Francija uvaja strožje kazni za uživalce kanabisa

Novi predsednik francoske vlade Jean Castex je v nedavnem nagovoru (nedelja 26.7.2020) predstavil novo kazensko direktivo, ki bo policistom omogočala takojšen izrek kazni za uživanje kanabisa v višini 200€. Kazenski zakonik v veljavo stopi Septembra 2020.

Po poročanju francoske policije, ki je ukrep v praksi že testirala v preteklih tednih po nekaterih francoskih mestih, sedaj pa ga bodo izvajali po vsej državi, je cilj novega zakona takojšnje kaznovanje uživalcev kanabisa na licu mesta. Kot je v nagovoru poudaril Castex je namen novega ukrepa poenostaviti policijske postopke tako, da lahko ”hitro in brez odlašanja kaznujejo” uporabnike in preprodajalce kanabisa. Prav tako je v istem nagovoru izključil možnost dekriminalizacije kanabisa v njegovem mandatu. Me nagovorom je dodal, da so nove globe namenjene predvsem ”odpravi nasilja v vsakodnevnem življenju” ter zagotovitev učinkovitega orodja za policijo, ki lahko z novo odredbo lahko hitro in učinkovito kaznujejo ”preprodajalce, ki uničujejo soseske po državi”.


Trenutno je v Franciji v veljavi zakon iz leta 1970, ki že dovoljuje kaznovanje uživalcev in preprodajalcev kanabisa z kaznijo v višini do enega leta zapora in 3750€ denarne kazni. Problem trenutne zakonodaje pa je, da sodniki ne izdajajo zapornih kazni za takšne prekrške. Predsednik vlade upa, da bodo z novimi globami ustavili manjše kršitelje kanabisa z namenom da le ti ne bi zapadli v pravosodno kazenski sistem, ki bi jih poslal na pota dodatnih kaznivih dejanj. Če bo globa, ki jo bodo izrekli policisti plačana v roku 2 tednov, bo zmanjšana na 150 €, če pa je storilec kaznivega dejanja ne bo plačal v roku 45 dni, se bo kazen povečala na 450 €.

Kljub temu, da so Francozi poznani predvsem kot veliki pivci vina, je Francija med vodilnimi članicami v EU po porabi kanabisa na prebivalca. Po podatkih, ki jih je objavil Evropska agencija za droge v letu 2015 ( European Monitoring Centre for Drugs and Drug addiction ) ima Francija najvišji odstotek uporabe kanabisa med 15-letniki v EU.

(Vir: https://internationalhighlife.com/france-gets-tough-on-cannabis-users-with-200-euro-on-the-spot-fines/ )

Z obiskom strani se strinjate, da samovoljno dostopate na spletno mesto, odgovarjate za svoja dejanja in ste starejši od 18 let.