Piše se zgodovina: Medicinska testiranja pri novorojenčkih

Novorojenčka, ki je bil rojen z hipoksično ishemično encefalopatijo (ang. Hypoxic Ischemic Encephalopathy), bodo zdravili z zdravili, ki so narejena na osnovi konoplje.

Kljub vedno večjemu splošnemu sprejemanju, ki ga v javnosti ima medicinska konoplja je uporaba konoplje pri nosečnicah, dojenčkih oziroma vsemu kar meji na otroke še vedno velika tabu tema. Najnovejše testiranje/preizkušanje, ki ga bodo izvajali pri novorojenčkih bo najverjetneje pomenilo velik preobrat pri dojemanju konoplje med splošnim prebivalstvom.

Študija, ki jo v Londonu vodita NHS Foundation Trust of Guy in St. Tomas, si prizadeva za izdelavo zdravila na osnovi konoplje, ki bi ga bilo mogoče uporabiti za neo-natalno nego pri novorojenčkih, ki jim grozijo epileptični napadi in posledične možganske okvare.

Medtem, ko zdravljenje epileptičnih napadov s konopljo pri otrocih ni nič novega, je novost zdravljenje takšnih bolezenskih stanj pri novorojenčkih. Po poročanju angleške BBC bodo z poizkusi poizkušali ugotoviti, ali takšno zdravljenje lahko zmanjša stopnjo poškodbe možganov pri otrocih, ki se rodijo z hipoksično ishemično encefalopatijo ali krajše HIE. Bolezen se pojavi, ko dojenčkovi možgani ne prejmejo dovolj kisika in krvi.

Kdo je dojenček v študiji ?

Dojenček, ki ga trenutno zdravijo s tem eksperimentalnim zdravilom sliši na ime Oscar. Rojen je bil le 3 tri po predvidenem datumu rojstva 11.3.2020 s carskim rezom. Njegova mati Chelsea Perodi (17 let) pravi, da bi rada naredila vse kar je v njeni moči, da pomaga svojemu novorojenčku.

Oscarja so premestili na oddelek za intenzivno nego novorojenčkov, kjer je bil deležen 72-urnega hladilnega zdravljenja, s čimer poizkušajo možgane zaščititi pred dodatno škodo. Z uporabo posebne hladilne jakne se je njegova telesna temperatura znižala na 33,5 stopinj C. Testno zdravilo so mu dali v manj kot 12 urah po rojstvu. Kljub temu, da je testno zdravilo na bazi konoplje, je terapevtska sestavina, ki je uporabljena v zdravilu pridobljena v strogo nadzorovanem procesu, s katerim zagotavljajo, da je odstotek THC-ja v odmerku, ki ga otrok prejme minimalen.

Zaenkrat je še prezgodaj trditi, ali bo zdravilo uspešno ali ne. V kolikor pa se zdravilo izkaže za učinkovito, se bo staršem otrok (pa tudi medicinski stroki) , katerih otroci so rojeni s pomanjkanjem kisika v krvi odprl nov svet raziskovanja uporabnosti konoplje v zdravstvene namene.

(Vir: https://hightimes.com/news/medical-trial-newborn-makes-medicinal-cannabis-history/?fbclid=IwAR1DB3UZWJiYL1GakMvNC9O_KIKcCcNbJ6Mg9eRrP3M6L2XTp6h0B8dFtOk )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.