8. Bolezni konoplje

Bolezni konoplje

Bolezni konoplje so nekaj s čimer se slje ko prej sreča vsak gojitelj. Še vsak je v svoji gojitveni karieri naletel na kakšen problem, ko njegove rastline niso bile ravno takšne kot si je želel. Rastline konoplje nam na žalost ne morejo povedati, kaj je z njimi narobe. Vendar pa lahko z budnim opazovanjem lahko opazimo simptome oziroma bolezenske znake podobno kot pti ljudeh.

Odgovornost vsakega gojitelja je, da poizkuša natančno diagnosticirati nastali problem in ga v kolikor je to mogoče tudi poizkuša pozdraviti. Da pa ugotovite kaj je narobe z vašo rastlino, morate vedeti kaj je treba iskati. Kljub temu da so rastline konoplje izredno odporne in trdožive velja imeti v mislih, da nobena rastlinska vrsta ni neuničljiva.

Na žalost je že tako, da lahko vseeno gre kaj narobe, ne glede na to, ali se odločite za gojenje konoplje v zaprtih prostorih ali na prostem z največjo skrbnostjo in pozornostjo. Kljub temu pa vedno lahko sprejmete številne preventivne ukrepe. Z njimi povečate možnosti za zdravo in bujno rast ter obilen in predvsem zdrav pridelek. Na tem mestu velja tudi poudariti da največ za zdravje vaših rastlin lahko naredite sami z uporabo enega splošnega pravila.

Glavno pravilo kot pri preprečevanju vseh bolezenskih stanj je vzdrževanje higiene. Gre za načelo, ki še posebej velja pri vzgoji v notranjih prostorih, tudi zunaj pa je izredno priporočljivo, da so vsa orodja in pripomočki, ki jih uporabljamo kar se da čisti. Umazani pripomočki so pogosto leglo predvsem bakterijskih okužb.

Glavne skupine bolezni konoplje:

škodljivci: gre za enega najbolj nadležnih in težkih problemov s katerim se srečujejo gojitelji vseh vrst rastlin. Najboljši način za bolj z njimi je ta, da jim niti ne dopustimo, da stopijo v stik z našimi rastlinami. Veliko lažje je to kontrolirati v notranjih prostorih, vendar se tudi pri zunanji vzgoji lahko z določenimi ukrepi borimo proti njim.

-bolezni: Rastline lahko napadejo v vsaki fazi vzgoje. V splošnem lahko bolezni, ki napadajo rastline konoplje delimo na dva dela: bakterijske ali glivične. Oba tipa bolezni sta vseprisotna zato se je prot njih izredno težko boriti (še posebej pri zunanjem gojenju). Idealni pogoji za nastanek bolezni so predvsem okoljske nestabilnosti oziroma stres, ki jih le te prinašajo rastlinam (hitri obrati temperature, visoka vlaga, slaba zračnost, …).

Glivične okužbe se najhitreje pojavljajo ob idealni vlagi in temperaturi za njihov razvoj. Bakterijske okužbe pa so po večini primerov posledica nestabilnega okolja / stresa.

-pomanjkanje hranil: gre za stanje, ki je najlažje rešljivo pleg tega pa ga lahko preko opazovanja rastline (predvsem listov) lahko zelo hitro ugotovimo in tudi rešimo.

Gre za poglavje, ki se bo spoti dopolnjevalo. Bolezni konoplje toliko, da jih ne moremo spraviti v en sam članek. Daljše opise, kakšna je bolezen in kako jo zdraviti / preprečiti boste lahko prebrali v ločeni poglavjih (pri vsakem problemu, ki bo opisan bo tudi povezava do specifičnega članka).

Bolezni konoplje

1 Fusarium Wilt: oziroma po slovensko kar fuzarijsko venenje, je glivična bolezen, ki jo povzročajo glive iz rodu Fusarium. Gre za precej pogosto bolezensko stanje, ki s pojavlja na rastlinah konoplje.

Sama bolezen se lahko kot glivično obolenje pojavlja tudi pri ljudeh v obliki okužbe nohtov ali kože. Več o znakih in kako bolzen preprečevati si preberite na naslednji povezavi.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.