1. Uvod (Konoplja in zakaj jo sploh gojiti)

konoplja cvet (Kannabia)

Že kar na začetku velja omeniti, da je gojenje konoplje (ali kanabisa) v republiki Sloveniji še vedno prepovedano in tudi družbeno dokaj nezaželeno dejanje. Po zakonodaji to ureja 186. člen Kazenskega zakonika (Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog). Zato preden začnete brati ta priročnik sami presodite ali ste pripravljeni sprejeti vse posledice, ki jih prinaša tako početje.

V tem blogu bomo govorili le o vzgoji ”Indijske” konoplje, kanabisa oziroma marihuane. Za gojenje industrijske konoplje se boste morali obrniti na kakšen drug informativni portal. Na tem mestu Vam priporočamo, da se za informacije o gojenju industrijske konoplje obrnite na zadrugo Konopko. V zadrugi so združeni pridelovalci, ki imajo bogate izkušnje na tem področju. Prav tako na tem mestu poudarjamo, da bomo v tem priročniku govorili izključno o gojenju za lastno uporabo in o tem kako maksimizirati donose na čim manjšem številu rastlin. Napotkov za gojenje v komercialne namene ne bomo podajali in ga tudi ne zagovarjamo, saj je cilj tega priročnika, kako vzgajati konopljo (oziroma kanabis) za lastno potrebo.

A ker berete te vrstice menimo, da vas to ne pretirano moti zato preidimo k prvemu in tudi najpomembnejšemu vprašanju na katerega si morate odgovoriti preden boste začeli z gojenjem. Zakaj konopljo (kanabis) sploh gojiti? Za to obstaja več razlogov, najpomembnejše pa bomo opisali v naslednjih vrsticah.

Konoplja: razlogi za gojenje

Prvi in najpomembnejši razlog za gojenje konoplje (kanabisa) je samooskrba. Ker konoplje (kanabisa) ali njenih izvlečkov (tukaj mislimo razne olja po metodi Rick Simpsona in podobno ekstrakte) v Sloveniji ne moremo kupiti legalno, posledično nakup takšnega proivoda ni podvržen nobenim kakovostnim standardom, ki bi zagotavljali kakovosten končni produkt je gojenje za lastno uporabo edino smiselno početje.

Ko rastline vzgajamo za lastno uporabo lahko podobno kot pri zelenjavi posejemo to kar nam najbolj ustreza. Če radi jemo solato, si po navadi posejemo tisto, ki nam najbolj ugaja in tudi najbolj uspeva. Podobno je pri konoplji (kanabisu). Ker dandanes na trgu obstaja veliko število različnih vrst si je smiselno izbrati tisto, katere učinek nam najbolj ustreza. Več o tej tematiki bomo pisali v posebnem poglavju o izbiri semen.

Drugi pomemben razlog za lastno vzgojo je sama cena končnega produkta. Kot smo omenili že v prejšnjem odstavku je zaradi prohibicije konopljo oziroma kanabis mogoče kupiti le na črnem trgu. Zaradi tega končni produkt, v kolikor ga kupujete na črnem trgu debelo preplačate. Z nekaj dobre volje in začetega kapitala lahko prihranite na stotine, v primerih bolnikov, ki si morajo smolo konoplje oziroma kanabisa za zdravljenje ali lajšanje bolečin kupovati na črnem trgu pa tudi na tisoče €.

Ker so bolniki po navadi obupani so pripravljeni za smolo ali cvetove plačati ogromne vsote denarja po vrhu pa so le ti pogosto povsem neprimerni za njihovo bolezensko stanje. Ob tem naj omenimo, da v večini primerov nihče ne opravi kakršnekoli analize vsebnosti učinkovin, ob tem pa je vedno vprašanje kakšen vhodni material (cvetovi) je bil uporabljen za izdelavo koncentrata. Več o izdelavi ekstraktov bomo pisali v enem od kasnejših poglavij.

Zadnji (in za rekreativne uporabnike tudi najpomembnejši) razlog pa je sam užitek vzgoje rastlin. Rastline konoplje oziroma kanabisa so, v kolikor so pravilno vzgajane prava paša za oči in čutila. Po navadi je najboljši paradižnik ravno tisti, ki ga sami vzgojimo in prav nič drugače ni pri konoplji oziroma kanabisu. Prav tako velja omeniti, da so rastline konoplje oziroma kanabisa izredno hvaležne. Več časa kot jim boste namenili, bolj vas bodo obdarile.

Sedaj, ko smo opisali glavne razloge zakaj se odločiti za vzgojo in vas posledice, ki jih boste s seboj nosili ne brigajo preidimo na bistvo tega priročnika in to je kako čim bolj enostavno in na kar se da organski način vzgojimo svoje cvetove, ki nas bodo razvajali čez celo leto. Pa začnimo 😉

(Viri: https://zakonodaja.com/zakon/kz-1/186-clen-neupravicena-proizvodnja-in-promet-s-prepovedanimi-drogami-nedovoljenimi-snovmi-v-sportu-in )