7.B Kako narediti hašiš (Bubble hash)

hašiš (Bubble hash)

Hašiš je od vedno nabolj priljubljen koncentrat med uživalci konoplje. Dandanes je med uporabniki konoplje (kanabisa) vedno bolj priljubljeno uživanje raznoraznih koncentratov, ki jih lahko naredimo iz cvetov konoplje oziroma ostankov, ki ostanejo pri čiščenju cvetov.

Najpriljubljenejši tip koncentrata med rekreativnimi uporabniki konoplje v Sloveniji je hašiš. Hašiš je tip koncentrata, ki ga pridobivamo brez uporabe topil (kar pomeni da gre za Solventless koncentrat). Glede na različne načine pridobivanja hašiša v grobem poznamo tri različne vrste:

Charas ali Finger Hašiš

Hašiš na takšen način pridelujejo predvsem v severnih predelih Indije. Izdelava takšnega načina hašiša je izredno enostavna. Z rokami (še bolje z gumijastimi rokavicami) posvaljkate/ pomencate sveže cvetove konoplje, ki še vedno raste. To ponavljate toliko časa, dokler se na rokah ne nabere zadostna količina smole.

V kolikor ste že kdaj kar z rokami več časa čistili cvetove konoplje, in se vam je na prstih nabral rjav premaz oziroma smola ste praktično nehote naredili manjše količine charasa. Ker za izdelavo večjih količin takšnega tipa hašiša potrebujete zares veliko število rastlin v Evropi takšen način pridelave hašiša ni najbolj priljubljen, saj je nepraktičen in neekonomičen.

Velja pa omeniti, da je kajenje charasa ena najlepših izkušenj, ki jih lahko doživite v kolikor rekreativno uživate konopljo.

Kief

Oblika hašiša, kot ga pridelujeo v Maroku. Kief najlažje pridobite tako, da si kupite 4 delni mlinček/grinder za mletje konopljinih cvetov. V kolikor ga boste pridno uporabljali se vam bo v prekatu, ki je nastavljen pod sitom počasi začel nabirati tako imenovani Kief. Lahko bi rekli, da gre za isto stvar, kot je Dry sift Hash, saj končni produkt nastane z presajanjem cvetov, pri čemer z njih popadajo glavice trihomov.

Kvaliteto samega Kiefa lahko ocenite predvsem po njegovi barvi. Bolj kot je svetel (svetlo rumern) boljše kvalitete je, saj koncentrat vsebuje izredno malo zelenih rastlinskih delcev.

Dry sift Hash

Kaj je Dry Sift Hash in kako ga izdelate bomo opisali v prav posebnem poglavju.

Bubble hash

Bubble hash je metoda ekstrakcije, pri kateri za ločevanje uinkovin iz konopljinih cvetov uporabljamo vodo in led. Gre za izredno enostaven a kar zamuden proces. Kako proces poteka bomo predstavili v naslednji vrsticah.

Zakaj sploh narediti Bubble hash

Hašiš narejen po takšni metodi ima kar nekaj prednosti. Prva in najbolj očitna je ta, da je takšna vrsta ekstrakcije izredno varna in enostavna za izvedbo. Pri izdelavi koncentrata ne potrebujete vnetljivih sestavin, zaradi česar nismo priča nobeni kemični reakciji, ki bi lahko ogrožala vaše življenje.

Še ena izmed prednosti izdelave tega tipa koncentrata je ta, da lahko za izdelavo uporabimo vse ostanke, ki so nastali pri čiščenju cvetov. V kolikor pa želite nekoliko višje donose raje uporabite cvetove (če jih imate v izobilju). Kot pri izdelavi vseh koncentratov tudi tukaj velja zlato pravilo, ki pravi:

”Višja kot je kakovost materiala oziroma vhodni material (cvetovi, namesto ostanki pri čiščenju), boljši bo končni produkt (prav tako ga bo tudi več.”

Različne metode izdelave Bubble Hasha

V osnovi se pri vseh spodaj naštetih metodah uporablja iste sestavine (material, voda, led). Razlika je le v opremi, ki jo potrebujete za izdelavo. V tabeli bomo predstavili 3 različne tipe izdelave, ter njihove prednosti in slabosti.


Enostavna metodaNapredna metodaUporaba pralnega stroja
PrednostiNajcenejša verzija, saj potrebujete le led in vreče za presajanjeV kolikor imate doma mešalnik za stepanje smetane ali mešalec za barvo ne bo dodatnih stroškov; zelo efektivnaDaleč najlažja in najbolj efektivna metoda, saj vam materiala ni potrebno mešati.
SlabostiIzredno velika količina fizičnega dela (ročno mešanje), najmanj efektivnaV kolikor si želite olajšati delo je dobro predhodno narediti stojalo za mešalecZačetna investicija v pralni stroj za spiranje, ki vas stane kar nekaj denarja (več 100 € za Bubbleator)

V nadaljevanju am bomo predstavili le prvi dve metodi (opisovali bomo 2. tip metode: Napredna metoda), ki v osnovi potrebujeta iste sestavine, ter imata isto časovno sosledje korakov pri izdelavi.

Oprema za izdelavo Bubble Hasha

Preden začnemo postopek izdelave našega koncentrata si moramo najprej pripraviti nekaj osnovnih sestavin, ki jih potrebujemo. Osnovni seznam za izvedbo napredne metode (in tudi enostavne):

  • 4 kg ledu
  • posušen vhodni material (ostanki čiščenja cvetov ali sam cvetovi)
  • komplet vreč za izdelavo hašiša Bubblebags
  • železno žlico
  • dve 20L vedri
  • 4 plastične posode za odlaganje uporabljenih sit (opcijsko)
  • prostor za odtok vode (talni odtok ali pa pomivalno korito)
  • nekaj za mešanje: v kolikor boste ubrali enostavno metodo za mešanje potrebujete veliko kuhalnico z dolgim vratom in dosti energije za mešanje ;). Če pa boste uporabili napredno metodo stepalnik za smetano oziroma nastavek za mešanje barve za baterijski vrtalnik.

V kolikor imate vse kar je opisano na zgornjem seznamu lahko pričnemo z delom.

Postopek izdelave Bubble hasha

  1. V paketu vreč za presajanje boste prejeli tudi 25 mi-kronsko podlago za sušenje vašega koncentrata. V kolikor imate možnost si nabavite še kakšno dodatno podlago, saj boste tako lahko lažje ločevali koncentrat različne separacije (več o tem v naslednjih vrsticah). Podlago je priporočljivo položiti na staro krpo, brisačo ali papirnate brisače, saj se bo na takšen način koncentrat hitreje odcedil.
  2. V eno izmed veder postavite 220 mikronsko vrečo. Temu vedru pravimo DELOVNO VEDRO, saj bomo v njem opravljali vse mešanje.
  3. V vrečo nato v plasteh začnemo nalagati najprej led in nato rastlinski material. Pri uporabi 20 L vreč bomo za začetek porabili nekje okoli 3 kg ledu. Ko so vreče polne nekje do vrha delovnega vedra vanje natočimo toliko mrzle vode, da led v zgornji plasti začne plavati.
  4. Vse to pustimo stati okoli 20 minut, da ves rastlinski material čim bolj pomrzne. V kolikor ste rastlinski material predhodno že zamrznili (dan prej; zelo priporočljivo v kolikor imate možnost) ta del procesa lahko izpustite.
  5. Nato pričnemo z mešanjem. Mešamo lahko ročno s palico (ne priporočamo), mešalcem za stepanje ali mešalcem za mešanje barve (zelo priporočljivo). Mešanje naj traja okvirno 10 minut. Ko mešajte vedno imejte v mislih, da ni potrebe po temu da iz rastlinskega materiala naredimo zelenjavni sok, ampak je dovolj le da ustvarjamo določeno stopnjo trenja pri katerem trihomi odpadajo z rastlinskega materiala. V kolikor uporabljate mešalec za stepanje z njim zelo verjetno ne boste dosegli dna (zato je bolje uporabljati mešalec za barvo), zato med mešanjem z leseno palico pregnetite tudi spodnji del delovne vreče.
  6. Po 10 minutah se bo na vrhu zmesi ustvarila pena podobna tisti, ki jo vidite takrat, ko si v kozarec natočite pivo. Mešanje prenehamo in zadevo nekaj časa (okoli 5 minut) pustimo da stoji.
  7. Nato 220 mi-kronsko vrečo v kateri smo mešali rastlinski material poberemo iz delovnega vedra in jo močno odtisnimo. Celotno vrečo z rastlinskim materialom nato odložimo v posodo za odlaganje. NIKAKOR ne zavržemo rastlinskega materiala v vreči saj ga bomo še uporabljali.
  8. Nato vzemite neuporabljeno vedro in vanj postavimo preostale vreče za separacijo. Prvo v vedro položimo 25 mikronsko vrečo, nato 73 mikronsko vrečo in na zadnje še 160 mikrosnko vrečo.
  9. Sedaj skozi vreče prelijemo tekočino, ki je nastala v prvem delovnem vedru. Ker na koncu vedra vedno ostanejo usedline priporočamo, da imate pri roki vedno kozarec polen vode s katerim speremo še preostale usedline v vedru.
  10. Sedaj je na vrsti presajanje. Iz vedra rahlo privzdignemo 160 mikronsko vrečo in pustimo, da se voda počasi preceja skozi njo v spodnjo 73 mikronsko vrečo. V kolikor voda počasi odteka, na spodnji strani ustvarjate rahlo trenje s prsti (kot bi igrali klavir). Gre za zelo neprijetno opravilo, saj je voda zelo mrzla a s tem zelo pohitrite proces presajanja. Ko v vreči ostane še malo vode jo začnite rahlo vrteti v krogu. S tem omogočite vsedini, da se skoncentrira v središču vreče.
  11. Ko vsa voda odteče vrečo poberemo odstranimo in iz nje z železno žlico poberemo usedlino in jo shranimo na 25 mi-kronsko podlago za sušenje.
  12. Sedaj isti proces ponovimo še za 73 mikronsko vrečo in 25 mikronsko vrečo (precedi, poberi usedlino).
  13. Izredno priporočljivo je, da usedlino iz vsake vreče odstranjujemo v svojo vrsto (ali če imamo več različnih odcednih podlag vsako na svojo), saj imamo na različnih vrečah različno kvaliteto koncentrata. Najboljši koncentrat nam ponuja 73 mikronska vreča, nekoliko slabšega 25 mikronska vreča, najslabšega pa 160 mikronska vreča.
  14. Prvi del pranja je s tem zaključen. Sedaj začnemo z drugim pranjem raslinskega materiala. 220 mikronsko vrečo ponovno položimo v delovno vedro, vanj dodamo nekaj ledu (približno 0,5 kg ali več), dolijemo vodo s katero smo predhodno spirali in ponovimo korake 5 do 12.

Po navadi je tako (vsaj v naših primerih), da je najbolj radodarno 2 pranje. Število pranj je odvisno od kakovosti rastlinskega materiala, ki ga operemo. V kolikor se opere le ostanke, ki so nastali med čiščenjem cvetov (mali in veliki listi), bo dovolj da rastlinski material operemo 3x. V kolikor pa imamo na voljo cvetove oziroma cvetove mešane z ostanki čiščenja cvetov, pa vhodni material lahko operemo tudi 4 do 5x (odvisno od kakovosti materiala).

Koncentrat, ki smo ga nabrali na odcedno podlago nato prestavimo vsakega v svojo plastično posodo in z železno žlico seseklajmo na čim manjše kose, saj se tako hašiš najhitreje posuši. Poleg tega pa na takšen način tudi preprečimo nastanek pojava plesni.

V posodah nato koncentrat, ki je nastal sušimo približno 1 do 2 dni (odvisno od vlage in temperature v prostoru, kjer sušimo). Po tem času boste že lahko z največjim zadovoljstvo uživali vaš doma izdelan hašiš.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.