2.A Botanično poimenovanje vrst konoplje

Splošno prepričanje med uporabniki rekreativne konoplje je, da se le ta deli na dva glavna dela: Indice in Sative. Med burno debato se bo najverjetneje našel še nekdo, ki bo trdil da obstaja tudi tretja podvrsta imenovan Ruderalis. Ker še sama stroka na tem področju ni prav enotna vam bomo naslednjih vrsticah vam bomo predstavili, katera so bila poimenovanja rekreativne konoplje oziroma kanabisa skozi skozi čas in kje smo danes.

Zgodnja poimenovanja

Zgodovina sodobnega znanstvenega poimenovanja sega v daljno leto 1753, ko je konopljo v svojem velikem delu Species Plantarum opisal »oče taksonomije« Carl Linnaeus. Za zanimivo, ”psiho aktivno” rastlino je uporabil ime Cannabis Sativa, ki je takrat že bilo v splošni rabi. Predvideval je, da konoplja izvira iz Indije, saj v Species Plantarum najdemo zapis »Habitat in India«. Njegovo delo predstavlja začetno točko mednarodno priznane botanične nomenklature.

Leta 1785 je francoski biolog Jean-Baptiste Lamarck že uvedel pojem Cannabis Indica, saj so se njegovi primerki konoplje razlikovali od opisane Cannabis Sative. Rastline, ki jih je Lamarck pridobil iz Indije, so bile nižje in bolj grmičaste rasti z ožjimi, temnejšimi listi. Menil je, da za razliko od »industrijske« Cannabis sative, ta vrsta ni primerna za pridelavo z namenom pridobivanja vlaknin. Zanimivo je, da povsem botaničnemu opisu rastline sledi opis psiho aktivnega učinka zaužitja le-te. V njem Lamarck med drugim zapiše, da konoplja povzroči nekakšno opitost, ki ustvari močno veselje oz. radost (ang. gaiety).

Približno 50 let po tem, ko se je Lamarck pobližje spoznal z Indico, je angleški botanik John Lindley preprosto zavrnil njegovo razvrstitev v dve vrsti konoplje, in potrdil prvotno dojemanje Linnaeus-a. Njegovo delo Flora medica, izdano leta 1838, omenja zgolj Cannabis Sativo, katere izvor je v Perziji in predgorjih na severu Indije.

Cannabis Ruderalis

Situacijo je nekoliko kasneje popestril sovjetski botanik D.E. Janischevski, ki je leta 1924 identificiral »tretjo vrsto« konoplje Cannabis Ruderalis. »Divja« konoplja iz območja Srednje in Vzhodne Evrope je bila najnižje rasti izmed treh, predvsem pa se je razlikovala po ciklu cvetenja. Zaradi unikatnih značilnosti in fenotipa veliko strokovnjakov danes sprejema Cannabis Ruderalis kot tretjo podvrsto konoplje.

Cannabis Indica – ponovna osamosvojitev podvrste

Na ponoven, resen izziv dominantnemu dojemanju konoplje kot ene vrste je bilo potrebno čakati do sedemdesetih let prejšnjega stoletja. V bran Indici sta med drugim stopila ameriški biologa Richard E. Schultes ter Loran C. Anderson. Slednji je opazil, da ima rastlina krajše in širše liste od Sative, Schultes pa jo je opisal kot nizko, stožčasto in gosto razvejano. Oba sta zagovarjala delitev konoplje na tri podvrste: Cannabis Sativa, Cannabis Indica ter Cannabis Ruderalis. V svojih razlikovanjih vrst sta upoštevala tudi razmerje med vsebnostjo kanabinoidov THC in CBD.

Cannabis afghanica in predlog novega poimenovanja

Morda ste že bili deležni pridige, da rastline, ki jih poznamo kot Cannabis Indica izhajajo iz afganistanske regije in bi jih morali imenovati Cannabis Afghanica. Prepričanje izhaja iz predstavitve Johna McPartlanda, ki je dognanja svojih raziskav predstavil leta 2014 na srečanju International Cannabis Research Society.

Zmeda, ki je nastala okoli poimenovanja podvrst konoplje, bi naj izvirala prav iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je Richard E. Schultes primerke konoplje iz afganistanske regije identificiral kot Cannabis Indica. McPartland, ki je svojo raziskavo osnoval na genetiki rastlin, morfoloških značilnosti in analize fito-kemikalij, je predlagal »popravljeno« nomenklaturo.

Če predlog poenostavimo, Cannabis indica postane podvrsta Cannabis afghanica. Rastline, imenovane Cannabis sativa, ki izvirajo iz Indije, pa postanejo podvrsta Cannabis indica. Kar smo do sedaj poznali kot Cannabis ruderalis pa je po novem Cannabis sativa. John McPartland je novo klasifikacijo predstavil tudi v znanstvenem članku, ki ga je leta 2020 spisal s sodelavcem Ernestom Small-om.

Za potrebe razumevanja razlik med različnimi vrstami in lažjega razumevanja knjige (v nadaljevanju bomo pisali o Indica, Sativa ali Ruderalis vrstah) vam podajamo sledečo tabelo.

Staro poimenovanjeCannabis Indica (v nadaljevanju knjige Indica)Cannabis Sativa (v nadaljevanju knjige Sativa)Cannabis Ruderalis (v nadaljevanju knjige Ruderalis)
Novo (pravilno) poimenovanjeCannabis AfganicaCannabis IndicaCannabis Sativa

Namen zakaj smo nekoliko natančneje obrazložili točna poimenovanja je predvsem zaradi splošne izobrazbe uporabnikov konoplje. Na tem mestu si velja tudi zapomniti, da so skorajda vsa semena in vrste kanabisa, ki so trenutno najdejo na trgu križanci prej omenjenih starih vrst (Landrace) oziroma hibridi. Na trgu je izredno malo ponudbe čistih vrst kanabisa. V kolikor imate željo gojiti vrste kanabisa s čistim poreklom (tako imenovane Landrace vrste) si oglejte katalog semenske banke ACE Seeds, kjer boste lahko dobili res pestro paleto različni avtohtonih vrst konoplje.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.