2.C Gojenje konoplje oziroma zakaj konopljo sploh gojiti

gojenje konoplje

Gojenje konoplje (ali kanabisa) je v republiki Sloveniji na žalost še vedno prepovedano in tudi družbeno dokaj nezaželeno dejanje. Po zakonodaji to ureja 186. člen Kazenskega zakonika (Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog).

Kljub temu velja na tem mestu omeniti, da je vzgoja manjših količin (do cca 10 sadik; odvisno od sodnika in okoliščin) po novem prekršek in ne več kaznivo dejanje. Iz tega lahko sklepamo, da tudi organi pregona postajajo vedno bolj tolerantni do same vzgoje in samooskrbe s to rastlino. Časi, ko ste za gojenje manjših količin konoplje lahko odšli tudi v zapor so nedvomno mimo.

Na tem mestu velja omeniti, da vas ne nagovarjamo k gojenju konoplje zato preden začnete brati ta priročnik sami presodite ali ste pripravljeni sprejeti vse posledice, ki jih prinaša tako početje.

V nadaljnjih poglavjih bomo govorili le o gojenju ”Indijske” konoplje, kanabisa oziroma marihuane. Za gojenje industrijske konoplje se boste morali obrniti na kakšen drug informativni portal. Lahko pa vam na tem mestu pojasnimo, da je gojenje rastlin za pridobivanje CBD-ja (v kolikor gojite v loncih oziroma rastlinam omogočite veliko prostora) praktično identično.

Vsi videi, ki jih bomo predstavili na našem Youtube kanalu bodo vsebovali rastline, ki posedujejo nivoje THC-ja nižje od 0,2% kolikor je dovoljeno po slovenski zakonodaji.

Gojenje industrijske konoplje

V kolikor želite gojiti konopljo za pridobivanje olja ali semen Vam priporočamo, da se za informacije o gojenju industrijske konoplje obrnite na zadrugo Konopko. V zadrugi so združeni pridelovalci, ki imajo bogate izkušnje na tem področju. Prav tako na tem mestu poudarjamo, da bomo v tem priročniku govorili izključno o gojenju za lastno uporabo in o tem kako doseči največje možne donose na čim manjšem številu rastlin.

Napotkov za gojenje konoplje v komercialne namene ne bomo podajali, prav tako pa takšnega početja ne zagovarjamo. Poglavitni cilj tega priročnika, kako vzgajati konopljo (oziroma kanabis) za lastne potrebe oziroma kako tudi s konopljo postati samo oskrben.

Ker pa še vedno berete te vrstice menimo, da vas to ne pretirano moti zato preidimo k prvemu in tudi najpomembnejšemu vprašanju na katerega si morate odgovoriti preden boste začeli z gojenjem. Zakaj konopljo (kanabis) sploh gojiti? Za to obstaja več razlogov, najpomembnejše pa bomo opisali v naslednjih vrsticah.

Glavni razlogi za vzgojo konoplje

Gojenje za samo oskrbo

Prvi in najpomembnejši razlog za gojenje konoplje (kanabisa) je samooskrba. Ker konoplje (kanabisa) ali njenih koncentratov (tukaj mislimo razne olja po metodi Rick Simpsona in podobno koncentrate) v Sloveniji ne moremo kupiti legalno, posledično nakup takšnega proizvoda ni podvržen nobenim kakovostnim standardom, ki bi zagotavljali kakovosten končni produkt je gojenje za lastno uporabo edino smiselno početje.

Ko rastline vzgajamo za lastno uporabo lahko podobno kot pri zelenjavi posejemo to kar nam najbolj ustreza. Če radi jemo solato, si po navadi posejemo tisto, ki nam najbolj ugaja in tudi najbolj uspeva. Podobno je pri konoplji (kanabisu). Ker dandanes na trgu obstaja veliko število različnih vrst si je smiselno izbrati tisto, katere učinek nam najbolj ustreza. Več o tej tematiki bomo pisali v posebnem poglavju o izbiri semen.

Cena konoplje

Drugi pomemben razlog za lastno vzgojo je sama cena končnega produkta. Kot smo omenili že v prejšnjem odstavku je zaradi prohibicije konopljo oziroma kanabis mogoče kupiti le na črnem trgu. Zaradi tega končni produkt, v kolikor ga kupujete na črnem trgu močno preplačate. Z nekaj dobre volje in začetega kapitala lahko prihranite na stotine, v primerih bolnikov, ki si morajo smolo konoplje za zdravljenje ali lajšanje bolečin kupovati na črnem trgu pa tudi na tisoče €.

Ker so bolniki po navadi obupani so pripravljeni za koncentrat ali cvetove plačati ogromne vsote denarja. Poleg tega pa so le ti pogosto povsem neprimerni za njihovo bolezensko stanje. Ob tem naj omenimo, da v večini primerov nihče ne opravi kakršnekoli analize vsebnosti učinkovin, ob tem pa je vedno vprašanje kakšen vhodni material (cvetovi) so bili uporabljeni za izdelavo koncentrata. Več o izdelavi koncentratov bomo pisali v enem od kasnejših poglavij.

Gojenje konoplje predstavlja neverjeten užitek

Zadnji (in za rekreativne uporabnike tudi najpomembnejši) razlog pa je sam užitek vzgoje rastlin. Rastline konoplje so, v kolikor jih pravilno gojite prava paša za oči in čutila. Po navadi je najboljši paradižnik ravno tisti, ki ga sami vzgojimo in prav nič drugače ni pri konoplji. Prav tako velja omeniti, da so rastline konoplje izredno hvaležne, če jim nudite vse kar potrebujejo za uspešno rast. Več časa kot jim boste namenili, bolj vas bodo obdarile.

Sedaj, ko smo opisali glavne razloge zakaj se odločiti za vzgojo in vas posledice, ki jih boste s seboj nosili ne brigajo preidimo na bistvo tega priročnika.

To pa je kako čim bolj enostavno in na kar se da organski način vzgojiti svoje cvetove, ki nas bodo razvajali čez celo leto. Pa začnimo 😉

(Viri: https://zakonodaja.com/zakon/kz-1/186-clen-neupravicena-proizvodnja-in-promet-s-prepovedanimi-drogami-nedovoljenimi-snovmi-v-sportu-in )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.