8.A Fusarium Wilt

Fusarium Wilt

Fusarium Wilt oziroma po slovensko kar fuzarijsko venenje, je glivična bolezen, ki jo povzročajo glive iz rodu Fusarium. Gre za precej pogosto bolezensko stanje, ki s pojavlja na rastlinah konoplje. Sama bolezen se lahko kot glivično obolenje pojavlja tudi pri ljudeh v obliki okužbe nohtov ali kože.

Pri rastlinah konoplje ta bolezen prizadene predvsem korenine in stebla.

Rastline bodo počasi izgubile moč, prenehale rasti ali cveteti, njihove veje pa se bodo v kolikor je okužba zelo napredna začele tudi sušiti. Samo bolezensko staje se lahko pojavi tako pri notranjem kot tudi zunanjem gojenju, prav tako pa ni odvisno v katerem mediju rastline gojite (pojavlja se tako v zemlji, kokosu ali hidroponskih gojitvenih sistemih).

Glavne značilnosti:

-te vrste glive živijo v substratih. Njeno najljubše ”gojišče” so razpadajoče organske snovi.
najpogostejši sevi teh gliv so: Fusarium Oxysporum sp., Vasinfectum in Fusarium Oxysporum Sp.
-okužba (patogen) prizadene steblo, zaradi česar gnijejo korenine in rastline venijo; te simptome je pri rastlinah konoplje mogoče zlahka prepoznati.
-spore se zlahka širijo (z vodo, vetrom in nematodami), poleg tega pa ga je izjemno težko pozdraviti, zato je preprečevanje okužbe pred pojavom ključno za zdravo rast rastlinjakih

Fusarium Wilt in konoplja

Okužbo s to glivo pri rastlinah konoplje lahko povzročijo različne vrste teh gliv:

Vaskularno venenje povzročajo sevi Fusarium Oxysporum, ki napadajo lubje na steblih rastlin konoplje. To je najpogostejša oblika okužbe. Opazimo jo lahko kot rjav madež na steblu. Če bi ga prerezali, bi lahko videli poškodbe žilja; steblo je drugačne barve, v skrajnih primerih pa postanejo veje rjave.
-gnitje/odmiranje korenin povzroča Fusarium Solani. Le ta povzroča splošno usihanje rastline, pri čemer listi usihajo in odpadajo. Okužba se kaže tako, da počasi začne odmirati veja po veja, v določenih primerih pa v le nekaj dneh rastline popolnoma usahnejo.
Stebelno bolezen, ki velja za vrsto rastlinskega raka, povzročajo različne vrste: Fusarium Avenaceum, Fusarium Culmorum, Fusarium Graminearum, Fusarium Lateritium, Fusarium Sambucinum in Fusarium Sulphureum. To je zlahka opazno, saj se nekaj pojavlja v močnih skupinah spor. Ta sev je pri rastlinah konoplje na srečo redek.

Kakšni so znaki okužbe?

Ne pozabite, da prepoznavanje obolenj na rastlinah konoplje pomeni, da same bolezni oziroma pojava niste dovolj dobro preprečili že v štartu; vedno se priporoča, da preventivno ukrepate proti glivičnim okužbam rastlin konoplje, preden se pojavijo. Te vrste okužb se lahko zelo hitro razrastejo in zlahka v kratkem času uničijo vaše rastline.

Okužbo pri rastlinah lahko zlahka prepoznate predvsem glede na vrsto seva bolezni in na način, kako vpliva na vaše rastline:

-Prvi simptom so običajno povešeni in razbarvani listi. Nekaj dni pozneje začnejo usihati tudi veje.
-Pri koreninah se okužba lahko prepozna po temno kavno rjavi barvi korenin, ki kaže na bolezen koreninskega sistema, nato pa začnejo korenine postajati trde.
-Če napade steblo, napade lubje od znotraj navzven. Na lubju boste lahko opazili nekakšen rjav madež. V naprednejših primerih bodo listi začeli usihati, kot da ne dobivajo vode, veje pa se bodo začele sušiti.

Zlahka opazimo tudi tako imenovana rakasta obolenja na steblu, ki povzročajo temne madeže in nekakšno viskozno rjavo tekočino. Ko je rak v napredni fazi, se listi začnejo obračati navzdol, rastlina pa je na splošno videti grozno. V takšnih primerih gliva dostopa do rastline prek odprte rane ali reza na steblu ali deblu.

Fusarium Wilt: Življenjski cikel

Fusarium proizvaja tri različne vrste spor: mikro in makronidije, ki jih sestavlja ena oziroma več celic, ter klamidospore, odporne spore, ki lahko v zemlji preživijo od 5 do 15 let. Spore lahko rastejo na mrtvih in živih rastlinskih celicah. V konopljo običajno pridejo prek ran na steblu, listih ali koreninah.

Spore se lahko razvijajo v temperaturnem območju med 10 in 30 °C, njihova idealna temperatura za razmnoževanje pa je med 20/25 °C. Glive Fusarium lahko preživijo v pH med 2,2 in 9,0, čeprav je njihov idealen pH 7,7.

Kašne so lahko poškodbe, ki jih utrpijo rastline konoplje?

Glive, ki se razvijejo v rastlinah na splošno povzročajo venenje / ovenelost rastlin, vendar na različne načine, odvisno od tipa spor:

-Gnitje koreninskega sistema: opazimo jo lahko nekaj tednov po začetku okužbe. Rastline bodo začele kazati znake stresa, kar negativno vpliva na rast in lahko povzroči njeno ustavitev.
-Rumenenje listov (kloroza), ne da bi se odzvali na hranila: listi začnejo usihati in odmirati.
-Stebla rastlin se na notranji strani obarvajo rjavo, lubje pa se obarva v svetlo kavno barvo: Rastlinske žile začnejo nekrotizirati, zaradi česar hranila ne krožijo, zato rastlina odmre. Če bi rastlino prerezali na pol, bi videli, da notranjost celotnega stebla začne odmirati.
-Prizadete veje in korenine si ne opomorejo, del rastline, ki ga podpirajo prizadete veje, pa se posuši. Veje in korenine postanejo olesenele (lignifikacija).

Največja težava pri pojavu bolezni je, da ga ni mogoče pozdraviti in da izredno hitro prizadene vaše rastline, kar onemogoča zdravljenje. Zato je izjemno pomembno, da se poizkuša samo okužbo preprečiti že v startu.

Fusarium Wilt: Kako preprečiti pojav okužbe na rastlinah konoplje?

Obstaja kar nekaj načinov s katerimi lahko poizkušamo preprečiti nastanek tega bakterijskega obolenja:

Poskrbite, da bo vaš prostor za gojenje, vrt ali rastlinjak brezhiben. S tal odstranite stare liste, saj lahko spore vzklijejo tudi v odmrlem rastlinskem materialu.
-Higiena je ključnega pomena: v vaš rastlonjak vedno vstopajte v čistih oblačilih in čistim orodjem in rokami
-Vse materiale za gojenje očistite z vodo in milom ter jih pred in po uporabi sterilizirajte.
-Po končani gojitveni sezoni vaše lonce/ sadilne vreče ustrezno očistite z belilom in veliko vode.
-V kolikor uporabljate domači kompost ali gnoj, se prepričajte, da sta se pravilno kompostirali in da sam kompost ni že okužen.
-Uporabite sredstva proti stresu, kot so med drugim Revive, Regulator, Alg a Mic, Bio Weed, Florakleen ali Super Vit. Ti pomagajo okrepiti vašo rastlino in jo narediti bolj odporno proti okužbam s fuzarijem in drugimi glivami.
-Najboljša preventivna metoda je uporaba mikoriznih gliv Trichoderma, ki se uporablja od sadike in pri vsakem presajanju. Nekateri najboljši izdelki s koristno trichodermo/glivicami. Na trgu najdemo kar nekaj izdelkov ki vsebujejo te koristne glive kot so Mykoriza, Bactrex ali Piranha.

Fusarium Wilt: Ali obstajajo kakšni naravni sovražniki?

Na trgu obstaja kar nekaj organskih izdelkov, ki veljajo za naravne sovražnike fuzarijev, kot so:

-Trichoderma: to je najučinkovitejši način boja proti pojavu tega bolezenskega stanja. Uproaba je lahko zelo učinkovita. Priporoča se, da jo uporabite po vsakem presajanju, da zagotovite njeno stalno prisotnost. Pri uporabi izdelkov s trichodermo ne uporabljajte fungicidov ali kemičnih izdelkov, sicer jo boste uničili. Pozitivne lastnosti uporabe trichoderme (Proizvaja antibiotike, ki so strupeni za glive, kot so trihodermin, gliotoksin, viridin; lahko postane parazit za patogene; spodbuja rast korenin in poveča vsebnost mikoriznih gliv; pomaga pri razkroju organskih snovi in toksinov v substratu)
-Spreptomyces griseoviridis: gre za glive, ki se v substratu in koreninski masi borijo za svoj prostor, ob tem pa proizvajajo streptomicin. Gre za antibiotik, ki je strupen za bakterije. Uporablja se lahko skupaj s trichodermo.
-Bacillus Subtilis QST 713: Uporablja se ga lahko tudi za zdravljenje bortritisa. Gre za koristno bakterijo, ki proizvaja sekundarne metabolite s protiglivičnimi lastnostmi, kot sta Iturin A in Surfactin. Uporablja se lahko skupaj z bakterijo Trichoderma.

Zaključek: nasveti kako preprečiti okužbe rastlin konoplje

-Fusarium je gliva, ki se lahko zadržuje v tleh, na rastlinah, v vrtovih in se prenaša z vetrom. Preventivna uporaba Trichoderme in vzdrževanje čistoče je običajno dovolj, da se prepreči pojav te grde glive.
-Ves čas rasti pozorno opazujte rastline. Če opazite pojav ukrepajte hitro
-Substart, ki so bili okuženi se ne uporablja več. V kolikor se pojavi na vašem gojitvenem prostoru zunaj le tega opustite za kakšno leto in ga razkužite.

-Svoje rastline vzgajajte v loncih/sadilnih vrečah
-V kolikor opazite bolno rastlino jo nemudoma odstranite

(Vir)

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.