Terpeni

Terpeni so učinkovine, ki rastlinam in cvetom kanabisa dajo unikaten vonj. Terpeni izvirajo iz istih žlez rastline kanabisa kot THC, CBD in ostali kanabinoidi. Vendar terpenov ne najdemo le v rastlinah kanabisa ampak tudi v rastlinah ali sadju kot je na primer mango. Terpeni delujejo vzajemno z endokanabinoidnim sistemom na podoben način kot kanabinoidi. Ko jih vdihujemo ali zaužijemo delujejo kot pomočnik kanabinoidom pri penetraciji skozi krvno-možgansko zaporo. Terpen z imenom Mircen (ang. Myrcene) na primer je poznan po tem da poveča celično propustnost in s tem dovoli hitrejšo absorpcijo THC-ja in ostalih kanabinoidov. Terpeni lahko vplivajo tudi na  nevrotransmitorje v možganih. Za primer navedimo, da lahko vplivajo na proizvodnjo hormonov serotonin in dopamin in njuno uničenje. Ta vpogled nam lahko poda idejo zakaj različne vrste kanabisa niso drugačne le po okusu in vonju, ampak tudi po učinku na naše razpoloženje in občutku zadetosti. Limonen (ang. Limonene), še en zelo pogost terpen, ki ga najdemo v rastlinah kanabisa lahko poveča proizvodnjo hormona serotonina in s tem povzdigne  razpoloženje pri uporabniku.

Pogosto najdeni terpeni v rastlinah kanabisa

 

V rastlinah kanabisa so do sedaj našli že več kot 100 poznanih terpenov. Vsaka sorta kanabisa ima svojo unikatno kompozicijo terpenov; zato imajo različne vrste različne vonje, okuse in učinke na uporabnika.

Mircen (ang. Mrycene)

Vonj:  vlažen, po klinčkih, zemeljski, zeliščen z notami po citrusih in tropskem sadju.

Učinek:  pomirjajoč, zaspanost in ”na zofo prilepljen” učinek

Medicinska vrednost: antioksidant, anti-rakotvoren; zelo uporaben za mišično napetost, pomaga pri lajšanju bolečin, nespečnosti, depresiji.

Najdemo v: mangu, limonski travi, timijanu in hmelju.

Vrste z visoko prisotnostjo: Pure Kush, White widow, Skunk no.1

Linalol (ang. Linalool)

Vonj:  cvetličen, agrumi, sladek, blag

Učinek:  pomaga pri sproščanje tesnobe, pomirjevalne kvalitete

Medicinska vrednost:  sproščanje tesnobe, sproščanj krčev, antidepresiv, zdravljenje mozoljev/aken

Najdemo v:   sivki

Vrste z visoko prisotnostjo: G13 Haze

Kariofilen (ang. Caryophyllene)

Vonj:  popru, začimbah, klinčkih, lesu

Učinek:  poznan po povečanju srčnega utripa

Medicinska vrednost:  pomoč pri zdravljenju artritisa, čira, avtoimunih motenj, splošne pomoč pri želodčnih težavah

Najdemo v:   črni poper, klinčkih, bombaž

Vrste z visoko prisotnostjo:  Hash Plant

Limonen (ang. Limonene)

Vonj:  citrusih

Učinek:  dvig razpoloženja in lajšanje stresa

Medicinska vrednost:  pomaga pri odpravljanju gliv, proti-vnetni, proti-bakterijski, pomoč pri zgagi, depresiji

Najdemo v:   lupinah sadja, rožmarinu, brinu, poprovi meti.

Vrste z visoko prisotnostjo:  OG Kush, Super Lemon Haze

Še nekateri terpeni pogosto najdeni v rastlinah kanabisa:

-Alfa Bisabolol

-Delta 3 Carene

-Borneol

-Alpha Pinene/ Beta Pinene

-Eucalyptol

-Terpinol

-Canphene

Kako povečati vsebnost terpenov v rastlinah kanabisa?

Nikoli ne primanjkuje idej kako manipulirati s terpenskimi profili rastlin. Nekatere izmed metod vključujejo uporabo melase, izvajanje stresa nad rastlino ali uporaba različnih proizvodov za spodbujanje cvetenja, ki so na voljo na trgu. Po mnenju pisca članka je trenutno na tem področju predvsem pomembna vloga raziskav. Nekoč ko bo večina sort kanabisa določena in opisana bomo lahko začeli vzgajati vrste, ki bodo imele dokazano povečano stopnjo določenega terpena.

Prihodnost terpenov

Še vedno se moramo na področju terpenov veliko naučiti. Raziskovalci prav zdaj razvrščajo različne vrste kanabisa. Ko bodo terpene v različnih rastlinah lahko prepoznali bodo raziskovalci lahko naredili ekstrakte in jih nato klinično testirali. Le misel na množico zdravstvenih koristi, ki bodo s tem postale mogoče je razburljivo. Pripravite se, da boste v bližnji prihodnosti o terpenih slišali še veliko.

(vir: https://herb.co/2015/10/25/what-are-cannabis-terpenes-and-what-do-they-do/

http://maryjanesdiary.com/terpenes/ )

Z obiskom strani se strinjate, da samovoljno dostopate na spletno mesto, odgovarjate za svoja dejanja in ste starejši od 18 let.