Milijardne izgube farmacevtske industrije zaradi legalizacije konoplje

V študiji, ki sta jo nedavno objavili University of New Mexico (UNM) in California Polytechnic State University so objavili, da borzni vlagatelji menijo, da bi lahko federalna legalizacija konoplje povzročila zmanjšanje prodaje tradicionalnih farmacevtskih izdelkov za več milijard dolarjev.

Borzni strokovnjaki so ugotovili, da so bili donosi na borzah od 1,5 do 2 % nižji deset dni po tem, ko država katera od zveznih držav v ZDA legalizira uporabo konoplje v rekreativne in medicinske namene. Posledice za letno prodajo zaradi tega zmanjšanja so se gibale v milijardah dolarjev. Analizirali so tudi, kako so se farmacevtska podjetja, s katerimi se trguje na borzi, odzvala na dogodke legalizacije medicinske in rekreativne konoplje.

Gre za prvo študijo, ki temeljito preučuje splošni vpliv legalizacije konoplje na farmacevtska podjetja pri vseh izdelkih in vrstah bolnikov. Prejšnje študije so po navadi preučevale le, kako dostop do konoplje zmanjša porabo različnih zdravil, kot so opioidi, ali pa so se osredotočale na določene skupine.

Konoplja je lahko stroškovno učinkovitejša možnost zdravstvenega varstva za bolnike, saj je visoka cena farmacevtskih izdelkov še vedno glavna ovira za številne prebivalce ZDA. V nasprotju z drugimi zdravili, ki so narejena le za določene zdravstvena stanja oziroma bolezni, se konoplja lahko uporablja za zdravljenje večjega števila težav. Z njo se lahko lajša simptome glavobolov, mišičnih krčev ter zdravi celo depresijo ali anksioznost.

Čeprav trenutno pri zdravljenju s konopljo ni nobene standardizacije, natančnih smernic za odmerjanje ali kritja nabave konoplje iz naslova zdravstvenega zavarovanja, bi lahko zaradi teh dejavnikov konoplja postala pomemben konkurent na trgih zdravil, kar bi – v primeru popolne zvezne legalizacije – lahko zmanjšalo prodajo konvencionalnih farmacevtskih izdelkov za kar 11 %.

Soavtorica raziskave Sarah Stith, ki je strokovnjakinja za uporabno mikroekonomijo na UNM meni da imajo bolniki, ki uporabljajo konopljo in njihovi ponudniki trenutno premalo informacij, da bi vedeli, katera je najučinkovitejša vrsta oziroma količina konoplje za zdravljenje njihove bolezni.

Razumevanje razširjenosti in učinkov učinkovin, ki niso THC in CBD, ter strategij za razvrščanje konoplje po kvantitativnih značilnostih, za katere je znano, da povzročajo pozitivne učinke na bolnike je ključnega pomena za razvoj zdravil iz konoplje. Raznolikost, ki je prisotna v konoplji kot rastlini, je verjetno temelj njenega potenciala za zdravljenje tako širokega spektra bolezni, zato posnemanje konvencionalnih zdravil s standardizacijo morda ni najboljši cilj za konopljo.

Prav zaradi tega bi se tradicionalnim proizvajalcem farmacevtskih izdelkov naložbe in raziskave v trg konoplje lahko zelo izplačale in tudi koristile (s tem bi preprečili izpade dohodka), namesto tega pa se farmacevtska podjetja krčevito borijo proti zvezni legalizaciji.

Regulativne politike bi morale prav zaradi tega spodbujati dodatne raziskave za boljše razumevanje tveganj in prednosti uporabe konoplje v medicinske in rekreativne namene.

(Vir: https://internationalhighlife.com/study-pharma-industry-suffers-billions-in-losses-after-states-legalize-cannabis/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.