6.B Obdelovanje in (pravilno) sušenje konoplje

sušenje in obdelovanje konoplje

Obdelovanje oziroma čiščenje cvetov konoplje in sušenje konoplje (kanabisa) lahko opravimo na več različnih načinov. Najprej se moramo odločiti ali bomo cvetove konoplje čistili že takoj ko jih poberemo (čiščenje sveže pobranih cvetov) ali pa jih bomo najprej posušili in potem obdelovali. Ravno zaradi te odločitve je že sam naslov poglavja zavajajoč, saj bi se lahko klical tudi obratno (sušenje in obdelovanje cvetov konoplje). Vsak način ima svoje prednosti in slabosti, ki jih bomo v naslednji vrsticah pojasnili.

Čiščenje sveže pobranih cvetov oziroma rastlin konoplje (kanabisa)

Kot ste lahko že iz naslova razbrali imamo tudi tukaj dve možni izbiri. V kolikor imate manjši prostor za sušenje je vsekakor bolje cvetove takoj odstraniti z rastline in jih očistiti. Rastlinam konoplje že na prostoru, kjer smo jih gojili ostanimo vse večje liste (tako imenovani Fan Leaves) ter jih kar skupaj z vejami prinesemo domov. Takšen način obiranja in čiščenja je še posebej primeren za tiste, ki morajo svoje cvetove prinesti iz gozda oziroma neke oddaljene lokacije. Na takšen način smo vseeno nekoliko bolj neopazni na poti domov kot če bi v avtomobilu prevažali cele rastline konoplje (primer fanta v Kopru, ki je celotno rastlino prevažal kar na kolesu me še danes nasmeje).

Ko odrezane veje prinesemo domov cvetove najprej odrežemo z vej in od z njih odstranimo vse velike liste, nato pa po želji odstranimo tudi manjše liste, s čimer cvetovi postanejo estetsko lepi. Očiščene cvetove nato postavimo na podloge iz kartona oziroma še bolje (še posebej, če imate zelo malo prostora za sušenje) nabavite viseče mreže za sušenje zelišč. Tudi če imate veliko prostora za sušenje konoplje je nakup takšnih mrež izredno pametna naložba, saj so cvetovi enakomerno porazdeljeni po celotni površini za sušenje, prav tako pa se ne dotikajo tal s čimer močno zmanjšamo možnost pojava plesni in kontaminacije (prah, ki se lahko nanese na močno smolaste cvetove).

Prednosti takšnega načina obdelovanja cvetov je predvsem manjša izpostavljenost (kot v primeru ko prevažamo celotne rastline), za sušenje porabimo veliko manj prostora (kot če sušimo celotne rastline) in lažje čiščenje, saj se cvetove lažje obdeluje, ko imajo še odprte liste. Prav tako velja omeniti, da je smiselno shraniti vse ostanke listov, ki so nastali pri čiščenju, saj jih še vedno lahko uporabimo za nadaljnjo predelavo (izdelava hašiša in ekstraktov).

Glavna slabost takšnega načina obdelave je predvsem ta, da zaradi velike količine tresljajev (rezanje vej, čiščenje svežih cvetov) med vsemi procesi lahko izgubimo kar nekaj težko prigaranih trihomov (glavice odpadejo med transportom) zaradi česar so naši cvetovi na koncu nekoliko manj potentni. Prav tako je slabost takšnega načina sušenja (že obdelani cvetovi in ne sušenje celotnih rastlin) ta, da rastline iz stebla ne more potegniti vsega kar vsebuje zaradi česar je končni produkt nekoliko manj aromatičen in močan. To je še posebej veljalo v starih časih, ko se je sadila tako imenovana ”domačica”, ki je že po naravi vsebovala manjše vsebnosti kanabinoidov (predvsem tu mislimo na THC). Dandanes to ne predstavlja več tako bistvenega problema, saj so novodobni hibridi izredno močni. Tako da če tudi končni produkt izgubi nekaj procentov kanabinoidov to ne bo neka velika tragedija.

Sušenje celotne rastline in naknadno čiščenje cvetov

V kolikor imate na razpolago velik in predvsem visok prostor za sušenje, ter vam sadik ni potrebno prevažati čez daljše razdalje (pomeni da gojite na domačem vrtu ali kje v bližini) je najboljša možnost, da rastlino konoplje oziroma večje veje (ko gre za izredno velike rastline posamezno sušite večje veje) sušite kar v celoti.

Preden rastlino odrežete oziroma izruvate iz zemlje jo temeljito očistite vseh večjih listov (tako imenovani Fan Leaves). Ker je rastlina še v pokončni obliki, poleg tega pa ima vse liste še na široko odprte je to veliko lažje početi kot ko je enkrat izruvana iz zemlje. Delno očiščene rastline nato obesimo v prostor za sušenje. Pri takšnem načinu sušenja se bodo cvetovi zaradi večje količine vlage (oziroma sokov, ki jih poseduje rastlina) sušili nekoliko dlje.

Ko so cvetovi dovolj suhi, jih odstranimo z vej. V veliki večini primerov (v kolikor smo že predhodno dobro očistili rastline) je po opravljenem sušenju potrebno izredno malo dela s cvetovi, saj se mali listki lepo ovijejo okrog glavnega cveta. Na takšen način tudi ohranimo največ trihomov na cvetovih, saj se le ti lepo zaprejo v notranjost posušenega cveta.

Prednosti takšnega načina sušenja rastlin konoplje oziroma kanabisa je kar nekaj. Največja prednost takšnega načina je, da rastline po sušenju ohranijo kar nekaj več trihomov (izbokline v smoli), ki posedujejo največjo koncentracijo učinkovin, kar pomeni da bo končni produkt še nekoliko bolj močan in aromatičen. V kolikor ste rastlino še pred rezom očistili vseh večjih in srednje velikih listov, boste pri zadnjemu delu čiščenja, ko z samih vej odstranjujete že suhe cvetove imeli res izredno malo dela oziroma tudi nič, če ste zadovoljni z njihovim izgledom. Ker se manjši listi (do velikosti cca 2 cm) pri takšnem načinu sušenja izredno lepo zaprejo, jih skorajda ni potrebno čistiti. Poleg tega pa se na takšen način ohrani še več trihomov in učinkovin skritih v njih.

Glavna slabost takšnega načina sušenja je predvsem ta, da rastline za sušenje zavzamejo res veliko prostora. Prav tako je pri prevozu na večje razdalje zaradi zelo natrpanega in aromatičnega avtomobila izredno težko ostati anonimen oziroma neopazen. Pri takšnem načinu pobiranja rastlin ni mogoče izvajati dvojnega obiranja oziroma obiranja samo zrelih cvetov. Pri takšnem načinu obiranja se morate zavedati tudi, da nekateri bolj spodnji in notranji cvetovi ne bodo popolnoma dozoreli. Prav tako je pomembno v kolikor sušite celotne rastline imeti zelo dobro prezračevan prostor, saj zaradi izredne gostote zelene mase, ki se drži tesno skupaj in večje količine vlage, ki jo na takšen način prinesemo v prostor večja možnost pojava plesni.

Kot dodatek naj omenimo, da je takšen način sušenja še posebej primeren, v kolikor cvetov ne boste uporabljali za uživanje (kajenje, uparjanje) ampak za nadaljnjo predelavo (izdelava olja, hašiša), saj pri takšnem početju uporabimo vse uporabne dele na rastlini.

Prostor in oprema za čiščenje cvetov konoplje (kanabisa)

Nekaj besed najprej namenimo prostoru v katerem bomo opravljali proces obrezovanja cvetov. Prostor naj bo kar se da čist, saj so cvetovi zaradi svoje smolavosti pravi magnet za nabiranje praha. Prav tako poskrbite za dobro osvetljenost prostora. Zaželeno je, da je prostor (v kolikor je to mogoče zaradi intenzivnega vonja, ki ga sveže pobrane rastline oddajajo) kar najbolj zračen. Sveže rastline konoplje imajo izredno močan vonj, ki pri nekaterih povzroči prave alergijske napade kot sta kašelj (oziroma bolje rečeno nahod) in zapolnjene sinuse, kar močno oteži nadaljnjo delo. Velika delovna miza in udobni stoli pridejo prav tako zelo prav, še posebej če je bila ”vandima” uspešna.

Za obdelavo cvetov ne potrebujemo prav veliko, dovolj je že če imamo na razpolago več parov škarij za obrezovanje (trgatev) oziroma čim ostrejše škarje, ki pa naj imajo ostro konico. Zelo priporočljivo je na mizi imeti kozarec, v katerega nalijte čistilni alkohol (Izopropanol). Ker so cvetovi izredno mastni in se smola tekom dela sprijema na škarje boste na takšen način škarje lahko sproti čistili, zaradi česar bo delo potekalo hitreje, prav tako pa se bo v kozarcu začela nabirati smola, ki jo lahko po koncu obdelave uporabite.

V primeru, da je bila žetev zelo obilna, ob tem pa nimate veliko časa za ustrezno čiščenje cvetov si lahko nabavite tudi posebne naprave za čiščenje cvetov oziroma tako imenovane Trimmerje. Na trgu obstaja ogromno različnih naprav, ki se med seboj razlikujejo predvsem v načinu delovanja (mehanske ali ročne) in količini cvetov, ki jih lahko obdelajo na uro. Naprave so zelo učinkovite, še posebej če so vaši cvetovi izredno veliki in kompaktni. Uporaba takšnih naprav ni priporočljiva za čiščenje Sativa dominantnih vrst, saj so cvetovi pri teh vrstah manj kompaktni, kar pomeni, da bo naprava med samim delovnim procesom močno uničila vaše težko vzgojene cvetove.

električni trimmer
ročni trimmer

Katero tehniko obdelave na tem mestu potem izbrati: ročno ali mehansko obdelovanje cvetov? Po našem mnenju je veliko bolje cvetove obdelovati ročno, saj na takšen način ohranimo večino vsega dobrega (pri tem imamo v mislih smolo, ki vsebuje terpene in kanabinoide) kar zrel cvet poseduje. Pri mehanskem obdelovanju cvetove močno poškodujemo in okrnimo njihov celoten potencial. Velja pa na tem mestu poudariti, da pri mehanski obdelavi cvetov ostanejo velike količine odpadnega materiala, ki je še vedno zelo primeren za nadaljnjo predelavo, saj se v njem nahaja veliko uporabnih stvari. Takšen material je primeren predvsem za izdelavo ekstraktov, kot so smola ali hašiš.

Sušenje obdelanih cvetov ali rastlin konoplje (kanabisa)

Za učinkovito sušenje konoplje moramo zagotoviti vsaj nekaj dejavnikov, ki jih bomo omenili v naslednjih vrsticah. Sušenje cvetov (ali rastlin) je po našem mnenju najpomembnejši del celotnega procesa vzgoje rastlin. Po navadi so cvetovi, ko jih požanjemo po večini zelo kvalitetni (če jih že prej ni prizadela plesen ali kakšna druga nevšečnost), svojo kakovost pa ohranijo ali pa popolnoma izgubijo ravno v procesu sušenja.

Za sušenje konoplje uporabite čist, zračen in temen prostor, ki naj ima kar se da konstantno temperaturo, ki naj se giblje okoli 20 stopinj C, lahko pa tudi nekoliko manj (do 17 stopinj C). Optimalna vlažnost prostora se giblje med 50 in 60 % vlage idealna vlaga pa znaša 55%. Prav tako je zelo pomembno, da je med cvetovi (ali rastlinami) zadostna medsebojna razdalja. V kolikor se cvetovi dotikajo eden drugega (oziroma jih imate na gosto položene kar na tleh) obstaja velika možnost za pojav plesni. Če imate probleme z pomanjkanjem prostora so odlična rešitev vertikalne mreže za sušenje zelišč, ki jih dobite v vsaki bolje založeni trgovini za vzgojo rastlin.

Ker je optimalen prostor za sušenje izredno težko dobiti oziroma ustvariti, se vsaj poizkušajte približati optimalnim pogojem. Bližje optimalnim pogojem boste, bolj okusen in aromatičen bo vaš končni pridelek.

Kdaj pa so cvetovi dovolj suhi za shranjevanje?

Koliko časa se bodo vaši cvetovi sušili je odvisno od dejavnikov, ki smo jih našteli v prejšnjem odstavku. V kolikor vaš prostor poseduje optimalne pogoje so cvetovi primerni za končno shranjevanje ali uživanje po približno 14 dneh od začetka procesa. Ali se čas sušenja podaljša oziroma skrajša je odvisno predvsem od % vlage in višine temperature v prostoru (visoka temperatura in nizka vlaga zelo pohitrita proces, visoka vlaga in nizke temperature pa ravno obratno)

Ali so cvetovi že primerno posušeni in pripravljeni za uporabo lahko ugotovite z zelo enostavnim testom. V kolikor steblo, na katerem se cvet nahaja zelo enostavno poči (kot bi med prsti počili zobotrebec) je že primeren za uporabo oziroma nadaljnjo shranjevanje. Če se upogiba in težko poči je potrebno počakati še nekaj časa preden lahko sadove vašega dela začeli uživati.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.