Francija uvaja strožje kazni za uživalce kanabisa

Novi predsednik francoske vlade Jean Castex je v nedavnem nagovoru (nedelja 26.7.2020) predstavil novo kazensko direktivo, ki bo policistom omogočala takojšen izrek kazni za uživanje kanabisa v višini 200€. Kazenski zakonik v veljavo stopi Septembra 2020.

Po poročanju francoske policije, ki je ukrep v praksi že testirala v preteklih tednih po nekaterih francoskih mestih, sedaj pa ga bodo izvajali po vsej državi, je cilj novega zakona takojšnje kaznovanje uživalcev kanabisa na licu mesta. Kot je v nagovoru poudaril Castex je namen novega ukrepa poenostaviti policijske postopke tako, da lahko ”hitro in brez odlašanja kaznujejo” uporabnike in preprodajalce kanabisa. Prav tako je v istem nagovoru izključil možnost dekriminalizacije kanabisa v njegovem mandatu. Me nagovorom je dodal, da so nove globe namenjene predvsem ”odpravi nasilja v vsakodnevnem življenju” ter zagotovitev učinkovitega orodja za policijo, ki lahko z novo odredbo lahko hitro in učinkovito kaznujejo ”preprodajalce, ki uničujejo soseske po državi”.


Trenutno je v Franciji v veljavi zakon iz leta 1970, ki že dovoljuje kaznovanje uživalcev in preprodajalcev kanabisa z kaznijo v višini do enega leta zapora in 3750€ denarne kazni. Problem trenutne zakonodaje pa je, da sodniki ne izdajajo zapornih kazni za takšne prekrške. Predsednik vlade upa, da bodo z novimi globami ustavili manjše kršitelje kanabisa z namenom da le ti ne bi zapadli v pravosodno kazenski sistem, ki bi jih poslal na pota dodatnih kaznivih dejanj. Če bo globa, ki jo bodo izrekli policisti plačana v roku 2 tednov, bo zmanjšana na 150 €, če pa je storilec kaznivega dejanja ne bo plačal v roku 45 dni, se bo kazen povečala na 450 €.

Kljub temu, da so Francozi poznani predvsem kot veliki pivci vina, je Francija med vodilnimi članicami v EU po porabi kanabisa na prebivalca. Po podatkih, ki jih je objavil Evropska agencija za droge v letu 2015 ( European Monitoring Centre for Drugs and Drug addiction ) ima Francija najvišji odstotek uporabe kanabisa med 15-letniki v EU.

(Vir: https://internationalhighlife.com/france-gets-tough-on-cannabis-users-with-200-euro-on-the-spot-fines/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.