6.E Water Curing konoplje (”vodno medenje”)

Water Curing je dokaj nova tehnika, ki je postaja vedno bolj popularna v ZDA. Pa si poglejmo zakaj. Velikokrat ko svoje trdo prigarane cvetove požanjemo in posušimo v njih ostane veliko različnih škodljivih snovi kot so ostanki hranil in sladkorjev. V kolikor konopljo gojite na ekološki način teoretično nič od tega kar v cvetovih ostane ne bi smelo biti škodljivo za vas. Vseeno pa lahko ostanki hranil močno okrnijo vonj in še posebej okus vaših cvetov.

Klasični način ”medenja” oziroma uležavanja cvetov, ki smo ga opisali v preteklem poglavju je takšen, da cvetove najprej počasi sušimo, potem pa jih v zaprtih posodah hranimo v hladnem, temnem in konstantno vlažnem prostoru, kjer rastlina še naprej počasi prebavljajo sladkorje in hranila.

S časom (čas lahko traja vse od 1 tedna do tudi nekaj mesecev) bodo cvetovi predelali večino tistega, kar je ostalo. Končni cilj je produkt, ki ima neverjeten vonj in okus. Kot vsaka stvar ima tudi klasična metoda nekatere slabosti. Glavna slabost je predvsem večja možnost pojava plesni v kolikor je prostor v katerem opravljamo uležavanje nepravilen.

Water Curing oziroma vodno medenje pa je popolnoma drugačna metoda uležavnja cvetov. Namesto da bi se zanašali na to, da rastlina prebavi preostale hranilne snovi le te lahko raztopimo z uporabo vode. Ostanki hranil v cvetovih so v samem bistvu soli, sladkor pa sladkor. Najboljši medij za odstranjevanje teh snovi iz cvetov pa je voda, saj so tako soli kot tudi sladkorji izredno dobro topni v vodi.

Dodatna prednost uporabe vode je tudi, da smolnate žleze (trihomi), ki prekrivajo naše cvetove in vsebujejo vse aktivne kanabinoide, ki se nahajajo v njih (THC, CBD,…) niso vodotopni, kar pomeni, da s takšnim načinom medenja ne bomo odstranili nobene od učinkovin, ki jih cvet konoplje poseduje. Med uležavanjem v vodi so cvetovi konoplje v vodi potopljeni za razmeroma kratek čas (5 do 7 dni). Čista pitna voda se hitro napolni s klorofilom, sladkorji in drugimi potencialno dražilnimi kemikalijami.

Lahko bi rekli da je vodno medenje predvsem hitrejši način odstranjevanja nezaželenih snovi (soli in sladkorji) iz cvetov konoplje.

Prednosti in slabosti Water curinga

Vodno medenje konoplje ima tako prednosti kot tudi slabosti, ki jih dobro poznati še preden se lotite tega poizkusa.

Prednosti uporabe metode Water Curing:

-Enostavnost postopka:

Za učinkovito izvedbo postopka potrebujete izredno malo opreme in znanja, saj potrebujete le nekaj potrpežljivosti, kozarec za vlaganje in destilirano oziroma čim bolj čisto vodo.

-Izjemna hitrost postopka

V kolikor nimate časa cvetov mediti na tradicionalen način je ta metoda ravno pravšnja za vas. V kolikor morate cvetove nabrati in predelati čim hitreje, razmislite o uporabi te metode. Ne glede na to, ali želite čim prej začeti uživati svoj pridelek ali ostati čim bolj prikriti vonjave, ki jih povzroča tradicionalno sušenje in medenje je to metoda za vas.

-Občutno zmanjšanje vonja pri kajenju

Z vodnim medenjem boste iz svojih cvetov odstranili večino terpenov in tako zmanjšali aromo in okus svojega pridelka. Vendar pomanjkanje terpenov pomeni tudi, da bodo vaši cvetovi dišali veliko bolj neopazno. To pomeni veliko bolj prikrito uživanj vaših zelišč v kolikor se nahajate na kakšne javnem prostoru.

-Bolj gladek in prijeten dim

Tako kot pri klasičnem sušenju in medenju je tudi pri sušenju v vodi dim cvetov konoplje pri uživanju veliko bolj prijeten. Ko boste v vodno obdelane cvetove zavili v zvitek ali pa z njimi napolnili vaporizator lahko pričakujete izredno gladek in prijeten dim oziroma paro.

Slabosti uporabe metode Water Curing:

Edina (in lahko rečemo, da kar ogromna) slaba stran medenja v vodi je, da se pri uporabi tega postopka iz cvetov v veliki meri odstranijo tudi snovi, ki so odgovorne za okus in aromo (terpeni), kar pomeni, da boste za večjo hitrost žrtvovali kar veliko vonja in okusa vaših cvetov. Po drugi strani pa je lahko Water curing idealen za tiste sorte, ki so znane po ne preveč prijetnem ali ostrem okusu, kjer izguba arome ne bi bila tako pomembna.

Postopek Vodnega medenja in kaj se zanj potrebuje?

Za uspešno izvedbo postopka se potrebuje naslednje pripomočke:

-svežo vodo (najbolje se obnese ustekleničena ali destilirana voda)

-vazo za vlaganje (velikost le te je odvisna predvsem od količine cvetov, ki jih hočete obdelati)

Cvetovi naj bodo obdelani (očiščeni odvečnih listov in stebel). Obdelane cvetove (posušene ali sveže) položite v kozarec ali posodo z vodo. Velikost kozarca je odvisna od tega, koliko cvetov želite obdelati.

Water curing je najboljše izvajati pri temperaturi vode od 18 do 24 stopinj Celzija. Poskrbite, da bo temperatura vode v tem območju.

Cvetovi bodo vedno želeli plavati navzgor, zato jih morate nežno obtežiti in ohranjati potopljene. Če postopek izvajate v skledi ali podobni posodi, jo lahko pokrijete s kuhinjsko desko za rezanje.

Vodo vsak dan zamenjajte s svežo vodo. Celoten postopek lahko traja od 3 do 7 dni, v tem času boste morali vodo menjati vsak dan.

Ko postopek opravite cvetove obesite in posušite kot se to običajno počne pri sveže pobrani konoplji.

Zaključek

Kot vedno smo morali metodo preizkusiti tudi sami. Kot je bilo omenjeno že v zgornjem tekstu je metoda uleževanja cvetov v vodi izredno enostavna, edina stvar na katero res ne smete pozabiti je redna menjava vode. V kolikor vode ne boste redno menjali (vsaj 1x dnevno, še bolj priporočljivo pa večkrat) bodo cvetovi začeli gniti, kar pomeni grozljiv okus.

Po opravljenem poizkusu smo cvetovi sušili na sušilih za zelišča še cca 5 dni, po tem času pa so že bili pripravljeni za uporabo. Za celoten proces smo potrebovali natanko 10 dni, pri poizkusu pa smo uporabljali destilirano vodo. Ko so se cvetovi posušili smo se odločili, da jih moramo nujno poizkusiti.

Moje iskreno mnenje je, da v kolikor ne potrebujete uležanih cvetov takoj tega procesa ne opravljajte. Cvetovi imajo še vedno enak učinek kot njihovi ”’tradicionalno” uležani bratci, a okusa in arome ni. Kajenje takšnih cvetov je dokaj neprijetno. Lahko bi rekli, da je okus izjemno podoben cvetovom konoplje, ki so desetletja nazaj prihajali iz Albanije (starejši uporabniki vedo o čem govorimo ;).

Edina prednost zaradi katere bi bilo smiselno uporabiti to metodo je v kolikor konopljo uživate na javnih prostorih. Ker cvetovi nimajo skorajda nič vonja je uživanje takšnih cvetov skorajda neopazno oziroma boste izredno težko zaznali, da nekdo uživa konopljo.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.