3.F Kaljenje semen kanabisa

Kaljenje semena konoplje - kalitev semena

Lahko bi rekli da je dober start pri vzgoji rastlin skoraj polovica opravljenega dela. S pravim način kaljenja lahko zelo zmanjšamo stroške začetne investicije v semena, saj z leti izkušenj s strankami opažamo, da je nepravilno kaljenje in vzgoja rastlin v njihovi začetni fazi glavni problem za slabe rezultate v nadaljevanju vzgoje.

V kolikor ste na področju gojenja kanabisa začetniki Vam na tem mestu priporočamo nakup cenejših vrst kanabisa, saj bodo tako neuspešni začetki manj obremenjujoči za vašo denarnico. To poglavje pišemo z namenom da Vam pokažemo uspešne tehnike kaljenja, s katerimi boste tako kot smo že prej omenili prihranili kaj nekaj denarja in skrbi, ki jih povzroča nepravilno kaljenje semen.

Kako začeti s kaljenjem semen

Prvo vprašanje na katerega je pomembno odgovoriti je koliko sadik nameravamo vzgojiti za nadaljnjo gojenje (o pravilni izbiri semen smo pisali v prejšnjem poglavju). V kolikor kupujete ne-feminizirana semena (semena, ki vsebujejo tako moške kot ženske rastline) boste v kolikor potrebujete 10 sadik morali kupiti vsaj 20 semen. Ker je število prodanih ne-feminiziranih semen v Sloveniji izredno majhen (upam si trditi da le okoli 1% prodanih semen) bomo o vzgoji ne-feminiziranih semen govorili v posebnem poglavju.

V kolikor kupujete feminizirana semena boste s tem prihranili kar nekaj časa, prostora in tudi negotovosti, ki jih s seboj prinašajo ne-feminizirana semena. Pa ponovimo vajo…. V kolikor potrebujete 10 sadik za nadaljnjo gojenje je priporočljivo kupiti vsaj 13 semen. Razlog za to tiči v temu da večina semenskih bank garantira kaljivost okoli 80%. V kolikor bi imeli v tem primeru 100% uspeh imate v tem primeru sladke skrbi, saj lahko tako rastline, ki so na pogled manj zdrave in razvite izločimo in naprej gojimo le tiste, ki kažejo največji nadaljnji potencial, ostale pa zavržemo ali podarimo.

Kaj semena potrebujejo za uspešno kaljenje?

Za uspešno kaljenje potrebujejo semena kanabisa nekatere pogoje, ki jih moramo nujno zagotoviti v kolikor želimo visoko kaljivost semen:

-Vlaga: medij v katerem semena kalite naj bo vlažen a ne moker. Idealna relativna vlažnost naj bo med 70 in 90% (bližje 90% boste večja bo uspešnost)

-Mir: dokler semena ne vzklijejo (se pokaže kalček) se jih ne dotikajte in imejte v prostoru s stabilnimi pogoji.

-Toplota: v kolikor želite imeti dobre rezultate pri kaljenju semena kalite v toplem prostoru, vendar ob enem ne prevročem. Idealna temperatura za kaljenje je med 22 in 25 stopinj C. Na tem mestu velja omeniti da semena kalite v prostora kjer so nihanja temperature čim manjša. V kolikor je temperatura konstantna bodo semena izredno hitro in uspešno kalila.

-Nežnost: bodite izredno previdni, ko boste preverjali oziroma presajali saj je kalček izredno občutljiv na dotik in izredno rad poči. Prav tako se semen dotikajte čim manj oziroma le takrat ko jih presajate.

-Higiena: čistost okolja v katerem semena kalite in presajate je izrednega pomena. Vedno preden imate opravka s semeni si umijte roke in opravila opravljajte v čim čistejšem prostoru.

Tehnike kaljenja semen

Kaljenje semen kanabisa lahko izvajamo na več različnih načinov. V vseh primerih moramo semenom zagotoviti zgoraj omenjene pogoje brez katerih bodo uspehi pri kaljenju izredno klavrni. V naslednjih vrsticah Vam bomo predstavili nekaj najpogostejših načinov kaljenja. Prav na kancu pa Vam bomo predstavili (vsaj po našem mnenju najučinkovitejšo metodo) s katero smo imeli najboljše rezultate:

-kaljenje v zemlji:

Gre za najbolj enostavno tehniko kaljenja. Zemljo rahlo navlažimo in seme položimo v jamico 3 do 5 mm globoko ter na rahlo prekrijemo z zemljo. Zemljo vsak dan rahlo vlažimo z razpršilko (1x dnevno zemljo blago namočimo). S to tehniko kaljenja boste imeli solidne rezultate pri kaljenju (od 10 semen pričakujte kalivost med 60 in 80 %). Možnost uspeha bo še večja če boste kaljenje opravili v prostoru s konstantno temperaturo, ki naj bo okoli 22 stopinj C. Prav tako je pomembno da za kaljenje uporabite zemljo s pravilnim nivojem ph (med 5.8 in 6.5), ki naj bo čim manj gnojena ali pa sploh ne.

Prednosti takšnega načina kaljenja so predvsem nezmožnost poškodovanja kalčka saj je seme že položeno v končni medij, prav tako pa mladi kalčki tako ne doživljajo šoka, ki ga doživijo semena, ki jih prej kalimo na drugačen način in nato presadimo v končni setveni medij. Gre za odličen način kaljenja za gojitelje začetnike.

-kaljenje v kamenih kockah/šotnih tabletah:

Za začetek velja poudariti da se takšne tehnike kaljenja lotite le z uporabo propagatorja. Medij za kaljenje (kamena volna/šotne tablete) najprej namočite in nato seme potisnite v luknjico, ki jo ima vaš setveni medij. Nato medij postavite v propagator, ga pokrijte in ga postavite v topel prostor. Rezultati kaljenja so pri tej metodi (v koliko je opravljena pravilno) zelo visoki.

Ko rastline pokukajo iz medija v katerem ste kalili jih nemudoma presejte v končni medij.

-kaljenje v vodi:

Za začetek napolnite kozarec z vodo in ga pustite stati da voda doseže sobno temperaturo. Nato semena položite v vodo in jih pustite da se namakajo med 12 in 24 ur. Metoda je predvsem uporabna za kaljenje starih semen ali semen, ki imajo izredno trdo lupino.

Kaljiva semena bodo na začetku plavala po površju in se nato počasi potopila na dno kozarca po nekaj urah namakanja. Semena ne pustite namakati za več kot 24 ur. Ko se pokažejo prvi znaki kaljenja- kalček (tudi če se po 24 urah kalček ne pokaže semena vseeno posejte v končni medij) jih nemudoma presejte v končni medij v katerem jih boste vzgajali. Nadaljnji proces je nato enak kot pri kaljenju v zemlji.

-kaljenje z uporabo higienskega papirja:

Po našem mnenju gre za eno enostavnejših in najbolj uspešnih tehnik kaljenja v kolikor se natančno držite opisanega postopka. Na takšen način lahko hitro ugotovimo ali smo kupili dobra/kaljiva semena.

Za začetek najdite posodo s pokrovom (plastične posode za zamrzovanje hrane), ki naj bo dovolj velika. Vanjo položite 3 do 4 kuhinjske brisače, ki jih pošteno namočite a ob enem bodite pozorni da ne plavajo v vodi. Nato semena položite na mokre brisače in posodo pokrijte s pokrovom in jo položite v temen in topel prostor s konstantno temperaturo (okoli 22 stopinj C). V le nekaj dneh (2 do 3 dni) bodo semena že pognala kalčke, ki se jih poizkušamo ne dotikati. Seme s kalčkom primemo s čistimi rokami za lupino semena in jih posejemo v setveni medij s kalčkom obrnjenim navzdol ter blago prekrijemo z zemljo. Lončke nato blago vlažimo 1x dnevno z razpršilko vse dokler rastlina ne pokuka iz zemlje.

Na tem mestu močno odsvetujemo kaljenje semen med dvema robčkoma saj kljub temu da bodo semena vzkalila lahko naredimo veliko napak, ki bodo uničile naša semena. Veliko težav lahko nastane že pri samemu odpiranju papirčkov saj v kolikor se papirčki preveč posušijo kalček poči in nato pri presajanju umre. Prav tako v kolikor semen ne dovolj hitro presejemo le te lahko zaradi pomanjkanja zraka začnejo gniti in nikoli ne pridejo iz zemlje. Prav zaradi teh razlogov je tehnika kaljenja v zaprti posodi odlična saj imajo semena izredno visoko vlago a ob enem dovolj zraka da ne začnejo gniti.

Nevarnosti in možni problemi pri kaljenju semen

Pri procesu kaljenja so naša semena/male sadike najbolj občutljive na raznorazne dejavnike, katerih se je priporočljivo izogniti v kolikor želite imeti visoke odstotke kaljivosti semen. V naslednjih vrsticah bomo opisali nekatere izmed ključnih dejavnikov na katere velja biti pozoren:

-zalivanje ne gnojenje:

Velja si zapomniti prvo pravilo pri kaljenju semen, ki se glasi:

Vse kar rastlina potrebuje za rast v prvih nekaj tednih je voda!!

Kalčki semen in tudi same mlade rastline imajo s tem ko jim dodajamo vodo več kot dovolj hranil za normalen razvoj. Dandanes na trgu obstajajo specializirana gnojila namenjena kaljenju semen, ki delujejo a kot smo že omenili so nepotreben dodatek mladim rastlinam. Gnojila za kaljenje priporočamo le v primerih, ko imamo opravka z starimi semeni, ki imajo manjšo kaljivost in jih s tem nekako vzpodbudimo. Z gnojenjem rastlin začnemo nekje po tretjem tednu oziroma ko ima rastlina razvita vsaj dva para pravih listov. Več o tem bomo pisali v naslednjih poglavjih.

-toplota/mraz in prepih:

Kot smo omenili že v začetku poglavja semen za kaljenje potrebujejo temen in vlažen prostor s čim bolj stalnimi pogoji. Najslabša stvar, ki jo lahko naredimo je da kaljenje semen opravljajmo v prostoru, ki je na prepihu in ima visoka temperaturna nihanja. V kolikor so kalčki izpostavljeni nestanovitnim pogojem bo proces kaljenja oviran, v dosti primerih pa tudi zaustavljen in posledično bo odstotek kaljivosti izredno nizek. Temperatura v prostora naj bo čim bolj stalna in približek idealnih razmeram (22-25 stopinj C), vlaga pa kar se de visoka (okoli 90%).

-nepotrebno dotikanje:

Vse kar semena kanabisa potrebujejo je mir. Vsakršno nepotrebno dotikanje, kot na primer gledanje po zemlji kako raste, prijemanje kalčkov (razen ob presajanju) je nepotrebno saj s takšnimi prijemi po navadi le poškodujemo te krhke male zarodke.

Dodaten nasvet

Če ste semena kupili že nekaj časa preden jih nameravate kaliti vam priporočamo, da jih za 3 do 7 dni shranite v hladilniku (temperatura med 4 do 7 stopinj C). S tem načinom lahko dodatno povečamo kaljivost saj semena v hladnejšem okolju počivajo (oziroma bolje rečeno hibernirajo). S tem semena pretentamo, saj so za čas shranjevanja v hladnejšem prostoru ”mislila” da je zima, ko pa jih začnemo kaliti, bodo zaradi povečanja temperature okolja ”mislile”, da je nastopila pomlad in bodo bolj hitro in uspešno kalila.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.