Mehika na dobri poti da legalizira uporabo kanabisa v letu 2020

Vodja večine v mehiškem senatu Ricardo Monreal nedavno predstavil zakon, ki bo legaliziral in reguliral uporabo kanabisa v Mehiki. Monreal je tudi eden od soavtorjev zakona. Zakon, ki bo reguliral prodajo, proizvodnjo in pridelavo kanabisa bodo poslanci senata obravnavali v prihajajoči seji, ki bo trajala od 1.2 do 30.4.2020.

Po vsebini osnutka zakona bodo prebivalci Mehike lahko posedovali in prevažali do 28 gramov kanabisa, kar je po terminologiji osnutka ”smiselna količina”. Prav tako bo dovoljena vzgoja do 6 sadik kanabisa na osebo.

Predlog zakona prav tako predlaga možnost posedovanja med 28 do 200 grami kanabisa, v kolikor to odobri Mehiški inštitut za konopljo. Ta inštitut, ki ga morajo še ustanoviti, bo neke vrste vladna agencija, ki naj bi z delovanjem začela 1.1.2021.

Po predlogu zakona bi ljudje lahko posedali tudi od 28 do 200 gramov marihuane, če bi prejeli dovoljenje mehiškega inštituta za konopljo. Inštitut je še ustanovljena vladna agencija, ki naj bi delovala s 1. januarjem 2021.

Do sedaj je bilo v Mehiki že kar nekaj poizkusov omehčanja trenutne zakonodaje na področju kanabisa. Novembra 2018 je senatorka Olga Sanchez Cordero že poizkušala z uvedbo zakona o legalizaciji kanabisa, ki bi omogočal gojenje in prodajo v komercialne, medicinske in rekreativne namene.

Novembra 2018 je senatorka Olga Sanchez Cordero uvedla zakon o legalizaciji marihuane, ki bo omogočil gojenje in prodajo marihuane za komercialno, medicinsko in rekreacijsko uporabo. Konec oktobra 2018 je vrhovno sodišče v Mehiki presodilo, da je neustavno absolutno prepovedati rekreacijsko uporabo marihuane. Kljub temu da je bil predlog zakona zavržen je ustavno sodišče presodilo, da je neustavno popolnoma prepovedati uporabo kanabisa v rekreativne namene.

Novi predlog zakona, ki je začel ta vikend krožiti ne bo dovoljeval javne uporabe kanabisa, prav tako pa ne bodo legalni izdelki in pijače, ki vsebujejo več kot 1% THC-ja. Predlog zakona bo vsekakor dodal novo živahnost razpravi o legalizaciji.

(Vir: https://internationalhighlife.com/mexico-legalizing-cannabis/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.