6. A Žetev konoplje

žetev konoplje

Žetev konoplje je čas, ko bo vse vaše trdo delo, čas in ljubezen, ki ste jo vložili v vzgojo vaših rastlin poplačan. Kdaj je primeren čas za žetev in kako jo opraviti vam bomo obrazložili v tem poglavju.

Notranje gojenje

Pri notranjem gojenju konoplje je žetev konoplje popolnoma neodvisna od vremena in vseh nevšečnosti, ki jih prinaša zunanje gojenje konoplje. Cvetove pri notranjem gojenju poberemo takrat ko so zares zreli, saj nas ne preganjata vlažno in mokro vreme, kot je to pogosto pri zunanjem gojenju.

Cvetovi so za pobiranje primerni takrat, ko so pestiči cvetov (ang. pestils) obarvajo v odtenke, ki imajo razpon vse od svetlo rumene do temno rjave barve.

Prav tako se trihomi, ki so bili do sedaj bolj prozorni obarvajo v odtenke, ki segajo vse od mlečno bele pa do jantarno rumene barve. Najlažje je barvo trihomov ugotoviti s povečevalnim steklom ali zlatarsko lupo.

Za večjo koncentracijo smole in trihomov rastlin nekaj dni pred samo žetvijo ne zalivajte. S tem boste dosegli dosti bolj smolnate in aromatične cvetove. Majhen trik, ki ga lahko uporabite (v kolikor želite še bolj smolnate in s kanabinoidi bogate cvetove) je da rastline dan pred žetvijo pustite vsaj 12 ur v popolni temi.

Proizvodnja trihomov se po tem ko zaprete luč začne povečevati in najvišjo stopnjo doseže po 10 do 12 urah popolne teme. Podobno velja tudi za obiranje cvetov pri zunanjem gojenju. Po navadi pri notranjem gojenju pobiramo celotne rastline, saj nas v ozadju že čakajo nove sadike pripravljene na zapolnitev praznega prostora.

Vse ostale informacije, kot so kako cvetove čistiti, kako pripraviti prostor za obrezovaje in sušenje so podobni kot pri zunanjem gojenju, tako da je več o temu napisano v nadaljevanju poglavja.

Zunanje gojenje

Žetev konoplje lahko opravimo na več različnih načinov, v grobem pa poznamo dva glavna načina:

-obiranje oziroma rez celotne rastline

-sprotno obiranje zrelih cvetov

Vsak od načinov ima svoje prednosti in slabosti a po našem mnenju je bolje (in tudi bolj učinkovito) sprotno obiranje zrelih cvetov. Največja prednost sprotnega obiranja je, da obiramo le popolnoma zrele cvetove, vse ostale pa pustimo da počasi dozorijo. Nedozoreli cvetovi bodo zaradi zmanjšanja krošnje in večje izpostavljenosti soncu hitreje dozoreli in tudi dodatno zrasli. Po naših izkušnjah lahko takšno obiranje izvajamo na okoli 10 dni, proces pa ponovimo 2x (prva žetev in nato še 2x v razmaku 10 dni med žetvami). S takšnim načinom žetve bodo cvetovi dosti bolj kvalitetni. Prav tako bodo močni (višji nivoji THC-ja na bolj zrelih cvetovih), zaradi večje zračnosti krošnje manjša možnost, da cvetove napade plesen, ki je eden glavnih sovražnikov gojiteljev konoplje na prostem.

V kolikor imate dovolj prostora in lahek dostop do gojitvenega prostora (po navadi v takšnih primerih rastline gojimo v vrtu blizu hiše) je mogoča tehnika obiranja tudi rez celotne rastline. Ko je rastlina popolnoma zrela jo požanjemo tako, da rastlino odrežemo čim bližje tlom in jo nato v celoti obesimo nekje kjer ima dovolj prostora za sušenje. Prednost uporabe takšne tehnike je, da se rastlina počasi suši, ob tem pa iz stebla posrka vse zaželene učinkovine. Pri takšnem načinu obiranja zaradi manj pretresanja rastline na njenih cvetovih ostane več smole oziroma trihomov, kar pa je tudi eden glavnih ciljev gojenja.

Kdaj je cvet konoplje zrel?

Prvo in najpomembnejše pravilo je: Nikoli ne obirajte nezrelih cvetov !!! V kolikor obirate nezrele cvetove, le ti še niso popolnoma dozoreli, kar se kaže predvsem v moči (še bolje v kanabinoidnem in terpenskem profilu, ki je na takšen močno okrnjen), količini smole in aromi. Vse delo, ki ste ga vložili skozi celotno leto na takšen način zavržete. Tako kot ne obirate zelenih paradižnikov, prav tako ne obirajte nezrelih cvetov.

Okvirni datum, kdaj je pravi čas za žetev konoplje boste našli že pri samem proizvajalcu semen oziroma semenski banki. Na škatlici (če tega podatka tam ni ga boste zagotovo našli na spletni strani proizvajalca) bo podan podatek o okvirnem času (po navadi je ta podatek naveden v tednih), kdaj mora rastlina dozoreti. Če na škatlici piše, da je okvirni čas cvetenja 8 tednov, lahko sami predvidite, kdaj okvirno bo čas za žetev. Čas cvetenja začne teči že nekoliko preden boste na rastlinah opazili prve bele dlačice, ki nakazujejo, da je rastlina vstopila v zadnjo fazo svojega življenja. Prve dlačice se pojavijo nekje v drugem tednu cvetenja. Tako da če v prvem tednu meseca Avgusta opazite te bele dlačice na svoji rastlini lahko predvidite, da bodo vaše rastline primerne za žetev v koncu meseca Septembra oziroma v začetku meseca Oktobra (velja za primer v katerem vrsta cveti okoli 8 tednov).

Pravi čas za žetev konoplje oziroma cvetov je takrat, ko so pestiči cvetov (ang. pestils) obarvajo v odtenke, ki imajo razpon vse od svetlo rumene do temno rjave barve. Prav tako se trihomi, ki so bili do sedaj bolj prozorni obarvajo v odtenke, ki segajo vse od mlečno bele pa do jantarno rumene barve. Najlažje je barvo trihomov ugotoviti s povečevalnim steklom ali zlatarsko lupo.

Velja pa ne tem mestu omeniti eno stvar. Od tega kako zreli so cvetovi konoplje je odvisen tudi učinek, ki ga bodo posedovali posušeni cvetovi konoplje. Močno zreli cvetovi konoplje (pestiči se obarvajo v temno rjave barve; trihomi so temno jantarjeve barve) bodo imeli zelo telesen oziroma‘Indica učinek zadetosti. Prav tako bo koncentracija fito kanabinoidov kot je THC bistveno večja, kar pomeni dosti večjo ”zadetost” pri uživanju takšnih cvetov. V kolikor si želite bolj blagega učinka pri uživanju (cvetovi so deloma zreli; le polovica pestičev je rjave ali rumene barve, ostali so še bele; trihomi so prozorni in nekoliko manjši) lahko z rastline oberete tudi manj zrele cvetove, ki bodo imeli bolj poživljajoč in ”Sativast” učinek zadetosti.

Takšne tehnike obiranja se poslužujte predvsem v kolikor gojite le eno vrsto konoplje a bi radi imeli različne učinke zadetosti, kljub temu da ste cvetove obirali z iste rastline.

Vendar pa velja na tem mestu omeniti, da je pri zunanjem gojenju veliko vlogo pri tem kdaj obiramo cvetove in koliko so zreli odigra tudi jesensko vreme. Po navadi (govorimo o obdobju med 15. Septembrom in 15. Oktobrom, ki dozori velika večina vrst). Vreme v jesenskem času izredno nestanovitno in nam dostikrat ne dopušča, da bi naše cvetove pustili, da se popolnoma dozorijo. Zato je (v primeru da nas po vremenski napovedi čaka izredno dolgo deževno obdobje) najbolje, da zrele oziroma kar se da zrele cvetove obiramo sproti in tako iz žetve potegnemo največ kar je mogoče.

Kdaj obirati cvetove konoplje?

Zrele cvetove je najbolje obirati v suhem vremenu. Suho vreme naj vztraja vsaj nekaj dni (v kolikor je to mogoče). Če so cvetovi suhi, se bodo dosti lepše sušili, prav tako pa na takšen način močno zmanjšamo možnost pojava plesni pri sušenju. Zrele cvetove je najbolje obirati v jutranjem času, če se le da ob jutranji zarji, ko sonce še ne sije. To počnemo zato, ker imajo takrat rastline in cvetovi konoplje največjo koncentracijo kanabinoidov. Prav tako pa so trihomi v pokončnem položaju. Zato velja vsaj enkrat na leto vstati zgodaj zjutraj, saj boste za to na koncu bogato poplačani. Prav tako je jutranje obiranje primerno z varnostnega vidika, saj je takrat koncentracija ljudi dosti manjša in posledično boste manj izpostavljeni očem nezaželenih obiskovalcev.

Odstranjevanje večjih listov (ang. Fan Leaves)

Najboljši čas, kdaj to počnemo je ko so cvetovi/rastline sveže požeti. Ker imajo sveži listi še vedno odprto obliko (niso prilepljeni na cvet) jih je dosti lažje odstranjevati. Prav tako je pomembna prednost ta, da so trihomi (v njih se nahaja večina kanabinoidov), ki se nahajajo po celotnem cvetu in stranskih listih prožnejši in manj lomljivi kot takrat, ko so že posušeni. Zaradi tega se jih več ohrani na samih cvetovih.

V kolikor imate možnost rastlinam večje liste odstranite še preden jih požanjete (proces lahko opravite že kakšen dan ali dva prej ali pa na dan žetve). Tako domov ne boste nosili večjih količin zelene biomase, ki ima nekaj možnosti za nadaljnjo predelavo, vendar nič pretresljivega.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.