koncentriranega kanabisa. Poznana je tudi pod imenoma Dry sift (slo. Suho sejan) ali Pollen (slo. Prah). Kief je narejen iz smolnatih žlez najdenih na trihomih, ki se nahajajo na cvetovih kanabisa. Te žleze vsebujejo terpene in kanabinoide, ki rastlinam podarijo različne okuse, vonjave in učinke pri kajenju. Kief se v veliki večini primerov uporablja za izdelavo hašiša. Prav tako ga lahko nabirate v vašem mlinčku (v kolikor je le ta več prekaten) in nato z nabranim začinite vaš zvitek, ki na ta način postane dosti bolj močan.

Hašiš

Gre za enega izmed najstarejših ”igralcev” v kanabis industriji. Hašiš je koncentrat, ki nastane s stiskanjem smole rastline. Prašni kief, ki obdaja cvetove kanabisa lahko poberemo in stisnemo skupaj in s tem naredimo hašiš. Prav tako lahko za izdelavo uporabimo topili, kot sta suhi ali navaden led in etanol. Čeprav ni tako močan kot BHO (Butan Hash oil) ali ostali kanabis koncentrati je hašiš še vedno ostaja glavni proizvod v kanabis industriji po svetu.

Butan hash Oil (BHO)

BHO ali Butan Hash Oil je ekstremno močan koncentrat, ki je izredno priljubljen za tako imenovani Dabbing in ostale uparjalne tehnike uživanja kanabisa. Kanabinoidi se od rastline ločijo s pomočjo Butana. Na koncu ekstrakcije ostane vosek, ki bo ali ohranil svojo lepljivo obliko ali pa se bo strdil, kar bo za rezultat imelo drobljivo ”satovje” ali pa obliko razbitega stekla rjave barve. Ker se nivo THC-ja lahko povzpne tudi do 80% so te vrste ekstrakti primerni za medicinsko uporabo kot sredstvo za lajšanje kroničnih bolečin in ostalih neobvladljivih simptomov. Zelo pomembno je da pred uživanjem vaše izdelke laboratorijsko testirate za čistost, saj ima neprimerno očiščen BHO lahko še vedno sledi Butana, kar za vaše zdravje ni ravno najbolje.

CO2 Olje

Sedaj na trgu zelo priljubljeno CO2 Olje je koncentrat, ki ga je mogoče narediti s pomočjo izredno dragih strojev za ekstrakcijo, ki uporabljajo pritisk in CO2 za separacijo oziroma ločevanje rastlinskega materiala. Ta metoda, ki sliši na ime Supercritical Fluid Extraction (slovensko Super-kritična tekoča ekstrakcija) je ena izmed najučinkovitejših metod za zgostitev uporabnih rastlinskih delov v esencialne spojine. Olje Jantarne barve, ki je končni produkt lahko uživamo na veliko različnih načinov. Najpopularnejši ta trenutek je način uživanja z tako imenovanimi Vapor Pen (Prenosni uparjalniki, ki so zelo majhni- kot pero).

RSO (Rick Simpson Oil)

Leta 2003 je gospod, ki sliši na ime Rick Simpson zdravil svojega kožnega raka z doma narejenim zdravilom iz kanabisa. S tem ko je cvetove kanabisa namakal v čistem izpropilnem alkoholu je terapevtske sestavine ločil iz rastline in pri tem mu je na koncu postopka izparevanja alkohola ostala katranu podobna tekočina. Tekočina sliši tudi na ime Phenix Tears (Feniksove solze). RSO lahko uživate oralno ali nanašate direktno na kožo.

Tinkture

Do prohibicije v ZDA leta 1937 so bile tinkture najbolj pogosta oblika medicinske uporabe kanabisa. Tinktura je tekoči koncentrat, ki nastane pri alkoholni ekstrakciji in pri tem iz rastline izvleče veliko koristnih rastlinskih kanabinoidov. Nekaj kapljic pod jezik je zadovoljiv odmerek, vendar jih lahko po potrebi dodate tudi več. Tinkture, ki so danes na voljo (vsaj v ZDA) imajo različne okuse in vonje in so odličen način uživanja kanabisa za bolnike, ki kanabisa nočejo uživati s kajenjem.

(vir: https://www.leafly.com/news/cannabis-101/the-great-wide-world-of-cannabis-concentrates )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.