Filtri z aktivnim ogljem; kako delujejo in zakaj jih uporabljati

filtri z aktivnim ogljem

Filtri z aktivnim ogljem so vedno bolj popularna izbira pri vseh, ki konopljo (kanabis) še vedno uživajo na tradicionalni način: to pomeni s kajenjem. Zaradi vse večjega povpraševanja po čim bolj zdravem uživanju zelišč prodaja filtrov z aktivnim ogljem vsako leto narašča. Prav tako je na tržišču vsako leto vedno več novih znamk, vsaka od njih pa ponuja filtre v različnih dimenzijah in z vedno več različnimi polnili. V naslednjih vrsticah vam bomo poizkušali predstaviti kaj sploh so filtri z aktivnim ogljem za kajenje, kako delujejo, na koncu pa vam bomo predstavili nekaj najpopularnejših znam trenutno na trgu.

Kaj filtri z aktivnim ogljem sploh počnejo?

Aktivno oglje je ogljik, ki se nahaja v majhnih delcih in nase veže škodljive primesi (v primeru uporabe pri kajenju katran), filtrira vonjave in čisti zrak. Aktivni ogljik se v splošni uporabi vedno pogosteje uporablja tudi kot absorbent za čiščenje vode, prezračevanje in v medicini. Ko ga uporabljamo pri zvijanju jointov pa aktivno oglje v filtrih pomaga predvsem tako, da nase veže škodljive kemikalije kot sta katran in nikotin. Sam dimu ki prihaja skozi pa daje bolj hladen občutek, zaradi česar na pri kajenju s takšnimi filtri grlo zagotovo manj peče, prav tako pa vam bodo hvaležna vaša pljuča.

Največja pomanjkljivost filtrov z aktivnim ogljem je, da se ob uporabi pri nizkih temperaturah radi zamašijo in ne delujejo več. Na tem mestu velja omeniti da se vsi filtri na mraz ne odzivajo enako, saj nekateri kljub temu delujejo normalno. Velja pa na tem mestu povedati za trik, ki vam bo pomagal, da se čim manj vaših dragocenih filtrov ”zamaši”. Zamašitev se zgodi, ko je temperaturna razlika med dimom in aktivnim ogljem prevelika, zaradi česar se na filtru zgodi kondenzacija brez filtracije. Le to posledično lahko povzroči zamašitev. Da bo filter v hladnejšem in bolj vlažnem vremenu bolje deloval z njim raje delajte ”manjše dime”. Prav tako pa je bolje če je filter pred uporabo že topel (preden zvitek prižgete ga nekaj časa imejte v žepu).

Kaj sploh vsebujejo filtri iz aktivnega oglja?

Na prvi pogled so si vsi filtri iz aktivnega oglja med seboj zelo podobni malodane identični. Vendar se v kolikor jih odprete med seboj lahko močno razlikujejo. Bistvena sestavina vseh filtrov je aktivno oglje, ki ga lahko najdemo v obliki manjših peletov podobnih delcev ali v granulah. Prav tako se filtri med seboj lahko razlikujejo po tem iz katerega tipa lesne biomase je oglje narejeno. Po večini so filtri narejeni iz oglja iz lesne biomase, se pa na trgu najdejo tudi takšni, ki so narejeni iz oglja, ki ga pridelujejo iz kokosa.

Ker se vsak izdelek s časom razvija, tudi filtri z aktivnim ogljem vsebujejo vedno več aktivnih substanc, ki pomagajo pri še boljšem filtriranju in ohlajanju dima. Ena od takšnih substanc je meerschaum (sepiolit), ki lahko nase veže velike količine pare in škodljivih substanc, kar dim naredi še bolj bolj hladen in suh.

V naslednjih vrsticah vam bomo predstavili znamke filtrov z aktivnim ogljem, ki jih lahko dobite tudi v naši spletni ponudbi in veljajo za najboljše kar trg ponuja:

filtri Actitube: Klasika med filtri

Gre za pravo klasiko in prve filtre z aktivnim ogljem, ki se jih je našlo na trgu. Filtre lahko dobite v več različnih pakiranjih (10, 40, 50 , 100) prav tako pa sta na voljo dve različni širini filtrov: Slim (premer filtra 7 mm) in Regular (premer filtra 8 mm). Trenutno najcenejša različica filtrov z aktivnim ogljem na trgu. Filtre izdelujejo v Nemčiji

Filtri Purize: najpriljubljenejši filtri trenutno na trgu

Podjetje Purize je podjetje iz Nemčije, ki izdeluje zares kvalitetne filtre z aktivnim ogljem. Na voljo so v več različnih barvah (vse od bele pa do roza, zelene, modre ,rumene, …). Prav tako so na voljo v več različnih dimenzijah:

Xtra Slim (premer 5,9 mm; dolžina 26,9 mm)

Regular (premer 9 mm,; dolžina 35,7 mm)

Na voljo v več različnih pakiranjih (50, 100, 250, 420, 690, 1000…). Prav tako imajo vsake toliko tudi posebne izdaje filtrov, ki jih poslikajo različni ulični umetniki.

filtri OCB

Podjetje iz Francije, katerega primarni biznis je izdelava papirčkov in filtrov za zvijanje. V zadnjem času pa so se lotili tudi izdelovanja filtrov iz aktivnega oglja. Na voljo filtri premera 7 mm in dolžine 27 mm.

Na trgu se v zadnjem času pojavlja vedno več novih znamk, ki so kupcem še nepoznane a izdelujejo izredno kvalitetne filtre (Medusa, White Elephant, Hayz’s,…). V kolikor filtrov z aktivnim ogljem še niste poizkusili vam priporočamo, da se nemudoma odpravite v lokalni Headshop. Lahko pa tudi obiščite našo spletno trgovino Cannalogia.org, v kateri Vam ponujajo izredno pestro ponudbo različnih filtrov z aktivnim ogljem. Kupite si paket ter se sami prepričajte o vseh odličnih lastnostih, ki jih ti filtri ponujajo kadilcem konoplje.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.