7.C Kako narediti hašiš (Dry Sift Hash)

Dry sift hash

Dry Sift Hash (po slovensko suho sejanje) je način izdelave koncentratov, ki je vedno bolj priljubljen način izdelave tega tipa koncentrata oziroma koncentratov na splošno. Po svetu je to že izredno popularna metoda, ki jo pogosto spremlja tudi izdelava Rosina (več o tem v kakšen od naslednji poglavij), v Sloveniji pa zaradi nezmožnosti dobave primerne opreme za izdelavo in tudi njene visoke cene sama metoda še ni tako popularna.

Ker pa je v zadnjem času tudi na Slovenskem trgu mogoče dobiti primerno opremo za izdelavo tega tipa koncentrata vam v naslednjih vrsticah predstavljamo, kakšen je postopek izdelave.

Kaj sploh je Dry Sift Hash

Dry Sift je tako kot Bubble Hash metoda ekstrakcije konopljinih kristalov, pri kateri ne uporabljamo nobenih solventov oziroma topil (po angleško Solventless). Sama metoda izdelave je izredno enostavna: s tresenjem oziroma premetavanjem rastlinskega materiala čez sita ločujemo trihome od samih rastlinskih delcev. Končni rezultat tega sejanja so separacije kiefa različnih kakovosti. Kief oziroma prah lahko potem s stiskalnico stisnemo v priročne ploščice hašiša, spravimo v stekleno posodo v obliki praha ali pa ga s stiskalnico predelamo v rosin.

Kako izdelati Dry Sift Hash

Sedaj ko v grobem vemo, kar Dry Sift Hash sploh je, je edina preostala stvar ta, da v naslednjih vrsticah predstavimo sam postopek izdelave. Za izdelavo hašiša po tej metodi potrebujemo naslednje stvari:

-veliko količino dobro posušenega in ”umedenega” kanabisa: kot pri vsaki ekstrakciji je končna količina koncentrata kot vedno odvisna od kvalitete vhodnega materiala. Boljša kot bo kvaliteta in smolavost cvetov oziroma odpadkov, ki so nastali pri čiščenju le teh, večja bo količina končnega koncentrata. Prav tako je od kvalitete vhodnega materiala odvisna tudi kakovost samega koncentrata.

sita za sejanje: dandanes lahko že v Sloveniji najdete zelo primerna sita za suho sejanje. Na voljo so v več različnih velikostih in različnih separacijah (gostota sita=mikroni). Za boljše rezultate in večjo čistost je priporočljivo uporabljati več različnih separacij.

-stare bančne kartice: potrebujemo jih za lažje praskanje oziroma premetavanje rastlinskega materiala čez sita.

-peki papir za odlaganje koncentrata

-čopič za čiščenje sit in ustvarjanje tresljajev

Sedaj ko imamo na razlago vse pripomočke za lažje izvajanje procesa lahko začnemo. Za lažjo orientacijo bomo proces predstavljali po korakih:

  1. Vhodni material (ki mora biti suh) 1 dan preden ga bomo uporabili za 24 ur pospravimo v zamrzovalnik. Na takšen način bo smolnati material (trihomi) hitreje in lažje odpadal od rastlinskega materiala.
  2. Zamrznjen rastlinski material vzamemo iz zamrzovalnika
  3. Proces Dry Sfta opravljajte v čim bolj hladnem okolju. V mrzlem okolju je separacija trihomov od rastlinskega materiala veliko bolj učinkovita, prav tako pa kief, ki nastane na koncu ni tako lepljiv in je posledično z njim veliko lažje delati.
  4. Sedaj imamo na voljo dve možnosti suhega sejanja. V kolikor hočemo na hitro opraviti suho sejanje lahko izvedemo tehniko imenovano Quick Bounce Method. Gre za postopek v katerem uporabljamo le eno sito, ki ima separacijo 149 mikronov. Pri uporabi te tehnike rastlinski material postavimo na sito in ga le na hitro premikamo sem ter tja po situ. Vsako premikanje materiala traja le nekaj sekund. To tehniko uporabljajte le v primeru ko na voljo nimate dosti časa, saj končni produkt ni tako čist. Izkupički pri takšni tehniki pa so zelo radodarni. Uporabljeni material ima zaradi hitrega presejanja še vedno veliko uporabnih snovi, zato vam priporočamo vhodni material shraniti in ga, ko boste imeli več časa še kdaj presejati.
  5. Veliko bolj priljubljena (in tudi bolj učinkovita) je uporaba vseh sit za suho sejanje. Kot pri Quick Bounce metodi lahko tudi tukaj uporabljamo samo eno sito (149 mikronsko sito) in material obdelujemo več časa. A z uporabo več različnih separacij, bomo na koncu dobili veliko bolj čist končni koncentrat, kar je po navadi tudi cilj vsakega ločevanja učinkovin od rastlinskih delcev.
  6. Sita položimo po vrsti. Od podlage naprej sita enega na drugo postavimo po naslednjih separacijah: -1. Sito / podlaga: 75 mikronov -2.Sito: 149 mikronov -3.Sito: 165 mikronov -4.Sito / delovno : 250 mikronov
  7. Na delovno sito (250 mikronov) nadrobimo rastlinski material (toliko, kolikor ga lahko poberemo z dvema rokama) in ga nežno sem ter tja premikamo po mikronski podlagi. Vhodni material obdelujemo nekje med minuto do 3 minutami. Na takšen način predelamo ves rastlinski, material, ki ga imamo namen presejati.
  8. Ko presejemo ves vhodni material delovno sito odstranimo in s sejanjem pričnemo na 165 mikronskem situ. Koncentrat, ki se je nabral na tem situ na oko zgleda izredno čist a temu ni tako. Po nekaj minutnem premikanju koncentrata po površini se skozi sito separira bolj čist koncentrat. Kar na koncu ostane na tem situ (165 mikronov) je le ”umazan” rastlinski material. Podobno kot pri izdelavi Bubble hasha ko na 160 mikronski vreči dobimo izredno slab koncentrat lahko le tega uporabimo za izdelavo tako imenovanih ”ediblsov”.
  9. 165 mikronsko sito odstranimo in z presajanjem koncentrata nadaljujemo na situ s separacijo 149 mikronov. Na tem situ nam že ostane bolj prečiščen koncentrat, vendar nas najboljša kvaliteta čaka na zadnji separaciji.
  10. Na vrhu 75 mikroskega sita za separacijo vas čaka vaša nagrada. Vse kar se ujame na tej separaciji je Kief najboljše možne kvalitete.
  11. Za celoten proces predelave vhodnega materiala v količini ene plastične nakupovalne vreče tipa Mercator boste potrebovali med 30 in 40 minut (ne vključuje čiščenja sit)

Različne kvalitete Dry Sifta i njihovo poimenovanje

V kolikor želite oceniti kvaliteto vam v naslednjih vrsticah podajamo nekaj karakteristik, na katere bodite pozorni:

Barva in konsistentnost materiala: koncentrat mora biti čim bolj zlate barve in imeti teksturo peska s peščene plaže

Vonj: vonj koncentrata mora biti isti kot ga imajo ”uležani” cvetovi iz katerega je narejen. Bolj izrazit in močan je vonj, večja je koncentracija glavic trihomov kar je tudi končni cilj

V ZDA kjer je kultura uživanja različnih koncentratov iz kanabisa že zelo razvita, so izdelali lestvico ocenjevanja različnih kvalitet Dry Sift Hasha. Kljub temu, da se lahko to vrsto koncentrata lahko ocenjuje po zgoraj omenjenih karakteristikah, pa je najboljši ocenjevalec kvaliteta vašega Dry Sifta njegova topnost (ang. Melt). Pri takšnem načinu ocenjevanja se ocenjuje, kako lepo se sam koncentrat topi pri uživanju na vodni pipi za kajenje koncentratov (ang. Dub Rig) ali v vaporizatorju. Lestvica je sestavljena iz treh različnih stopenj oziroma kvalitet:

  • Najslabša kvaliteta: Kief

Gre za najnižjo možno kvaliteto Dry Sift Hasha. Gre za popolnoma neprečiščen koncentrat, ki ga po navadi najdete na dnu vašega najljubšega mlinčka. Praktično gre za mešanico trihomov in ostalega rastlinskega materiala. Takšna vrsta koncentrata se ne topi ampak zažge. Kljub temu to ne pomeni, da je ta vrsta proizvoda brez vrednosti, saj lahko takšne vrste koncentrat uporabite za izdelavo prigrizkov iz kanabisa ali pa ”začinite” svoje jointe.

  • Srednja kvaliteta: Half Melt

Koncentrat tipa Half melt na vodni pipi za kajenje koncentratov (ang. Dub rig oziroma Dub Nail) ne uparja najbolje, še vedno pa lepo gori pri uporabi v običajni vodni pipi ali kot dodatek v jointih. Večina doma izdelanih Dry Sift Hashev je tipa Half Melt.

  • Najboljša kvaliteta: Full Melt

Gre za najčistejši tip hašiša, ki je namenjen le pravim poznavalcem koncentratov. V praksi gre za koncentrat, v katerem so le trihomi brez nobenih nečistosti oziroma rastlinskih delcev. Takšen tip koncentrata je najbolje uživati preko vodne pipe za kajenje konentratov (ang. Dub Rig). Prav tako pa ga lahko uporabljate v jointih, vaporizerju ali za izdelavo prigrizkov iz kanabisa. Gre za izredno redek in posledično drag tip koncentrata, ki ga je izredno težko izdelati.

Kako shranjevati Dry Sift

V kolikor imate namen vaš koncentrat shranjevati za daljše časovno obdobje, ga shranite v suh, hladen in temen prostor (beri hermetično zaprta steklena posoda shranjena v hladilniku ali še bolje v zamrzovalniku). Ker pa takšnih dragocenosti po navadi ni v izobilju zelo hitro zmanjkajo kar pomeni, da ni potrebe po nekem daljšem času shranjevanja 😉

(Vir: https://www.youtube.com/watch?v=PG88Ezyr8cc

https://www.bubblebag.com/instr_drysift_bags.html )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.