4.A Vzgoja mladih sadik

Photo by Aphiwat chuangchoem from Pexels

Sedaj ko smo razrešili začetne probleme (izbira semen, lokacija, namen,…) in imamo pripravljen prostor za gojenje je edina stvar, ki nam še primanjkuje sadike. Kalčki so lepo vzkalili, posejali smo jih v zemljo in sedaj so že počasi prilezli iz zemlje in začeli svoje poslanstvo. Veliko napak, ki jih naredimo pri vzgoji mladih sadik se v nadalni rasti pogosto odraža v slabših žetvah, boleznih samih rastlin ali na splošno v močno okrnjenem končnem potencialu. Da bodo sadike, ki jih bomo presajali na njihovo končno mestu v mesecu Maju kar se da bujno uspevale, se poizkušajte držati navodil, ki vam jih bomo predstavili v naslednjih vrsticah.

Rastline bodo v dobrem mesecu dni zrasle do višine okoli 30 cm (tudi več ali manj) in že razvile kar nekaj stranskih vej. Da bodo uspešno uspevale je prvi stvar, ki jo morate izbrati dober sejalni substrat in dovolj veliki sejalni lončki.

Substrat (Zemlja)

Prvi nasvet, ki vam ga lahko podamo na tem mestu je da nikoli ne varčujte ko kupujete substrat za vzgojo mladih rastlin. To ne velja le pri kanabisu ampak pri vzgoji vseh rastlin. Gre za delovno okolje, kjer bodo mlade rastline razvile zdrav koreninski sistem, ki je ključen za uspešno rast. Primeren substrat za vzgojo kanabisa naj ima ph vrednost kar se da blizu 6.0 (dobro območje je vse od 5,8 do 6,5). prav tako je priporočljivo, da je substratu dodano kaj kokosa oziroma perlita, ki poskrbita za zračnost. Primeren substrat za vzgojo boste našli v vseh specializiranih vrtnarskih trgovinah.

Gnojenje (zalivanje)

Mlade sadike v začetni fazi rasti (prvih dva tedna) načeloma ne potrebujejo nobenih hranil. V kolikor pa želite vzgojiti zdrave in močne rastline, ki bodo imele dober potencial za nadalno rast pa vseeno lahko kaj dodamo. Razmerje N:P:K naj bo čim manjše, saj si ne želimo, da bi naše mlade rastline zaradi premočnih gnojil umrle. Optimalno razmerje NPK naj bo 1:1:1 oziroma največ 3:5:5. Vsekakor naj gnojilo vsebuje manj dušika in več fosforja in kalija, ki pomagata pri uspešni rasti korenin.

Pri vzgoji mladih rastlin je predvsem pomembno vzpostaviti velik in močan koreninski sistem. Za ta namen v specializiranih trgovinah prodajajo posebna gnojila, ki vzpodbujajo rast močnih in zdravih korenin. Na tem mestu še posebej priporočamo uporabo mykorize. Več o uporabi raznoraznih preparatov za korenine bomo pisali v posebnem poglavju.

Kar se tiče zalivanja moramo biti v začetni fazi zelo previdni. Ker mlade rastline še razvijajo svoj koreninski sistem in še niso zmožne črpati velike količine hranil je priporočljivo sadike blago zalivati. Substrat v katerem jih vzgajate naj bo vlažen ne pa moker. Če bo substrat preveč vlažen bo rastlinam onemogočen dovod kisika, kar lahko povzroči tudi gnitje samih korenin. Rastline zalivajte 2x do 3x na teden odvisno od tega koliko vlažen je substrat. Vsakodnevno zalivanje odsvetujemo, saj bomo mlade rastline na takšen način razvadili in ker se jim ne bo potrebno truditi iskati hranila in vode ne bodo razvile močnega koreninskega sistema. Razvajene rastline imajo potem v nadalni rasti manjši korenski sistem in jih je posledično potrebno pogosteje zalivati.

Temperatura

Mlade rastline vzgajajte v čim bolj toplem prostoru, ki naj ima okoli 20 stopinj C oziroma nekoliko manj (idealna temperatura je 18 stopinj C) in čim manjša temperaturna nihanja. Nekoliko nižja temperatura je pomembna predvsem zaradi tega, ker takrat nekoliko zavremo proces fotosinteze, kar koreninam ne povzroča stresa in se zaradi tega lahko hitreje razvijejo. To je pomembno le v prvih nekaj dni ni pa povsem nujno. Predvsem je pomembno da nočna temperatura pri mladih sadikah nikoli ne pade pod 10 stopinj C, saj pri takšnih temperaturah rastline upočasnijo oziroma celo zaustavijo rast. V kolikor temperature padejo pod 5 stopinj C obstaja velika možnost da bodo majhne rastline celo umrle. Neko splošno načelo, ki obstaja na tem mestu je, da je rastlina z vsakim novim nadstropjem oziroma parov listov zmožna premagovati nižje temperature. Naj vam to predstavimo v tabeli :

Število parov pravih listov (brez kalnih listov)Temperatura, ki jo rastline zmorejo preživeti
1 par20 stopinj C
2 par15 stopinj C
3 par10 stopinj C
4 par5 stopinj C

Ko rastline dosežejo starost 1 tedna pa jim že ugajajo nekoliko višje temperature (20 o 25 stopinj C) saj takrat že popolnoma deluje proces fotosinteze. V kolikor je le mogoče mlade rastline hranite v zaprtih prostorih s stalno temperaturo. V kolikor to ni mogoče in morate rastline vzgajati na prostem je zelo priporočljivo če ne nujno, da so v nočnem času pokrite oziroma shranjene pod kakšno streho. S tem preprečimo, da jih v hladnih nočeh in jasnih nočeh ne ožge slana. Za takšne namene je odlična izbira nakup propagatorja.

Svetloba

Da proces fotosinteze uspešno deluje je svetloba glavni faktor, ki ga moramo upoštevati. Rastline morajo prejeti zadovoljivo količino svetlobe čez celoten čas svojega življenja, še posebej pa je to pomembno v začetni fazi. Na tem mestu moramo poudariti da je le direktna svetloba sonca tista, pri kateri rastline delujejo optimalno. Vsakršna prepreka, ki je na poti direktni svetlobi (beri steklo) pobere veliko količino sončnih žarkov, kar se najbolje kaže v raztezanju samih rastlin.

Raztezanje rastlin je glavni pokazatelj tega, da rastline ne prejmejo zadostne količine svetlobe. To je še posebej kritično prav v začetni fazi vegetacije (prva 2 tedna po kalitvi) ko imajo rastline razvite le kalne liste (ang. Cottyledons), ki zaradi majhne površine niso sposobni proizvesti zadostne količine energije za uspešno rast. Rastline zato zaradi želje po iskanju svetlobe rastejo le v višino. Če dovolj hitro ne dobijo zadostne količine svetlobe se steblo raztegne do takšne višine, kjer ne more več vzdržati teže in se prepogne oziroma poči kar pomeni smrt.

Problem najlažje rešimo, da v začetni fazi rastline (v kolikor nimamo zadostne količine svetlobe) gojimo pod umetno svetlobo s pomočjo različnih tipov sijalk. Primerne sijalke, ki jih lahko uporabljamo so HPS, MH, CFL, CMH, Neon ali Led sijalke. Če pa nimamo te možnosti obstaja še manjši trik, ki se ga lahko poslužite. Ko rastline presajate v lončke, jih posadite v takšne, ki so bolj visoki kot široki. Lonček z zemljo napolnite do ¾, preostali del pa pustite prazen. V kolikor se bodo rastline zaradi pomanjkanja svetlobe raztegnile preostalo ¼ lončka do konca napolnite z zemljo. S tem boste del stebla zasuli in omogočili rastlini boljšo oporo, podzemni del stebla pa bo s časom postal del koreninskega sistema. Če to ni dovolj poleg rastline položite oporo (primer lesena palica), ki bo rastlini pomagal do časa ko ne razvije dovolj pravih listov, s katerimi si bo pomagala ustvariti zadosti energije za uspešno rast.

Lonci

Pri izbiri samih loncev imamo na razpolago veliko različnih možnosti. Velika večina ljudi uporablja klasične okrogle lonce, ki ostanejo pri presajanju raznoraznih rastlin v naš vrt. Pri tem ni nič narobe. V kolikor pa si želimo, da imajo rastline kar se da optimalne pogoje vam v naslednjih vrsticah podajamo nekaj manjših nasvetov.

Prvi med njimi je ta, da za vzgojo sadik uporabljate lonce, ki so večji v višino kot v širini. V kolikor vzgajamo rastline iz semena je to še toliko bolj pomembno saj glavna korenina (ang. Taproot) raste navzdol in v kolikor je lonec v katerem rastlina raste preplitek se korenine hitro začnejo zaraščati v krogu na dnu lonca. To pomeni, da moramo pri presajanju na končno lokacijo korenino v spodnjem delu razpreti, da bo ponovno rasla v vse smeri. S tem pa mladi rastlini povzročimo šok in tako posledično za nekaj časa zavremo rast.

Drugi nasvet je ta, da za presajanje izberemo dovolj velike lonce. Nepisano pravilo pravi, da potrebuje rastlina za vsak mesec vzgoje v loncu okoli 1l zemlje. To v praktičnem primeru pomeni, da v kolikor semena začnemo kaliti 1. Aprila in jih na prosto presajamo v drugi polovici meseca Maja potrebujemo za takšne rastline lonce, ki vsebujejo vsaj 1,5l zemlje. Če z vzgojo rastlin začnemo še prej morajo biti lonci posledično še večji.

Tretji nasvet je tip lonca, ki ga izberemo. Dandanes imamo na trgu veliko izbiro številnih različnih tipov loncev. Kot smo že predhodno omenili je najbolje rastline vzgajati v loncih, ki so bolj visoki kot široki. Prav tako je zaželeno, da so le ti kvadratne oblike, saj jih tako na enako površino spravimo več, prav tako pa jih je lažje transportirati, saj jih zaradi svoje oblike lažje spravimo. V kolikor je to mogoče pa je najbolje rastline vzgajati v loncih iz filca. Takšne vrste loci imajo kar nekaj prednosti pred ostalimi vrstami:

-Ker so narejeni iz filca korenine prejmejo dosti več kisika, kar rastlinam omogoča bolj bujno rast

-Nikoli jih ne moremo preveč zaliti, saj voda iz njih hitro odteče, prav tako pa se substrat v njih bolj hitro suši (potrebno je nekoliko pogostejše zalivanje)

-Korenine se v takšnem tipu loncem ne morejo zarasti v krogu na dnu, saj se zaradi večje prisotnosti kisika razprostrejo po celotni površini lonca

-Po koncu presajanja jih samo speremo in spravimo (zavzamejo velik manj prostora za shranjevanje kot plastični lonci)

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.