2.C Autoflower vs Fotoperiodna semena

Sedaj ko poznamo osnovne razlike med Indica in Sativa vrstami je pomembno predstaviti tudi drugo pomembno delitev, ki obstaja v svetu konoplje. V kolikor ste kdaj po spletu že kupovali semena konoplje ste verjetno že videli, da imajo dandanes že vse semenske banke svoje produkte razdeljene na dve glavni kategoriji. Kot je iz naslova razvidno bomo opisovali kakšne so glavne razlike med Autoflower (samo cvetočimi) in foto periodnimi semeni konoplje.

Katera je glavna razlika med Autoflower in Foto periodnimi vrstami?

Glavna razlika med Autoflower in Foto periodnimi vrstami konoplje je predvsem v načinu na katerega začnejo cveteti. Foto periodne vrste so ”rastline kratkega dne”. Ko se dan v drugi polovici poletja začne krajšati se v foto periodnih vrstah konoplje začne izvajati proces, pri katerem se zaradi krajšega dne v sami rastlini začne kopičiti večja koncentracija hormona pod imenom fitohrom (več o tem si lahko preberete v poglavju o cvetenju konoplje).

Ko je količina tega hormona dovolj visoka rastline vstopijo v obdobje cvetenja. Pri notranjem gojenju to storimo tako, da rastline, ki imajo v fazi vegetacije svetlobni režim 18/6 preklopimo na svetlobni režim 12/12 in s tem začnemo obdobje cvetenja.

Na drugi strani pa Autoflower vrste z obdobjem cvetenja pričnejo samodejno ne glede na dolžino dneva pri zunanjem gojenju ali svetlobni režim pri notranjem gojenju. Zasluga temu, da rastline samodejno vstopijo v obdobje cvetenja je potrebno pripisati predvsem temu, da imajo vse Autoflower vrste v svojem genskem zapisu gen vrst Ruderalis.

Vrste konoplje z imenom Ruderalis izvirajo iz izvira iz območij v Aziji, Srednji/Vzhodni Evropi in zlasti Rusiji, kjer so botaniki uporabljajo izraz Ruderali za označevanje sort konoplje, ki so ušle človeku in gojenju ter se prilagodile ekstremnim okoljem v teh podnebnih območjih. Ker so tam poletja izredno kratka so morale rastline konoplje izredno hitro cveteti v kolikor so želele proizvesti svoj nadaljnji genski material.

To lastnost so spretni gojitelji hitro znali uporabiti in danes na trgu lahko najdemo pestro paleto legendarnih (pa tudi vseh ostalih) vrst konoplje, ki so križane s to genetiko. Autoflower vrste konoplje v obdobje cvetenja po navadi vstopijo po približno 3 do 4 tednih obdobja vegetacije.

Glavne morfološke razlike med vrstama

Med obema vrstama konoplje obstajajo tudi značilne morfološke značilnosti, ki pa jih ni težko prepoznati. Pa jih naštejmo:

  • Autoflower vrste so v primerjavi foto periodnimi vrstami običajno precej krajše oziroma manjše. Velika večina jih ne zraste več kot 1 meter. Ta kompakten videz je lahko za nekatere pridelovalce slabost. Čeprav je za druge (zlasti tiste z manj izkušnjami) to odlična rešitev. Z njimi je enostavno delati na manjših površinah. So tudi bolj diskretne, zato so idealne za balkone, terase in različne načine gverilske vzgoje. Foto periodne vrste pa po drugi strani v višino (in tudi širino) lahko zrastejo zares visoko.

  • Foto periodne vrste omogočajo gojiteljem omogočajo uporabo vseh vrst tehnik obrezovanja za nadzor njihove višine in oblike (manipulacij rastlin). V kolikor boste želeli pri Autoflower vrstah uporabljati kakšno tehniko manipulacije uporabljajte le metode LST (Low stress trainiing), saj se bo vsaka uporabe metode HST izkazala v manj bujni rasti in posledično manjših rastlinah.

  • Tudi razmerje med cvetnimi poganjki (ang. Calyx) in listi je pri feminiziranih vrstah boljše. Autoflower rastline običajno tvorijo veliko več listov, zaradi česar je obiranje iin predvsem čiščenje težje. Po drugi strani pa se Foto periodne vrste med seboj močno razlikujejo po videzu glede na to, ali imajo dominantne gene Sativa ali Indica genetike. Listi Autoflower vrst so podobni tistim pri vrsti Ruderalis (5 do 7 širokih listov).

  • Foto periodne vrste (predvsem Indica dominantne) imajo večjo gostoto cvetov in proizvajajo veliko več smole nasproti Autoflower vrstam. To v osnovi pomeni intenzivnejše okuse in vonje. Autoflower vrste imajo zaradi Ruderalis genetiko običajno nižjo vsebnost THC nasproti njihovim Foto periodnim različicam.

Glavne razlike v rasti

Vsaka od skupin ima pri gojenju svoje specifične lastnosti, ki so za nekoga prednosti za druge pa slabosti. V nadaljevanju vam bomo predstavili glavne značilnosti na podlagi kateriih se boste lahko lažje odločili kaj je za vas in vaš prostor najbolj primerno:

  • Glavna (in tudi poglavitna) razlika med vrstama je v obdobju cvetenja. Kot smo to že večkrat omenili Autoflower vrste to storijo samodejno, medtem ko je pri foto periodnih rastlinah (ki jih vzgajamo v zaprtih prostorih) treba ročno prilagoditi osvetlitev, in sicer z 18 ur osvetlitve na 12 ur.

    Na prostem pa so foto periodne vrste odvisne od vremena. Na severni polobli je idealen čas za začetek z njihovo vzgojo med marcem in junijem. Rastline so pripravljene za obiranje med septembrom in novembrom. V fazo cvetenja pa vstopijo nekje med koncem Julija in sredino Avgusta (odvisno od vrste)

  • Druga pomembna razlika je sposobnost gojenja različnih pridelkov v istem letu. Medtem ko imajo foto periodne vrste pod neposredno sončno svetlobo le eno sezono, lahko Autoflower vrste na leto dajo tudi 3 do 4 žetve na istem gojitvenem prostoru. (odvisno od sorte in klimatskih razmer na območju)

  • Še en pomemben vidik pri vzgoji je sama težavnost vzgoje. Foto periodne vrste konoplje imajo daljši življenjski cikel. To zahteva nekoliko več izkušenj in osnovnega znanja, pri izbiri pravilnega časa za presajanje na prosto in izogibanja težavam s pridelki v prihodnosti. Velika prednost, ki pa jo imajo foto periodne vrste pa je možnost nadzora razvoja rastlin pri gojenju v zaprtih (ali zunanjih) prostorih. To pomeni, da lahko v primeru pomanjkanja hranil podaljšamo vegetativno fazo (oziroma pri zunanjem gojenju imamo nekoliko več časa da popravimo storjene napake pred vstopom v fazo cvetenja) in odložimo obdobje cvetenja, dokler se razmere ne izboljšajo.

  • Foto periodne vrste zaradi svoje morfologije in fiziologije ter veliko daljšega obdobja vegetacije dajejo tudi veliko večje pridelke kot Autoflower vrste, ne glede na to, ali se vzgoja izvaja v zaprtih prostorih ali na prostem.

  • Poudariti velja tudi, da so Autoflower vrste bolj odporne na morebitno pretirano gnojenju; medtem ko foto periodne vrste zahtevajo določeno natančnost pri dodajanju hranil.

  • Zaradi hitre rasti in kratkega življenjskega cikla Autoflower vrst med obdobjem vegetacije ne obrezujte. Rastline ne bodo imele dovolj časa, da bi si opomogle od stresa, prav nasprotno pa velja za foto periodne vrste. Autoflower vrste tudi niso pretirano navdušene nad presajanjem, medtem ko je za obilne žetve foto periodne rastline priporočljivo vsaj enkrat presaditi.

  • Autoflower vrste lahko zrastejo samo iz semena, medtem ko foto periodne vrste lahko vzgajamo tako iz semen kot tudi z izdelavo potaknjencev.

Za vse, ki se jim ne ljubi brati celotnega teksta bomo glavne razlike med obema vrstama semen predstavili še v tabeli, kjer bodo razlike še nekolik bolj poudarjene:


Autoflower vrsteFoto periodne vrste
Težavnost vzgojeEnostavne za vzgojoEnostavne do srednje težke
Višina rastlinaNizka (do okoli 100 cm)Srednje do visoke (od 100 do 400 cm)
Čas vegetacije2 do 4 tedne od kaljenjaOd 2 tednov pa do 20 tednov
DonosiNizki do srednji (od 30 do 10 g)Srednji do visoki (od 50 do 3000 g / rastlino)


(Viri: https://weedseedsexpress.com/learn/what-is-the-difference-between-feminized-and-autoflowering-seeds

https://en.wikipedia.org/wiki/Cannabis_ruderalis )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.