Mehika na dobri poti da legalizira uporabo kanabisa v letu 2020

Vodja večine v mehiškem senatu Ricardo Monreal nedavno predstavil zakon, ki bo legaliziral in reguliral uporabo kanabisa v Mehiki. Monreal je tudi eden od soavtorjev zakona. Zakon, ki bo reguliral prodajo, proizvodnjo in pridelavo kanabisa bodo poslanci senata obravnavali v prihajajoči seji, ki bo trajala od 1.2 do 30.4.2020.

Po vsebini osnutka zakona bodo prebivalci Mehike lahko posedovali in prevažali do 28 gramov kanabisa, kar je po terminologiji osnutka ”smiselna količina”. Prav tako bo dovoljena vzgoja do 6 sadik kanabisa na osebo.

Predlog zakona prav tako predlaga možnost posedovanja med 28 do 200 grami kanabisa, v kolikor to odobri Mehiški inštitut za konopljo. Ta inštitut, ki ga morajo še ustanoviti, bo neke vrste vladna agencija, ki naj bi z delovanjem začela 1.1.2021.

Po predlogu zakona bi ljudje lahko posedali tudi od 28 do 200 gramov marihuane, če bi prejeli dovoljenje mehiškega inštituta za konopljo. Inštitut je še ustanovljena vladna agencija, ki naj bi delovala s 1. januarjem 2021.

Do sedaj je bilo v Mehiki že kar nekaj poizkusov omehčanja trenutne zakonodaje na področju kanabisa. Novembra 2018 je senatorka Olga Sanchez Cordero že poizkušala z uvedbo zakona o legalizaciji kanabisa, ki bi omogočal gojenje in prodajo v komercialne, medicinske in rekreativne namene.

Novembra 2018 je senatorka Olga Sanchez Cordero uvedla zakon o legalizaciji marihuane, ki bo omogočil gojenje in prodajo marihuane za komercialno, medicinsko in rekreacijsko uporabo. Konec oktobra 2018 je vrhovno sodišče v Mehiki presodilo, da je neustavno absolutno prepovedati rekreacijsko uporabo marihuane. Kljub temu da je bil predlog zakona zavržen je ustavno sodišče presodilo, da je neustavno popolnoma prepovedati uporabo kanabisa v rekreativne namene.

Novi predlog zakona, ki je začel ta vikend krožiti ne bo dovoljeval javne uporabe kanabisa, prav tako pa ne bodo legalni izdelki in pijače, ki vsebujejo več kot 1% THC-ja. Predlog zakona bo vsekakor dodal novo živahnost razpravi o legalizaciji.

(Vir: https://internationalhighlife.com/mexico-legalizing-cannabis/ )

Z obiskom strani se strinjate, da samovoljno dostopate na spletno mesto, odgovarjate za svoja dejanja in ste starejši od 18 let.