Ameriška zvezna država Oklahoma raziskuje možnost uporabe pihalnih testov za kanabisDiskusija o uporabi pihalnih naprav (podobni alkotestu) za odkrivanje vožnje pod vplivom kanabisa traja že leta. Bo ameriška zvezna država Oklahoma prva, ki jo bo to uspelo? Zvezna država Oklahoma trenutno intenzivno testira možnost uporabe takšne vrste testov. Gre za velik korak v smeri, ki bi ugotavljal dejansko prisotnost uporabe (do nekaj ur) in bi zelo olajšal življenje marsikaterega uporabnika kanabisa.

Do sedaj so organi nadzora merili predvsem prisotnost v urinu, krvi in laseh, v zadnjem času pa so postali popularni tudi tako imenovani hitri testi, ki za ugotavljanje prisotnosti uporabljajo slino a so dokaj nenatančni. Težava vseh prej omenjenih testiranj je v tem, da se sledovi uporabi kažejo od nekaj dni pa tudi do meseca po uporabi, tako da ne obstaja jasen način ali je voznik vozil pod vplivom ali ne. Prav tako je pomembno, da bo naprava zmožna zaznati, ali je oseba uporabljala CBD koncentrate, ki tudi puščajo sledi THC-ja, kar je za prej omenjene teste zadosten znak, ki vam bo odvzel vozniško dovoljenje.


Ali bodo takšne vrste naprave v kratkem postale realnost?


V preteklem mesecu je zvezna država Oklahoma za projekt, ki se ukvarja z razvojem takšne naprave že namenila 300 000 $. Če bodo testiranja uspešna bo Department of Public Safety v prihajajočih mesecih izdal nova podrobna navodila in predpise za ta pilotni program. V fazi testiranja pilotnega programa, dokazi, ki bodo zbrani na takšen način ne bodo veljali na sodišču.

”V začetni fazi gre za nekakšen preizkusni program, s katerim skušamo ugotoviti ali sistem deluje.” pravi Ross Ford. Glavni namen tega programa je, da država zbere dovolj podatkov o programu in ugotovitve poroča zakonodajalcu, ki bo na podlagi ugotovitev lahko sprejel zakon. Še vedno pa obstaja veliko stvari, ki stojijo na poti k uresničitvi tega programa. Iz službe Department of Public Health poročajo, da bi lahko trajalo tudi do leto dni preden se bo testni program sploh začel. Prav tako mora program odobriti guverner zvezne države Oklahoma.

Čeprav ne gre za dokončno rešitev, ki bi preprečevala vožnjo pod vplivom kanabisa gre vseeno za pomemben korak v smeri pravične razsodbe ali je voznik pod dejanskim vplivom med samo vožnjo in posledično ne bi več kaznovali voznikov, ki so kanabis zaužili predhodno in niso več pod vplivom. Na koncu naj omenimo, da je vožnja pod vsakršnim vplivom nedovoljena in se je raje ne poslužujte, saj na takšen način ogrožate sebe in druge udeležence v prometu.

(Vir: https://hightimes.com/news/oklahoma-could-first-state-implement-cannabis-breathalyzers/?fbclid=IwAR3P1anBucxDNl7vEgTvwOx2S5zFhTClXgtok0jmClB9ENjQf1qh1qA9HQA )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.