3.A Izbira semen konoplje

Izbira semen konoplje je izredno naporno dejanje. Ko izbiramo, katero vrsto konoplje bomo gojili se soočamo z eno najpomembnejših odločitev celotnega projekta gojenja konoplje. Pri gojenju katere koli rastline nam je poglavitni cilj, da bodo rastline, ki jih gojimo kar najbolje uspevale v okolju v katerem jih bomo gojili.

Ker vse vrste niso enake in posledično vse ne uspešno uspevajo v vseh gojitvenih pogojih (naj si bo to zunaj ali znotraj) je pravilna izbira vrste za gojenje še toliko bolj pomembna. To je še posebej pomembno pri gojenju na prostem. Pri notranjem (indoor) gojenju imamo dosti večji razpon izbire, saj pogoje v katerih določeno vrsto gojimo ustvarjamo sami. Ko se odločamo, katera semena bomo gojili si moramo najprej odgovoriti na nekaj ključnih vprašanj:

1. Za kaj bomo konopljo sploh gojili:

Gre za prvo in lahko rečemo najpomembnejše vprašanje na katerega si moramo odgovoriti. Vsi, ki se ukvarjajo z gojenjem konoplje le te ne gojijo iz istih razlogov. V grobem lahko razloge za gojenje konoplje razdelimo na tri glavne veje:

  • gojenje v zdravstvene namene
  • gojenje v komercialne namene
  • gojenje v rekreativne namene

Vsak od zgoraj omenjenih namenov bo za svoje potrebe izbral določeno vrsto konoplje. No pa naj na kratko razložimo kaj s tem mislimo.

Gojenje v zdravstvene namene

V kolikor boste konopljo gojili v zdravstvene namene se velja pred samim nakupom semen pozanimati, katere vrste učinkovin (in v kakšnem razmerju) potrebujete, da se boste kar najbolj učinkovito borili proti bolezenskemu stanju, ki Vas bega. Kakšna razmerja učinkovin v konoplji so najbolj primerna za zdravljenje določenega bolezenskega stanja bomo opisali v posebnem poglavju, kjer bomo to tematiko nekoliko podrobneje opisali.

Kljub temu pa Vam na tem mestu toplo priporočamo, da se pred nakupom semen posvetujete z nekom, ki se na to področje spozna (zdravnik/svetovalcem za kanabinoidno terapijo) saj Vam bo delo na ta način močno olajšano. Na tem mestu velja opozoriti, da ne poslušajte prav vsakega mnenja ampak se posvetujte z osebami, ki imajo na tem področju izkušnje in znanje s katerim si lahko izredno pomagate.

Gojenje konoplje v rekreativne namene

Gojenje konoplje v rekreativne namene v Sloveniji je še vedno najpogostejši razlog zakaj se nekdo odloči za gojenje. Takšen način gojenja lahko primerjamo z ljubiteljskim vrtnarstvom. S tem, ko si vsak vzgoji svoje smolnate vršičke naredi ogromno dobrega zase in za skupnost na splošno. Dokazano je da v kolikor so uživalci rekreativne konoplje samo oskrbni posledično pade tudi stopnja kriminala, saj ni potrebe po črnemu trgu in kriminalu, ki je tem povezan. Lahko rečemo da na takšen način pomagamo policiji pri vzdrževanju javnega reda in miru.

Tako kot pri vzgoji v zdravstvene namene je tudi pri vzgoji za rekreativno uporabo pomembno katera semena izberemo. Vsaka vrsta ni primerna za vsakega posameznika kot tudi ne za vsako priložnost. V nadaljevanju bomo podrobneje opisali razlike med vrstami in kašne učinke pri uživanju nam lahko ponujajo.

Gojenje v komercialne namene

O vzgoji konoplje (pa ne industrijske) v komercialne namene na tem mestu ne bomo pisali, saj je v Sloveniji v večjih količinah ni mogoče gojiti legalno (prav tako ne v manjših), prav tako pa ne zagovarjamo gojenja v večjih količinah kot jih potrebujete saj prav takšen način gojenja meče slabo luč na celotno vzgojo konoplje za rekreativno uživanje.

Velja pa omeniti, da se zakonodaja na tem področju v določenih državah po Evropi močno spreminja na bolje (beri Nemčija, Nizozemska, Malta,…). To pomeni, da najverjetneje ni daleč dan, ko bodo lahko osebe konopljo z visokimi nivoji THC-ja lahko legalno gojile v komercialne namene. Upajmo, da se to kmalu zgodi tudi pri nas.

2. Kakšen učinek si pri uživanju konoplje želimo (”barva” zadetosti)

Zaradi več desetletij dolgega procesa križanja različnih vrst konoplje je danes trgu veliko število različnih vrst konoplje, ki ponujajo različne učinke zadetosti pri uživanju oziroma lepše povedano ”barvo” zadetosti. Ko se odločujemo za nakup semen je zelo pomembno kakšno ”barvo” zadetosti si od končnega produkta želimo.

Za lažjo ponazoritev, kako izbrati pravilno barvo zadetosti vam podajmo primer… Ko kupujemo avtomobil si na spletnih brskalnikih že v naprej postavimo določene kriterije, ki si jih želimo od našega novega vozila. Parametri kot so cena, velikost, poraba so ključni za našo končno odločitev. Najverjetneje da, v kolikor ste mlada družina s psom ne boste kupili športnega kabrioleta ampak karavana. No na podoben način velja pristopiti pred nakupom semen pristopiti tudi tukaj.

Kot ste deloma lahko že prebrali v poglavju o botaničnem poimenovanju konoplje skozi čas je dandanes na trgu velika večina semen, ki so na voljo hibridi oziroma križanci. Kljub temu pa ima vsaka hibridna vrsta neko tendenco, da se nagiba bolj na eno ali drugo stran (Indica dominantne vrste ali Sativa dominantne vrste). Da si boste lažje predstavljali razlike med glavnima vejama, si preberite poglavje Indica vs Sativa, kjer so predstavljene glavne razlike med vrstama in učinki, ki jih omenjeni veji konoplje ponujata. Na tem mestu vam podajamo le nekaj hitrih smernic, po katerih se lahko ravnate pri izbiri vrste. Gre za močno posploševanje a vseeno si lahko ustvarite neko idejo, kaj bi Vam najbolj ustrezalo:

  • v kolikor ste na področju gojenja in uživanja konoplje še popolni novinec in vaša toleranca do učinkovin ni prav visoka je priporočljivo, da se odločite za semena ki imajo enak odstotek THC-ja kot CBD-ja (razmerje 1:1 oziroma 1:2). Takšne vrste konoplje imajo še vedno dokaj visok nivo THC-ja (okoli 10%) ob tem pa imajo zelo visok Odstotek CBD-ja (med 10 do 15%) kar bo Vašo izkušnjo naredilo pomirjajočo in ne paranoično.
  • v kolikor ste že izkušen uživalec z visoko toleranco in uživate uživate le v večernih urah da se lažje sprostite in zaspite priporočamo, da na tem mestu izberete močno Indica vrsto. Učinek pri uživanju bo zelo telesen, nekoliko umski in čez čas pomirjajoč.
  • V kolikor konopljo uživate tudi preko dneva in nočete da Vam močna Indica vrsta pobere vso energijo na tem mestu priporočamo izbiro Sativa dominantne vrste. Učinek pri kajenju bo zelo umski in poživljajoč in ne bo močno vplival na Vaše telo.

Vsaka semenska banka pri opisu svojih vrst po navadi (vsaj boljše semenske banke) opiše tudi barvo zadetosti. Na takšen način si lahko z krajšo raziskavo lahko zelo polepšamo užitke, ki jih spremlja uživanje konoplje.

3. Kje bomo konopljo gojili?

Zunanje gojenje

Podobno kot pri drevesih, ki jih sadimo v naše sadovnjake je tudi pri zunanjem gojenju konoplje pomembno katero vrsto gojimo na kakšne področju. Vrste konoplje, ki jih zaradi dolgih jeseni lahko gojimo na Primorskem ne bodo tako uspešno uspevale na višje ležečih področjih Gorenjske. Zato se je pred nakupom semen potrebno pozanimati, kako dolgo obdobje cvetenja ima kakšna vrsta, kdaj začne cveteti in ali ima za uspešno gojenje kakšne posebne pogoje.

Prav tako je pomembno da se (v kolikor je to mogoče) v kakšni lokalni prodajalni semen (ali pa nas kontaktirate na naši spletni strani 😉 pozanimate, katere vrste so na določen področju uspešnejše kot druge, kakšne rezultate so z določeno vrsto imeli ostali gojitelji in itd. Prodajalci v trgovinah so po večini opremljeni z takšnimi vrstami informacij, saj so v konstantnem stiku z gojitelji, tako da Vam v veliki večini primerov lahko uspešno svetujejo katera vrsta bi bila na Vašem področju najboljša za dosego dobrih rezultatov.

Notranje (Indoor gojenje)

Ker nas pri notranjem gojenju ne omejujejo letni časi in nadmorska višina lahko mirno trdimo, da pod umetno svetlobo lahko gojimo katerokoli vrsto konoplje. V kolikor rastlinam zagotovimo osnovne življenje pogoje (primerna vlažnost, temperatura, hranila, …) je edina omejitev, na katero lahko naletimo pri notranjem gojenju predvsem višina gojitvenega prostora v določenih primerih pa tudi sama velikost prostora.

Zaradi ustvarjanja umetnih pogojev lahko pri notranjem gojenju gojimo tudi izredno dolge čiste Sativa vrste, ki jih pri zunanjem gojenju vsaj v Sloveniji ne bi bilo mogoče gojiti predvsem zaradi izjemno dolgega časa cvetenja (pri zunanjem gojenju bi cikel cvetenja zaključile šele v mesecu Decembru).

Prav tako je zaradi možnosti nadzora pogojev veliko lažja manipulacija z rastlinami. Tudi tehnike gojenja so pri notranjem gojenju nekoliko različne od tistih pri zunanjem gojenju. Največja prednost notranjega gojenja je vsaj po naši presoji možnost, da se lahko sami odločimo, kdaj bodo naše rastline začele cveteti. Pri zunanjem gojenju je takšna manipulacija izredno težko oziroma skorajda nemogoča.

Kolikšno količino semen kupiti (kakšen je končni donos)

Zunanje gojenje

Zlato pravilo, ki se ga na tem mestu velja držati je (vsaj pri zunanjem gojenju): ”Manj je več!” Preden semena sploh kupimo se moramo najprej vprašati, kakšen je naš končni cilj oziroma količina cvetov, ki jih želimo vzgojiti.

Nato se moramo vprašati kje bomo rastline gojili. Kot vedno bomo nastali problem najlažje razrešili na podlagi primera… Želena končna količina cvetov, ki bi jo radi dobili je 1kg posušenih cvetov. Na tem mestu velja omeniti, da je uspešnost projekta odvisna od kar nekaj dejavnikov (podnebje, vrsta, osvetljenost gojitvenega prostora, možnost zalivanja, tehnika gojenja, temperatura,…) na katere imamo vpliv oziroma na katere ne moremo vplivati. Kljub vsemu pa obstaja nek splošen izračun, ki nam lahko pomaga pri odločitvi. Prav tako imajo vse semenske banke pri opisih vrst semen, ki jih prodajajo podane nekatere splošne informacije v katerih je tudi maksimalen donos (ki pa je po navadi dokaj napihnjen; vsaj pri nekaterih semenskih bankah).

Pri zunanjem gojenju je v kolikor gojimo v idealnih pogojih donos na rastlino na m2 (povšina, ki jo pokriva rastlina) med 100 in 300 grami. To velja ob predpostavki, da smo rastlino gojili v vazi oziroma jami dimenzij 80 cm x 80 cm, globine okoli 40 cm. Na tem mestu velja omeniti, da je velikost (vodoravna mera) krošnje odvisna od tega, koliko se v širino lahko razrastejo korenine rastline. Za primer; v kolikor gojite rastlino v posodi dimenzij 100 cm x 100 cm x 40 cm globine bo krošnja rastline dosegla med 100 cm do 150 cm (razmerje posoda: krošnja je okoli 1:1,5). V kolikor uporabimo prej omenjeno formulo bomo za želeni končni cilj (1 kg posušenih cvetov) potrebovali med 4 do 10 rastlin odvisno od pogojev, ki so bili predhodno omenjeni. Lahko pa vzgojimo tudi samo eno izredno veliko rastlino, ki pa mora imeti površino vsaj 4 m2. Le to lahko dosežemo le v kolikor izkopljemo izredno veliko luknjo za gojenje (velikost cca 2m x 2m in globine 50 cm ali pa iz lesenih desk naredimo izredno velik gojitveni lonec).

Notranje gojenje

Če lahko pri zunanjem gojenju tudi na eni sami rastlini naredimo izjemno visoke donose pa je pri notranjem gojenju maksimalna količina cvetov, ki jo lahko dosežemo odvisna od velikosti prostora oziroma osvetljene površine. Splošno pravilo, ki velja pri notranjem gojenju je da lahko ob predpostavki, da rastlinam nudimo optimalne gojitvene pogoje dosežemo donose med 0,7 do 1g/W porabljene energije. Velja si zapomniti, da to ni odvisno od tega koliko rastlin gojimo (1 ali 25 na m2) saj je obsijana površina omejena.

V praksi to pomeni da na gojitvenem prostoru velikosti 1 m2 (ne glede na število rastlin) lahko dosežemo donose med 300 do 400 g/m2. Več o tem katero sijalko potrebujemo za pokritje določene površine in katere tipe sijalk lahko uporabljamo bomo opisali v posebnem poglavju o svetlobi.

5. Ali gojimo za cvetove ali koncentrate

V kolikor konopljo vzgajate z namenom izdelave koncentratov se le ta vzgaja na skorajda identičen način, saj v vsakem primeru koncentrate izdelujejo iz zrelih cvetov iz katerih nato ekstrakti-ramo smolo, ki jih obdaja. Kot smo že v začetku poglavja zapisali je predvsem pomembno izbrati vrsto, ki vsebuje najbolj primerne kanabinoide in pravo razmerje za zdravljenje specifičnega bolezenskega stanja.

V primeru izdelave koncentrata se prav tako priporoča izdelavo iz le tega iz več različnih vrst konoplje, saj na ta način izboljšamo spekter kanabinoidov v samem koncentratu in posledično boljše in bolj učinkovito zdravljenje.

Kakšno količino cvetov potrebujemo za izdelavo koncentrata je odvisno predvsem od količine smole v samih cvetovih. Iz 100 gramov posušenih cvetov boste v povprečju dobili nekje med 10 do 20 mililitrov koncentrata (izkoristek med 10 do 20%). To so povprečni izkoristki pri zunanjem gojenju. Pri notranjem gojenju se po navadi zaradi boljših pogojev pridela dosti bolj smolnate cvetove, kar pomeni izkoristke od 15 do 25 mililitrov smole na 100 g posušenih cvetov (15 do 25% izkoristek).

6. Gojiti eno vrsto ali več različnih vrst konoplje

Zunanje gojenje

Pri zunanjem gojenju konoplje močno priporočamo vzgojo več različnih vrst konoplje. Pa vam to predstavimo skozi primer.

Namen imamo posaditi 10 sadik konoplje. V tem primeru je najbolje, da kupite 3 različne tipe semen, ki bodo cveteli v različnih obdobjih. Prvi tip, ki konča cveteti konec Avgusta, drugi tip ki cveti od sredine do konca Septembra in tretji tip, ki dozori od začetka Oktobra dalje (odvisno tudi od podnebja v katerem gojite). Na takšen način se poizkušamo izogniti nevšečnostim in tveganju, ki jih nestanovitno jesensko vreme (dolga deževna obdobja so smrt za zorenje cvetov).

Zrele cvetove konopljeje najbolje obirati v suhem in sončnem vremenu. Recimo, da v sredini meseca Septembra nastopi 14 dnevno obdobje dežja. V takšnem primeru bomo 2/3 pridelka pobrali v idealnem času (sončno obdobje) le 1/3 pa bo nekoliko slabše kvalitete. Če bi vsa semena, ki jih posadimo kupili enaka obstaja veliko večja možnost, da končni pridelek zaradi vremenskih nevšečnosti ne bo tako kakovosten, kot si želimo. Na takšen način močno zmanjšamo tveganje za slabo letino.

Notranje gojenje

Pri notranjem gojenju se priporoča, da se v določenem gojitvenem ciklu goji le eno vrsto konoplje. To se priporoča predvsem zaradi tega, kar v kolikor gojimo več različnih vrst nekatere po navadi dominirajo (ali v obdobju vegetacije ali cvetenja), kar pomeni, da bodo na primer nekatere rastline bolj bujno rasle v času vegetacije in na takšen način prevzele prostor vrsti, ki na bolj uspeva v obdobju cvetenja.

Prav tako ne bo konsistentnosti pri višini samih rastlin, kar pomeni, da bodo nekatere rastline določene vrste že blizu sijalki, druge pa bodo zaostajale, kar pomeni slabšo osvetljenost in posledično manjše pridelke. Prav tako je mnogo lažje vzgajati samo eno vrsto, saj imamo tako vse rastline (v teoriji) enake potrebe po hranilih.

Še ena prednost vzgoje samo ene vrste je tudi, da po navadi vse rastline žanjemo naenkrat in tako v enem kosu izpraznimo prostor za vzpostavitev novega gojitvenega cikla, kar pri vzgoji več različnih vrst ni mogoče.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.