Klimatske spremembe in konoplja

Klimatske spremembe imajo vedno večji vpliv na to, kako vzgajamo rastline. Nič drugače ni niti s konopljo. Gojitelji konoplje se počasi že srečujejo z istimi problemi, ki trenutno že pestijo vinogradnike in ostale pridelovalce različnih rastlinskih kultur. Spreminjajoči vremenski cikli so gojitelje konoplje postavili pred dejstvo, da bo potrebno spremeniti načine, kako se konoplja prideluje.

Eden izmed poglavitnih problemov pri zunanjem gojenju je konstanto segrevanje ozračja. Lep primer takšnega problema je prikazan v raziskavi, objavljeni v reviji Earth and Space Science, kjer so pokazali, da v nekateri deli zvezne države Kolorado (Zda) zaradi klimatskih sprememb postajajo vedno bolj sušni, kar se kaže predvsem v vodostajih rek. Po podatkih objavljenih v raziskavi bodo v prihajajočih desetletjih nekateri deli zvezne države Kolorado postali podobni tistim, ki jih najdemo v zvezni državi Arizona, ki je poznan o svojih izjemno sušnih in skorajda puščavskih področjih.

V raziskavi, ki so jo objavili v neodvisni ustanovi imenovani Climate Central s sedežem v New Jerseyju so prikazali, da bodo nekatera vinorodna območja zaradi povišanih temperatur postala presuha in topla za vzgojo velike večine vrst trte. ”Od leta 1970 se je povprečna temperatura v gojitveni sezoni rastlin, ki traja od Aprila do Oktobra občutno povečala, kar pomeni, da bodo na področjih kjer trenutno vzgajajo vrsto Chardonay morali počasi začeti vzgajati vrsto Merlot, saj je le ta veliko bolj odporna na sušno in toplo vreme” poročajo v raziskavi. Podobne težave se bodo pojavljale tudi pri vzgoji konoplje.

Preizkušanje novih vrst

Lauren Fortier, direktorica podjetja, ki se ukvarja z vzgojo medicinske konoplje v zvezni državi Massachusetts poroča: ‘‘Na Severu Zahodu ZDA se že kažejo vzorci, ki nam kažejo, da so zime vedno krajše in toplejše. Prav tako v zimskem obdobju veliko pade manj padavin in snega. Še večji problem pa so v letu 2021 predstavljale nadpovprečne padavine v mesecu Juliju, ko je v tem času padlo kar 4x več padavin kot v preteklih letih. Zaradi tega smo primorani iskati nove genetike, ki so bolj odporne na visoko vlažnost in močne nalive. ”

”Konopljo je mogoče gojiti skorajda na po celotnem svetu. Da le ta na določenem območju uspešno uspeva pa je potrebno sodelovati z lokalnimi gojitelji s katerimi soustvarjamo nove genetike, ki uspešno uspevajo v točno določeni klimi” meni Fortiejeva. Primer dobre prakse za takšna območja so genetike s kratkim časom cvetenja, kot so Indica dominantne vrste ali pa Autoflower vrste konoplje. Prav zaradi tega že žlahtnijo posebne genetike, ki bodo uspešno uspevale v vlažnem in mokrem okolju ki ga najdemo na SV delu ZDA. Še en način s katerim poizkušajo preprečiti izpade donosov (govorimo pri zunanjem gojenju) je, da preizkušajo vrste, ki bi lahko v eni sezoni naredili dve žetvi (beri Autoflower različice).

Vedno večji poudarek pri gojenju konoplje pa bi moral biti po mnenju intervjuvanke na trajnostnem načinu vzgoje in tako imenovani živi zemlji oziroma Living Soil. ” Bistveno je vzpostaviti dolgotrajen način izboljševanja zemlje, saj lahko na takšen način rastline lažje premagujejo težave z bolj vlažno zemljo.” Prav tako se pri vzgoji poizkušajo tehnike, kot je Hugekultur. Gre za sistem dvignjenih gred, kjer voda ob nalivih hitreje odteče, ob sušnih obdobjih pa bolje zadržuje vlago.

Patogeni organizmi in Autoflower vrste

Z vremenskimi spremembami pa prihajajo tudi novi škodljivci in patogene bolezni, ki ogrožajo konopljo. ”V nasadih vsako smo vsako leto priča prihodu vedno novih škodljivcev. Še posebej se je povečala prisotnost različnih gosenic, ki na rastlinah konoplje ležejo jajčeca. (govora tukaj je o koruzni vešči o kateri smo že pisali v eni od prejšnjih poglavij).

Fortniejeva vsem pridelovalcem konoplje priporoča tudi, da v svoje nasade poizkušajo privabiti koristne žuželke, ki so nekakšen naravni insekticid za vse nezaželene škodljivce (v naše vrtičke jih najlažje privabimo s postavitvijo hotela za žuželke).

Na področjih, ki so nekoliko bolj vetrovna in kjer imajo toplejše pomladi pa so se začele veliko prej pojavljati patogene bolezni kot je pepelnata plesen. Gre za izzive, ki jih prinašajo klimatske spremembe. Da bi omilili vpliv klimatskih sprememb, kot so zgodnje in pozne pozebe gojitelji v ZDA priporočajo izbor vrst konoplje, ki imajo izredno kratek čas vegetacije in čas cvetenja. Strokovnjaki na področju vzgoje menijo, da gre za najboljšo obrambo pred spremenljivimi vremenskimi pogoji.

Prav zaradi izredno spremenljivih pogojev postajajo vedno boj priljubljena vzgoja Autoflower vrst konoplje. Le te za celoten cikel potrebujejo le okoli 75 do 80 dni, kar močno zmanjša možnost pojava različnih bolezenskih stanj, poleg tega pa lahko gojitelji v eni sezoni opravijo 2 ali celo tri gojitvene cikle.

Autoflower vrste konoplje se od foto periodnih vrst razlikujejo predvsem po tem, da nimajo tako pestrega in bogate terpenskega in kanabinoidnega profila. Prav zaradi tega so breederji (gojitelji, ki se ukvarjajo z vzgojo novih vrst konoplje) že začeli z ustvarjanjem novih vrst, ki se skozi čas samo izboljšujejo in že počasi dosegajo kanabinoidne in terpenske profile svojih foto periodnih različic.

Na tem mestu omeniti, da je konoplja za razliko od vinske trte, ki je trajnica enoletna rastlina, zaradi česar je veliko bolj odporna in prilagodljiva na spremenljive vremenske pogoje, kar pa ne velja za trajnice kot je vinska trta ali ostala sadna drevesa.

Učenje iz napak

Bryan McLaren, direktor podjetja Zoned Properties meni, da bi se morali gojitelji konoplje učiti na napakah, ki so jih v preteklosti pred njimi že v ostalih kmetijskih panogah. Tukaj ima predvsem v mislih uporabljanje trajnega načina kmetovanja, pri katerem zemlje vsako leto ne samo ropamo organskih hranil ampak jih vsako sezono vanjo tudi vračamo.

Stanje v Sloveniji

Kot ste lahko opazili v letošnji gojitveni sezoni, se tudi v Sloveniji že kažejo težave, ki jih povzročajo klimatske spremembe. Velika suša na Primorskem, Obali in ostalih delih Slovenije, pogostejši gozdni požari, veliko manjša količina padavin čez celotno leto in vedno višje temperature v poletnih mesecih kažejo na to, da bo potrebno tudi v Sloveniji počasi začeti na drugačen način razmišljati kar se tiče kmetijske politike.

Področja, kjer je do sedaj konoplja na prostem odlično uspevala (Obala, Vipavska dolina, Kras) so vedno bolj suha in topla, konoplja pa je rastlina, ki za uspešno rast potrebuje izredno velike količine vode. V kolikor se bodo takšni vremenski pogoji nadaljevali v naslednjih letih, bodo morali pridelovalci konoplje začeti že v zimskih mesecih razmišljati, kje bodo lahko dobili zadostne količine vode oziroma se bodo morali začeti ozirati po področjih, ki imajo nekoliko bolj mila poletja. Podobno kot na SV ZDA bo potrebo na takšnih področjih gojiti vrste, ki imajo nekoliko krajše obdobje cvetenja (predvsem zaradi izredno vlažnih jesenskih noči v katerih se izredno rada pojavi plesen).

Tako kot v ZDA je tudi v Sloveniji opaziti, da vedno več ljudi goji Autoflower vrste konoplje, saj niso tako podvržene raznoraznim vremenskim nevšečnostim, poleg tega pa lahko v eni sezoni z njimi opravimo tudi več žetev.

Kljub vsem težavam, ki se trenutno kažejo na obzorju pa ena stvar drži kot pribita. Ne glede na to kaj nas čaka verjamemo, da se bo v Sloveniji konoplja še vedno gojila ne glede na vse neprijetne klimatske spremembe.

(Vir: https://mjbizdaily.com/climate-change-will-affect-where-and-how-cannabis-is-grown/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.