Izraelska vlada si resno prizadeva za legalizacijo kanabisa

Trenutna izraelska oblast si prizadeva za resno reformo na področju gojenja in uporabe kanabisa. V torek je trenutna oblast sporočila, da je v njihovem delovnem programu reforma, s katero si prizadevajo še bolj sprostiti trg kanabisa. Z reformo želijo začeti uresničevanje zmožnosti izvoza kanabisa iz same države.

Ministrstvo za javno varnost je v izjavi o dekriminalizaciji podalo naslednje stališče. ”Stališče prihajajočega ministra za javno varnost je, da čim bolj zmanjša škodo za državljane, ki spoštujejo zakone in imajo pretekla kazniva dejanja povezana z kanabisom.”

Kljub temu pa bi zakonodajalci zadevo radi peljali še korak dlje. V skupinski izjavi, ki jo je objavil premier Benjamin Netanyahu skupaj z obrambnim ministrom Bennyem Gantzo napovedujejo, da bo postopek ‘ speljan preko odgovornega modela, ki bo ustrezal tako državi Izrael kot tudi izraelskemu prebivalstvu. ” Izjava je dokaj nejasna in ne pojasnjuje, kako bodo ta postopek izpeljali.

Velja pa poudariti, da je iz izjave jasno razvidno, da gre za prednostno nalogo, ki bo takoj ko bo pripravljena vsa dokumentacija poslana ministrskemu odboru. Časovni okvir, v kolikšnem času bo reforma izpeljana zaenkrat še ni podan. Prav tako velja omeniti, da reformo podpirata tudi predstavnika obeh največjih izraelskih strank.

Iz predloga zakona je mogoče razbrati vsaj približno kako bo nova zakonodaja potekala v praksi. Uporaba in nakup rekreativnega kanabisa bo dovoljena le starejšim od 21 let. Zaposleni v varnostnih službah ne bodo smeli uživati kanabisa. Glede same vožnje še ni točno podanih smernic. Nakup kanabisa bo mogoč le v za to specializiranih trgovinah, prav tako bo omejeno reklamiranje kanabisa. Kot dodatek velja omeniti, da se bodo od prodaje zbirala sredstva, ki bodo napajala nekakšen izobraževalni fond, katerega namen je izobraževanje in informiranje mladih o negativnih učinkih uživanja drog. Na kratko rečeno reforma izgleda zelo podobno tistim, ki so bile sprejete v zveznih državah v ZDA, kjer je kanabis legaliziran.

Na koncu naj omenimo, da je glavni cilj reforme pozicioniranje države Izrael, da postane ena glavnih izvoznic kanabisa po celotnem svetu, ob tem pa zažene močno lokalno industrijo, ki bo bogato polnila državni proračun.

(Vir: https://hightimes.com/news/world/israel-push-for-cannabis-legalization-reform/ )

Z obiskom strani se strinjate, da samovoljno dostopate na spletno mesto, odgovarjate za svoja dejanja in ste starejši od 18 let.