1. Uvod (oziroma zakaj konopljo sploh gojiti)

Uvod v gojenje konoplje

Vzgoja kakršne koli rastline prinaša obilo pozitivnih učinkov. Slovenci smo že dolgo časa poznani kot narod, kjer je kultura vrtnarjenja, sadjarstva, vinogradništva in vzgoje okrasnih cvetlic globoko ukoreninjena v samo dušo naroda. Vzgoja kakršne koli rastline gojitelju prinaša sprostitev, uživanje ob delu v naravi, nagrado ko se obira plodove trdega dela in izjemno prijetne občutke ob pogledu na skrbno negovane gredice in drevesa, ki polnijo naše sadovnjake in vrtove. Lahko bi rekli, da ima vzgoja rastlin malodane terapevtski učinek, ki človeka napolnjuje z novo energijo za podvige, ki nas čakajo v prihodnosti.

No nič drugače ni tudi z vzgojo konoplje. Kot vsaka rastlina tudi konoplje za uspešno vzgojo ne potrebuje prav dosti. Vse kar potrebuje je svetloba, voda, nekaj hranil in nekaj človeške ljubezni oziroma oskrbe. Gojenje konoplje je izredno prijetna izkušnja, ki jo lahko opišemo tudi kot zasvojljivo. Vsak, ki je konopljo že kdaj gojil, vam bom z velikim navdušenjem pripovedoval o prijetnih občutkih, ki so zelo podobni tistim, ki jih doživljajo vrtnarji ob pobiranju prvih paradižnikov v letu oziroma sadjarji ob uspešno opravljeni letini.

Največja razlika, zakaj se tako malo ljudi odloča za gojenje konoplje je njen status, ki ga uživa v družbi. Izredno žalostno je, da globoko v 21. stoletju že vedno živimo v državi oziroma delu sveta, ki to rastlino smatra kot največje zlo, ki je bilo kdaj ustvarjeno, po drugi strani pa opeva uspešne vinarje, ki svojo ”drogo” prodajajo kot hrano, čeprav je ta ”hrana” v Sloveniji razbila in uničila več družin kot katera koli druga droga. Veseli pa dejstvo, da se trend gojenja konoplje v svetu in tudi bližnji počasi okolici spreminja. Verjamem, da ni več daleč dan, ko se bodo lahko tudi gojitelji konoplje podobno kot vinarji ali pridelovalci suhih salam nekoč med seboj tekmovali, kdo je pridelal najbolj smolnate in dišeče svetove.

Zakaj gojiti konopljo?

Gre za vprašanje, ki ima zelo enostaven odgovor: za samooskrbo. Tako kot je najboljši paradižnik tisti, ki je pridelan v lastnem vrtu je najboljši cvet konoplje tisti, ki ga pridelamo sami. V družbi se vedno večji pomen daje samooskrbi pri vseh stvareh in le zakaj bi bilo pri konoplji kaj drugače.

Še bolj kot pri rekreativnih uživalcih konoplje je samooskrba pomembna pri bolnikih, ki si z uporabo konoplje lajšajo bolečine pri določenih bolezenskih stanjih ali po kemoterapiji. Dandanes so vsi ti nesrečniki (v kolikor ne zberejo dovolj poguma) odvisni od črnega trga, kjer nikoli ne vedo kakšen produkt dobijo, kakšna je vsebnost določenih učinkovin in na kakšen način je bila sama rastlina pridelana.

Prav tako si ob izredno pestrih katalogih različnih semenskih vrst lahko izberejo prav takšno, ki bo najbolje ustrezala njihovemu bolezenskemu stanju. Ker je danes na to temu v tuji literaturi že ogromno čtiva lahko na takšen način veliko bolje poskrbijo zase, ob tem pa še uživajo ob vseh čarih, ki jih prinaša sama vzgoja rastlin.

V tem blogu vam bomo poizkušali podati kar največ informacij o tem kako se rastline konoplje uspešno vzgaja. Poglavja so zastavljena tako, da vas bodo vodila skozi celoten cikel vzgoje, od tega katero vrsto sploh izbrati do tega kako pravilno shranjevati uspešno vzgojene cvetove. Upamo, da si boste z našimi prispevki pomagali vzgojiti zdrave, dišeče in donosne rastline, ki vas bodo skozi čas njihove rasti navdajale z veseljem in sproščujočo energijo.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.