3.B Izbira primerne lokacije za gojenje

Ker je v tem trenutku gojenje kanabisa v Sloveniji (pa tudi po večini sveta) še vedno prepovedana dejavnost moramo za začetek dobro premisliti kje bomo postavili naš vrtiček, v katerem bomo gojili te čudovite rastline. Na grobo lahko gojenje na prostem delimo na dva dela:

-gojenje na domačem vrtu

-gojenje v naravi (Guerilla farming)

V nadaljevanju bomo vsak način podrobneje opisali, kljub temu da med obema obstaja veliko povezav. Prva stvar, na katero moramo pomisliti še preden začnemo z vzgojo naših rastlin je varnost.

Prvo pravilo pri vidiku varnosti, ki bi ga moral upoštevati vsak pameten gojitelj kannabisa je molčečnost. Upam si trditi, da velika večina kanabisa izgine zaradi blebetavosti gojiteljev in ne zaradi posredovanja policije. Nikomur ne omenjajte, kje se nahaja Vaš vrtiček. Končne sadove vašega dela s prijatelji in znanci raje delite drugače 😉 Prav tako je pomembno, v kolikor želimo da bo naš vrtiček čim bolj varen samo lokacijo izbrati na področjih z nizko frekvenco obiskovalcev. V kolikor boste gojili blizu sprehajalnih poti ali bolj obiskanih turističnih atrakcij v naravi možnost izgube svojega končnega produkta močno povečate.

Prav tako na tem mestu velja omeniti, da pri izbiri primerne lokacije velja tudi etična komponenta, ki se je velja držati. Nikoli ne gojite kanabisa na zemljiščih, ki so v lasti nekoga oziroma če že izberite zemljišča, ki so že več zaporednih let zaraščena saj si nikoli ne želimo, da zaradi našega vrtička nekomu povzročamo nepotrebne težave.

Gojenje v naravi

Najboljši čas za iskanje primerne lokacije za vašo operacijo je v jesenskem času (September, Oktober), saj takrat najlažje ocenimo, koliko je lokacija skrita (vegetacija je v tem času v polnem razmahu), koliko prometa je na danem območju (gobarji, nabiralci plodov) in tudi koliko bo v najpomembnejši fazi gojenja (cvetenje) vaš vrtiček obsijan s soncem.

Prva stvar, ki je tudi ena izmed najbolj pomembnih pri izbiri primerne lokacije je osvetjenost gojitvenega prostora. V kolikor želite zadevo narediti kar se da natančno vam priporočamo da pri iskanju primerne lokacije s seboj vzamete kompas. Najbolje je, da vaša lokacija leži v smeri JV-JZ (oziroma Južna pobočja hribov, gričev in dolin) (vstavi sliko), saj bodo rastline tako imele sonce čez celoten dan. Gojenje na Severnih (osojnih delih) bo imelo za rezultat izredno majhne rastline in posledično tudi klavrne donose. V kolikor to ni možno poizkusite najti lokacijo, ki ima večinoma jutranje sonce, saj Vam bo to v poletnim mesecih prihranilo kar nekaj dela (vrtički, ki so obsijani celoten dan bodo veliko prej izpostavljeni suši, prav tako pa rastline pri temperaturah večjih od 30 stopinj C ne izvajajo fotosinteze).

Naslednja stvar na katero moramo biti pozorni je skritost same lokacije. Vrtiček si je najbolje narediti v kakšni robidi ali nizkem grmičevju, ki poskrbi za nekakšen naraven ščit pred pogledi in v primeru robide tudi pred nepovabljenimi gosti, prav tako pa so takšne lokacije po navadi dovolj obsijane s soncem. Zaželeno je tudi, da na vaš vrtiček vsakič hodite po drugačni poti, saj tako ne boste naredili steze, ki bi nepridiprave pripeljala neposredno do vašega vrtička. Prav zaradi tega razloga je zaželeno, da vaš vrtiček pripravite že v zimskem času, ko podrastje in trava še ne rasteta in za sabo po gozdu ne puščate prave male avtoceste.

V kolikor smo prvi dve točki opravili velja pri izbiri lokacije pogledati tudi, ali se nahaja blizu kakšnega vodnega vira. Kannabis je zelo požrešna rastlina, ki za bujno rast potrebuje velike količine (oziroma čim večje) vode. V kolikor se v bližini nahaja kakšen vodni vir (reka, potok) si boste s tem prihranili kar nekaj bolečin v hrbtu med poletnimi sušnimi meseci. Več o tem kako premagovati sušna obdobja bomo opisali v posebnem poglavju.

Gojenje na domačem vrtu

Pri gojenju na domačem vrtu se ne srečujemo s problemi, ki smo jih izpostavili v prejšnjem odstavki, vendar moramo vseeno poskrbeti, da izpolnjujemo nekatere zakonitosti, ki bodo maksimizirale naš končni pridelek.

Podobno kot pri gojenju v naravi moramo najprej izbrati primerno lokacijo za gojenje. Lokacija naj ima čim več sonca in naj bo kar najbolj skrita pred nezaželenimi pogledi mimo jedočih. Na tem mestu velja omeniti, da ima kanabis v fazi cvetenja zelo močan in izrazit vonj, ki se širi kar daleč na okoli, zato si pri izbiri primerne lokacije to dejstvo vzemite v zakup. Prostor naj bo kar najbolj oddaljen od hiše in skrit pred pogledi obiskovalcev.

Naslednja dilema, ki jo moramo razjasniti je ali bomo gojili kar v vrtu oziroma bomo rastline gojili v loncih za gojenje rastlin. V tem primeru vam vsekakor svetujemo gojenje v loncih, saj takšen način prinaša kar nekaj prednosti. V kolikor boste gojili v vrtu se morate zavedati, da bodo rastline, s katerimi bomo obkrožili našo rastlino z le to tekmovale za razpoložljiva hranila in vodo, ki se nahaja v zemlji. To bo imelo za rezultat manjše rastline in končne donose. Ena od prednosti gojenja v vrtu pa je ta, da lahko z ostalimi rastlinami naredite nekakšno zeleno pregrado, ki bo skrila rastline pred nezaželenimi pogledi. Dandanes na trgu obstaja že veliko različnih tipov loncev za sajenje rastlin. Naj jih naštejemo:

-plastični lonci: najbolj standardna oblika. Dobimo jih lahko v različnih dimenzijah in oblikah (okrogli, kvadratni). Njihova največja prednost je možnost, da jih lahko prestavljamo v kolikor je to potrebno.

-platneni lonci (filc): gre za dokaj staro zadevo, ki pa v zadnjem času pridobiva na svoji veljavi, saj gre najverjetneje za najboljši možni način zunanjega gojenja.

-kot zadnjo opcijo omenimo še postavitev visoke grede, ki je prav tako odlična oblika posode za gojenje. Največja prednost je, da si jo lahko izdelate sami, minus pa njena nepremičnost (razen če ne pod njo postavite vozička s kolesci).

Na tem mestu velja omeniti tudi da, v kolikor je to mogoče, rastline gojite pod protitočno mrežo ali celo v rastlinjakih. S tem boste rešili veliko prej opisanih problemov. Rastline ne bodo tako vidne (v rastlinjaku je vse zeleno) v izredno toplih mesecih pa bodo imeli nekaj sence, kar močno pomaga pri sami rasti. V fazi cvetenja se, v kolikor je jesen zelo deževna in vlažna izognete gnitju in plesnenju cvetov, kar sta glavna dva razloga za slabo kvaliteto končnega produkta. V takšnih pogojih je mogoče pridelati izredno visoke količine zelo kakovostnega pridelka.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.