6.D Curing cvetov konoplje (”medenje”)

Curing cvetov konoplje

Po uspešni žetvi in sušenju vsi gojitelji že nestrpno pričakujejo čas, ko bodo lahko poizkusili svoje sveže pridelane cvetove. V kolikor želimo kot gojitelji iz svojih cvetov konoplje potegniti res največ kar ponujajo pa na žalost nismo še pri koncu z delom. Kljub temu, da so cvetovi po sušenju že primerni za uživanje v sebi skrivajo še neodkriti potencial, ki ga lahko odpremo z metodo Curing ali po slovensko ”medenja” cvetov konoplje. Gre verjetno za najbolj podcenjen aspekt gojenja konoplje.

V procesu sušenja cvetov konoplje oziroma kanabisa iz cvetov poizkušamo izločiti čim večje količine vlage. To naredimo predvsem zato, da z njimi lažje rokujemo, postanejo bolj prijetni za uživanje in močno zmanjšamo možnost pojava plesni pri shranjevanju. Kljub temu, da je za večino to že dovolj, da začnejo uživati sadove težko prigaranega dela. V kolikor pa hočete iz svojih dobrih cvetov narediti res visoko kakovosten cvetove kanabisa, ki se jih ne bi sramovali na nobenem Cannabis Cupu po sušenju opravite še proces Curing oziroma medenja.

Kaj sploh je Curing oziroma ”medenje”

Curing tehniko so gojitelji konoplje prevzeli od pridelovalcev tobaka, kjer je ta tehnika zelo popularna (in tudi pomembna). Na kratko rečeno lahko Curing opišemo tudi kot podaljšan proces sušenja. V tem procesu se degradirajo stranski produkti v cvetovih, ki nastanejo pri procesu sušenja, kot so sladkorji. Molekule sladkorjev v cvetovih pustijo neprijeten in oster priokus. S procesom ”medenja” pa se te neprijetne spojine počasi izločijo iz cvetov, kar se kaže v bolj prijetnem in sladkem okusu (odvisno od tega, kateri terpen dominira).

Še ena pomembna lastnost, kise zgodi med procesom ”medenja” je, da se zaradi tega v cvetovih veliko bolj ohranita okus in vonj. Glavna sestavina, ki vpliva na vonj in okus naših cvetov so prej omenjeni terpeni. Ker je ta učinkovina izredno nestabilna in ob preveliki toploti izjemno hitro razpade, je edini način kako jih ohraniti v čim večjem številu podaljšan proces ”medenja”.

Prav tako so cvetovi, ki jih ”umedimo” veliko primernejši za dolgotrajno shranjevanje, saj posedujejo optimalno vlažnost, zaradi česar močno zmanjšamo možnost poajva plesni in hitre degradacije cvetov.

A to še ni vse. Poleg tega, da s procesom Curing izboljšamo okus, vonj ter cvetove naredimo bolj prijetne za uživanje vam glavnega aspekta še nismo razkrili. S tem ko cvetove ”umedimo” (čim več časa tem bolje) jim poleg tega tudi povečamo moč oziroma ojačamo učinek pri kajenju.

Ključni dejavniki za uspešno ”medenje” cvetov konoplje oziroma kanabisa

Za uspešen proces Curing oziroma ”medenja” je potrebno zagotoviti oziroma se izogniti nekaterim dejavnikom, ki so v veliki večini zelo podobni tistim, ki jih potrebujemo za uspešno sušenje cvetov. V večji meri kot bomo te dejavnike zagotovili, bolj uspešen bo sam proces.

  1. Cvetovi ne smejo biti izpostavljeni preveliki toploti

To predstavlja predvsem problem v predelih sveta (tudi Slovenije) kjer imajo zelo dolga in topla poletja, ki se potegnejo močno v jesen. Ker v Sloveniji v času ko se obira in suši konoplja že dokaj hladno (sredina Septembra do sredina Oktobra) s tem ne bomo imeli prav velikih težav. Edini, ki lahko naletijo na ta problem so gojitelji v notranjih prostorih, ki svoje cvetove žanjejo v vrhuncu poletja.

Velja pa omeniti, da je v poletnih mesecih že tako izredno težko zagotavljati dobre notranje pogoje za gojenje. Zato vsem notranjim gojiteljem (zaradi več različnih razlogov) priporočamo, da gredo poleti raje na morje in svojo operacijo za nekaj mesecev (predvsem tu govorimo o Juliju in Avgustu) začasno zaprejo.

Izpostavljenost cvetov toploti povzroča degradacijo tako na strani okusa in vonja (terpeni) kot tudi na strani moči samih cvetov (hitrejša degradacija THC-ja in posledična izguba moči). Vaze ali plastične posode v katerih izvajate Curing imejte v hladnem prostoru, ki naj ima okoli 21 stopinj C ali manj.

  1. Cvetov ne izpostavljajte svetlobi

Med procesom Curing imejte cvetove shranjene v temnem prostoru (podobno kot pri sušenju cvetov in tudi ostalih zelišč). Kot toplota tudi svetloba izredno pohitri degradacijo tako terpenov kot tudi kanabinoidov (izguba vonja, okusa in moči cvetov). Najlažje se svetlobi izognemo tako, da kozarce za shranjevanje damo ali v kartonasto škatlo, ali pa jih postavimo na police v omaro (oziroma postavite v prostor, kjer ni svetlobe).

V kolikor nimate nobene izmed naštetih možnosti cvetove shranite v UV odporne posode.

  1. Poizkušajte zagotoviti optimalno vlago

Proces Curing oziroma ”medenja” morate nujno začeti z že dokaj pravilno posušenimi cvetovi. V kolikor vaši cvetovi še niso pravilno posušeni tega procesa ne začnite in cvetove najprej pravilno posušite.

Povečana vlažnost v cvetovih izredno vzpodbuja nastanek anaerobnih bakterij. To lahko zelo hitro opazite. Če so cvetovi preden jih pospravite v steklenice za shranjevanje premokri, se bodo izredno hitro prilepili eden na drugega in začeli zelo hitro plesneti. Še preden začnejo plesneti pa bo iz kozarca dišalo po amoniaku, kar je prvi znak za preveliko vlažnost.

Prav tako ni zaželeno proces Curing začeti s preveč suhimi cvetovi. Kako pravilno posušiti cvetove konoplje, si preberite v enem iz prejšnjih poglavij (6.B).

Kako torej izvesti proces Curing ali ”medenja na čim bolj enostaven in praktičen način?

Cvetovi konoplje so posušeni, obdelani (v kolikor ste sušili rastlino kot celoto je potrebno cvetove predhodno obdelati in pripraviti za shranjevanje) in pripravljeni za izvedbo procesa. Prva stvar, ki jo moramo narediti je:

  1. Shranite cvetove v nepredušno zaprte posode za shranjevanje

Najboljše posode za izvajanje Curing tehnike so steklene posoda za shranjevanje živil z širokim grlom. Pri večjih količinah cvetov so zelo priročne tudi plastične posode z možnostjo nepredušnega zapiranja (primer; posode za prenos torte ali večjih količin slaščic).

Posode za shranjevanje napolnite približno do ¾ oziroma 75% kapacitete. Tako imajo cvetovi na voljo dovolj prostora za zrak, ki je ujno potreben za uspešno shranjevanje. Nato opravimo test ali so svetovi ravno prav suhi za začetek izvajanja Curing tehnike. Ko posodo zapremo jo rahlo pretresemo. V kolikor se cvetovi ne prijemajo sten posode lahko brez problemov nadaljujejo s procesom. V kolikor se cvetovi lepijo na stene to pomeni, da so zunanji deli cvetov še vedno preveč vlažni, kar pomeni, da je treba cvetove še dodatno posušiti preden nadaljujejo s procesom ”medenja”.

  1. Ugotavljanje optimalne vlažnosti

Kot smo deloma že opisali v zgornjem delu poglavja zaprte posode za shranjevanje nato postavimo v temen in hladen prostor. Idealni pogoji za izvajanje Curing tehnike so, da ima prostor temperaturo okoli 21 stopinj C (lahko tudi nekoliko manj, vsekakor pa ne več) ter relativno vlago v posodah za shranjevanje med 60 in 65%.

Edini način za res natančno merjenje vlage je uporaba higrometra. Gre za enostavno in dokaj poceni napravo, ki vam bo prišča izredno prav.

  1. Uravnavanje vlažnosti v posodah za shranjevanje

Prvih nekaj dni je izredno priporočljivo posode pregledovati vsaj enkrat (še bolje 2x) dnevno. Posode odprite za nekaj minut, da se v njih lahko zamenja zrak. V kolikor opazite vonj po amoniaku cvetove nemudoma vrzite iz posode in jih dodatno posušite.

Redno pregledujte nivo vlage na higrometru. Če je realitvna vlažnost med 60 in 65 % nadaljujte s procesom. Če je vlaga nekoliko previsoka posode pustite odprte za več časa (od 1 do 3 ur; odvisno od % vlage) da se iz njih odstrani odvečna vlaga. Isto postopek opravite, v kolikor je realitetna vlažnost prenizka.

  1. Nadaljujte s kontroliranjem relativne vlažnosti

Po tem ko ste prva dva tedna vsaj 1x dnevno preverjali relativno vlažnost in ste jo uspeli držati v idealnem območju si lahko že skoraj čestitate, saj ste opravili najtežji del procesa.

Po približno dveh tednih so cvetovi že dovolj ”umedeni” oziroma Curani za uživanje. Vendar je kot pri vseh zeliščih tako, da več časa kot jih ”medimo” boljša bodo postala. Nepisano pravilo te tehnike je, da je za optimalen iz-plen najbolje cvetove ”mediti” toliko časa kolikor so rastline cvetele. Za primer; če smo gojili Indica dominantno vrsto, ki je imela okvirni čas cvetenja okoli 8 tednov, je za optimalne rezultate Curing tehnike potrebno cvetove pustiti, da se ”medijo okoli 8 tednov. Pri Sativa dominantnih vrstah je zaradi daljšega časa cvetenja potrebno za optimalno izvajanje tehnike le to početi več časa oziroma toliko časa, kolikor je vrsta porabila za čas cvetenja.

BONUS: Kako si olajšati tehniko Curing? Uporaba vrečk za vlaženje/razvlaževanje

Ker vsi nimajo možnosti in časa pravilno izvajati tehniko ”medenja”, saj ta zahteva čas in idealne pogoje (zaradi česar v preteklosti veliko ljudi oziroma večina tega sploh ni izvajala) so gojitelji v ZDA našli rešitev, ki močno olajša izvajanje Curing tehnike.

V industriji cigar so že dolga leta izjemno popularne vrečke za vlaženje/ razvlaževanje, ki se jih uporabniki cigar poslužujejo za optimalno shranjevanje cigar. Vrečke so izredno enostavne za uporabo.

Vrečke primerne velikosti (na voljo so vrečke različnih dimenzij in relativnih vlažnosti) položimo v ¾ oziroma 75% napolnjeno posodo za shranjevanje, polno cvetov posušenih konopljinih cvetov in jo zapremo. Vrečka nato sama glede na relativno vlažnost v posodi (če je vlaga v posodi preveč visoka jo absorbira; če je vlaga v posodi prenizka jo dodaja) uravnava vlago v optimalno razmerje.

Za izvajanje Curing tehnike so idealne vrečke z relativno vlažnostjo 62%. Kljub temu, da vrečke vse počnejo same vam na tem mestu vseeno priporočamo, da v startu vsake dva do tri pregledate, kaj se dogaja z vašimi cvetovi. Ker imajo vrečke po odprtju življenjsko dobo do 6 mesecev jih lahko v posodi tudi po končanem procesu pustimo, saj nam bodo cvetove ves čas držale na optimalni vlažnosti.

V praksi to pomeni, da boste imeli po uspešnem procesu ”medenja” z uporabo vrečk za vlaženje/razvlaževanje vedno na voljo cvetove najboljše kvalitete. Takšni cvetovi bodo prijetni za uživanje, rav tako pa bodo imeli intenziven vonj ter okus in optimalno moč.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.