Kako najbolje ohraniti terpene

Ohranitev terpenov je enako kot ohranitev trihomov; in terpeni imajo veliko sovražnikov. Ali gre za toploto, svetlobo, vznemirjenje ali čas so terpeni zelo izbirčne učinkovine. Zaradi tega lahko razumemo zakaj imajo cvetovi kanabisa tako kratek rok uporabe. Med izgubo vlage v listih in degradacijo trihomov cvetovi kanabisa ne opravijo optimalno delo pri ohranjanju terpenov ko je cvet že zrel in pripravljen na žetev. Dejstvo je, da ko cvetovi dozorijo se od tu naprej začne naravni proces degradacije terpenov. Kljub temu pa pravilno posušeni in očiščeni cvetovi, ki so bili izredno malo tretirani skozi njihov razvoj in so bili ob tem shranjeni v optimalnih pogojih obdržijo svoj kompleksen terpenski profil še dolgo časa. Sorte, ki jih pravilno očistimo lahko razvijejo zelo kompleksen aromatični profil, ki je rezultat pravilnega ravnanja s cvetovi. Obstaja kar nekaj načinov kako vaše cvetove kanabisa peljati po pravi poti. S pravilno pripravo in shranjevanjem bodo vaši terpeni ostali sveži dlje kot ste mislili.

Voskasta površina glavice trihoma ima pri tem bistven pomen saj dodaja zaščitno plast med kanabinoide in terpene in jih s tem zaščiti pred zunanjimi sovražniki. Med življenjskim ciklom ženske rastline kanabisa proizvedejo veliko število trihomov, ki obdajajo površje cvetov in pri tem proizvajajo nam tako ljube učinkovine. Ta kombinacija terpenov in kanabinoidov se ustvarja pod zaščito tanke plasti celic, ki ustvarjajo pravo kupolo trihomov. Te mikroskopske kupole so izredno krhke in lahko počijo že ob najmanjšem kontaktu. V kolikor s prsti potipate sveže smolnate cvetove in potem povohate svoje prste je aroma, ki jo vohate rezultat zlomljenih trihomov na vaših prstih. Še več, trihomi se bodo nehali proizvajati in bodo začeli razpadati v kolikor bodo izpostavljeni ostrim pogojem, kot so toplota ali izpostavljenost svetlobi. Med žetvijo bo vsaka pretirano vznemirjenje imelo za posledico razpad trihomov, zato na tem mestu izpostavimo da je za ohranitev trihomov pomembno minimalno dotikanje cvetov.

 Očiščeni cvetovi kanabisa doživijo določeno degradacijo trihomov, v kolikor pa je proces čiščenja opravljen pravilno lahko izkusite zelo prijeten občutek pri kajenju, ki vsebuje tako okus kot medicinske koristi brez neprijetnega ostrega okusa po klorofilu, ki je posledica slabo in nepravilno očiščenih cvetov. Življenska doba trihoma je najbolj odvisna od načina čiščenja in sušenja cvetov. Pri izpostavljenosti visokim temperaturam bo degradacija trihomov zelo očitna. Kakršnokoli vznemirjenje prav tako zelo slabo vpliva na kakovost cvetov. Dolgotrajna izpostavljenost svetlobi lahko uniči trihome, prav tako kot predolgo shranjevanje oziroma neuporaba cvetov. V kolikor so bili cvetovi kanabisa izpostavljeni kateremukoli izmed prej opisanih dejavnikov bodo zaradi tega imeli delno ali v celoti uničen profil okusov.

Da boste svoje cvetove ohranili kar najbolj sveže in lepo dišeče jih shranite v temen in hladen prostor v katerem ni pretoka zraka. Vlažnost samih cvetov je prav tako pomembna da majhni listi okoli cvetov ohranijo lepo obliko. V ZDA že lahko kupite vrečke za uravnavanje vlage, s katerimi vaši cvetovi več časa ostanejo sveži in ob tem ohranijo svoj trihomski profil. Prevelik odstotek vlage pa po drugi strani lahko povzroči nastanek plesni in popolnoma uniči vaše cvetove.

Najverjetneje je najbolj učinkovit način ohranitve terpenov in trihomov ekstrakcija v kanabis koncentrate. Na tem mestu je vredno omeniti da je najbolje ekstrakcijo opravljati s sveže pobranimi cvetovi. Pri pravilno opravljeni ekstrakciji ne le da smolo ločimo od rastlinskih delov ampak ob tem tudi ohranimo vosek in lipide, ki varujejo terpene in kanabinoide pred zunanjimi dejavniki. Po končanem postopku vam ostane le čista snov, ki vsebuje le čiste medicinske lastnosti kanabisa in njegove edinstvene vonjave in okuse. Kljub temu da pri določenih načinih ekstrakcije cvetove kanabisa izpostavimo visokim temperaturam pri katerih uničimo določen delež terpenov, se vedno več uporabnikov trudi uporabljati metode pri katerih se sam proces opravi pri nižjih temperaturah. Visoko kakovostni koncentrati, ki jih je potrebno tudi pravilno shranjevati (veljajo podobni parametri kot pri cvetovih; se pravi hladen, temen prostor z malo ali nič pretoka zraka) lahko shranjujete za nedoločen čas in s tem za vedno ujamete čudovite okuse in arome skrite v terpenih.

(vir: http://getbloomfarms.com/how-to-preserve-terpenes/?age-verified=c20f2b723e )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.