6.C Shranjevanje konoplje (cvetov ali ekstraktov)

shranjevanje konoplje

Shranjevanje konoplje (cvetov ali ekstraktov) je zelo pomambna stvar, še posebej če jih ne boste uporabili takoj. Težko pridelani cvetovi konoplje so sedaj suhi, očiščeni in pripravljeni za uživanje ali za nadaljnjo predelavo. Vendar je po navadi že tako, da imamo po žetvi večje količine cvetov (to še posebej velja za gojitelje, ki kanabis gojijo zunaj), ki jih ne bomo porabili kar naenkrat. Prav tako je zaželeno, da zaloga zdržati vse do naslednje žetve.

Cvetovi konoplje imajo kot vsa posušena zelišča na tem svetu rok trajanja. Kljub temu, da je dejstvo, da bodo cvetovi konoplje s časom degradirali obstajajo načini kako ta proces močno upočasniti. Ker nočemo, da naši cvetovi prehitro izgubijo na moči in prijetnem okusu je edino prav, da jih pravilno shranimo. V naslednjih vrsticah vam bomo podali nekaj praktičnih nasvetov, kako shranjevati cvetove konoplje.

Kaj se s časom zgodi z cvetovi konoplje?

Kot smo že predhodno napisali imajo vsa zelišča nek določen rok trajanja v katerem ohranjajo vse kar nas pri njih navdušuje (učinek, okus, vonj, …). S časom pa začnejo določene lastnosti zelišč degradirati. Nepravilno shranjeno cvetovi se bodo s časom obarvali v rjavo barvo in postali krhki in drobljivi. Prav tako je v takšnih primerih zelo pogost pojav plesni. Glavne slabosti slabo shranjenih cvetov so:

  • Zmanjšanje nivoja THC-ja:

V kolikor so cvetovi izpostavljeni določenim zunanjim dejavnikom kot so zrak, toplota ali UV svetloba bodo s časom učinkovine v cvetovih konoplje začele degradirati. To še posebej velja za kanabinoid THC. Le to se ne bo zgodilo čez noč ampak je za ta proces potrebo kar nekaj časa. S časom vas bodo cvetovi konoplje po uživanju vedno manj ”zadeli”.

Na tem mestu velja omeniti, da THC ne kar izgine iz cvetov ampak se počasi začenja pretvarjati v drugi kanabinoid imenovan CBN. Ta kanabinoid ima nekaj psiho-aktivnih lastnosti a jih sam brez sodelovanja ostalih kanabinoidov ne ponuja. Proces pretvorbe THC-ja v CBN poteka izredno počasi, nekoliko hitreje pa v kolikor so cvetovi izpostavljeni toploti in kisiku. V kolikor boste po kajenju cvetov konoplje izredno zaspani to po večini primerov pomeni visoko prisotnost CBN-ja v vaših cvetovih (takšne vrste kanabis je še posebej primeren za tiste, ki imajo težave z spancem. Več o tem v posebnem poglavju).

  • Cvetovi izgubijo okus in vonj:

V kolikor so cvetovi izpostavljeni konstanto visokim temperaturah (nad 21stopinj C) s časom ne le da izgubijo na moči, ob enem izgubijo tudi veliko okusa. Zaradi tega je uživanje takšnih cvetov veliko bolj neprijetno in ostro (občutek ko cvetove kadite in vas poprime močan kašelj). To nastane predvsem zaradi dejstva, da se zaradi visokih temperatur iz cvetov posušijo terpeni (do tega pride tudi zaradi dolgotrajne izpostavljenosti svetlobi ali večji količini vlage).

Glavni dejavniki, ki vplivajo na hitro staranje cvetov konoplje

Vsak od spodaj naštetih dejavnikov pripomore k hitrejšemu staranju cvetov. Vsakega od njih bomo posebej predstavili:

  • Vlaga

Najverjetneje gre za enega glavnih dejavnikov, ki vpliva na shranjevanje cvetov konoplje. Če ni najpomembnejši je pa zagotovo najtežji za dosego. Pri zagotavljanju zadostne vlage v cvetovih kanabisa moramo biti zelo pazljivi.

V kolikor je v posodi, v kateri shranjujete cvetove konoplje preveč vlage obstaja velika možnost za pojav plesni (tudi če so bili cvetovi predhodno posušeni). Za to velja zlato pravilo, ki pravi, da nikoli ne shranjujemo neposušenih ali slabo posušene cvetove konoplje. Če pa so cvetovi presuhi bomo s časom izgubili vse terpene in kanabinoide, ki jih cvetovi konoplje posedujejo. Idealna vlaga v cvetovih za shranjevanje naj bo med 55 in 62%.

  • Temperatura

Po navadi je temperatura v veliki korelaciji z odstotkom vlage. Visoke temperature v prostoru kjer shranjujete cvetove konoplje izjemno pohitrijo proces degradacije kanabinoidov in terpenov. Priporočljivo je, da cvetove konoplje shranjujete v prostorih, kjer je temperatura nižja od 25 stopinj C (priporočljive temperature za shranjevanje so okoli 20 stopinj C). V kolikor imate v prostoru, kjer cvetove shranjujete temperature višje od 25 stopinj C močno povečate možnost pojava pepelnate plesni.

  • Svetloba

Konstantna izpostavljenost cvetov UV svetlobi bo imela velik vpliv predvsem na terpene, ki se nahajajo v cvetovih (močno okrnjen vonj in okus), prav tako pa svetloba pohitri proces degradacije THC-ja in ostalih kanabinoidov.

Shranjevanje konoplje: kako jo shraniti za daljši čas

Na vašo srečo so pripomočki za dolgotrajno shranjevanje zelo poceni in široko dostopni. V nadaljevanju vam bomo predstavili najbolj učinkovite načine za dolgotrajno shranjevanje.

  1. UV odporne steklene, plastične ali železne posode (shranjevanje za krajše časovno obdobje):

V kolikor imate na voljo manjše količine cvetov za shranjevanje in ste pripravljeni odšteti nekaj denarja so najboljša rešitev za shranjevanje cvetov UV odporne steklene posode, ki jih lahko nepredušno zapremo. Takšne posode poleg tega, da ne prepuščajo svetlobe prav tako ne prepuščajo vonja. Izredno učinkovite tudi pri procesu udeleževanja ali ”curing” cvetov konoplje.

UV odporne posode za shranjevanje cvetov konoplje
  1. Steklene vaze za shranjevanje živil (shranjevanje za srednje dolgo časovno obdobje)

Najcenejša in izredno učinkovita metoda za shranjevanje konopljinih cvetov. Ker so izredno poceni, poleg tega pa jih lahko kupimo v vsaki malo bolje založeni trgovini gre za najverjetneje najpriljubljenejšo opcijo, ki jo imajo gojitelji konoplje na voljo. Ko kupujete vaze za shranjevanje kupite tiste, ki imajo široko grlo, saj boste lahko s cvetovi lažje rokovali. Najbolj popularne so vaze velikosti 1L, če pa shranjujete manjše količine posledično kupite manjše vaze.

Ko cvetove konoplje shranjujete v vaze jih napolnite le do ¾. Vazo nato nepredušno zaprite (še pred tem se opravi proces curinga oziroma uležavanja , ki ga bomo opisali v posebnem poglavju). Napolnjene vaze nato shranimo v temen prostor. Idealna temperatura za shranjevanje je med 15 in 21 stopinjami C. Tako shranjeni cvetovi ne bodo oddajali neprijetnega vonja.

V kolikor boste cvetove shranjevali za daljše časovno obdobje (več kot 4 mesece) priporočamo nakup vrečk za regulacijo vlage Boveda ali Integra. Vrečke regulirajo vlago v obe smeri (če je vlage preveč jo navzamejo, če pa je vlage premalo pa jo dodajajo), kar pomeni da bodo z uporabo vrečk cvetovi ostali sveži in prijetni za uživanje še dolgo časa. Življenjska doba vrečk je približno 6 mesecev.

  1. Shranjevanje v vrečke za vakumiranje (shranjevanje za daljše časovno obdobje)

Odličen in poceni način kako shranjevati cvetove konoplje za daljše časovno obdobje. Dobro posušene in ”uležane” cvetove damo v vrečke za vakumiranje. Preden vrečk zapremo (zavarimo) iz njih izsesamo zrak. Ko izsesavate zrak vam priporočamo, da iz vrečk preden jih zaprete nikoli ne izsesate popolnoma vsega zraka. V kolikor boste iz vrečk izsesali popolnoma ves zrak boste ob tem popolnoma stisnili cvetove, ki bodo, ko jih ponovno poberete iz vrečk popolnoma zmečkani. Da bi se temu izognili iz vrečk pri vakumiranju posesajte le toliko zraka, da se cvetovi rahlo stisnejo, nato pa jih zaprite.

Ko so vrečke pripravljene za shranjevanje jih shranimo v temen in hladen prostor podobno kot smo to storili pri steklenih vazah.

  1. Zamrzovanje cvetov (shranjevanje za izredno dolgo časovno obdobje)

V kolikor so vaši cvetovi konoplje dobro posušeni, jih lahko, v kolikor želite cvetove shraniti za res dolgo obdobje tudi zamrznete. Verjetno gre za najboljši način za res dolgotrajno shranjevanje (1 leto ali več) saj cvetovi kljub času ohranijo svojo moč in aromo. Preden cvetove shranimo v zamrzovalnik jih je potrebno dobro posušiti in jih ”uležati” oziroma opraviti proces Curinga. Idealna vlaga cvetov preden jih zamrznemo je med 50 in 55 %. Da hitreje dosežemo takšno vlago cvetove za kakšen teden damo v večje posode, ki jih lahko vodo-testno zapremo , poleg njih pa dodamo vrečke za regulacijo vlage, ki bodo vlago v cvetovih v nekaj dneh spravili na optimalno raven.

Najboljši način za zamrzovanje je, da posušene cvetove konoplje zavakumirate v vrečke in jih nato položite v zamrzovalnik. Prav tako lahko cvetove shranite v steklene vaze in jih zamrznete a takšen način bo v vaši skrinji zavzel bistveno več prostora. Največja prednost uporabe steklenih vaz pri shranjevanju je ta, da s tem preprečite lomljenje trihomov z vaših cvetov. Takšno tehniko (zamrzovanje cvetov) se prav zaradi lomljenja trihomov uporablja pred izdelavo ekstraktov kot sta Dry Sift Hash ali Bubble Hash.

Preden se cvetovi ponovno uporabi jih postite, da počasi dosežejo sobno temperaturo. Pravilno shranjeni in zamrznjeni cvetovi bodo ostali v dobri kondiciji tudi nekaj let po zamrzovanju.

Shranjevanje konoplje: glavni izvlečki in nasveti

Skozi poglavje smo vam na kratko predstavili glavne faktorje in različne načine shranjevanja vaših težko prigaranih cvetov. Odločitev kako čim bolje shraniti vaše cvetove je vaša. Preden cvetove shranjujete vedno imejte v mislih za koliko časa jih morate shraniti, saj vam bo to močno olajšalo odločitev kateri način uporabiti. Za konec vam podajamo nekaj ključnih nasvetov, ki se jih velja držati pri shranjevanju cvetov konoplje oziroma kanabisa:

  • preden cvetove shranjujete za daljše časovno obdobje jih dobro posušite in opravite proces ”uležavanja” oziroma curinga

Na tem mestu vam toplo priporočamo, da preden cvetove shranite za daljše obdobje le te dobro posušite in jih najmanj 4 tedne (priporočljivo tudi več) ”uležite”. Ta proces bomo podrobneje obdelali v posebnem poglavju. V procesu ”uležavanja” cvetovi močno pridobijo na moči in aromi in okusu. Prav tako se v času procesa nivo vlage ponavadi ustali na priporočenih %, kar olajša shranjevanje in zagotavlja dolgoročno kakovost cvetov skozi čas.

  • Cvetovi naj bodo pred shranjevanjem dovolj suhi

V času ko se cvetovi sušijo in jih na primer damo v steklene vaze na ”uležavanje” se posoda v kateri to počnemo ne sme nikoli rositi. To je dokaz, da je v vaših cvetov še vedno bistveno preveč vlage. Kljub temu da ste vazo neprodušno zaprli to ne pomeni, da vaših cvetov ne more napasti pepelnata plesen ali gniloba. Prav tako na takšen način vaši cvetovi izredno hitro izgubljajo na moči, poleg tega pa dobijo izredno grd izgled (obarvajo se v odtenke rjave barve).

Prav prevelika vlažnost v posodi za shranjevanje cvetov je glavni razlog za hitro degradacijo cvetov in učinkovin shranjenih v njih. Da se izognete takšnim nepotrebnim nevšečnostim si kupite vrečke za regulacije vlage znamke Boveda (ali katere druge znamke). Z uporabo vrečk boste optimalno držali vlago v vaših posodah za shranjevanje, ob tem pa se bo zraven počasi izvajal tudi proces ”uležavanja” cvetov.

  • Prostor kjer shranjujete naj bo hladen, temperatura pa naj čim manj niha

Izogibajte se shranjevanju cvetov v prostorih, kjer temperatura zelo niha oziroma je previsoka. Idealne temperaturne razmere za shranjevanje so med 15 in 21 stopinjami C ali pa pod 0 stopinjami C (če cvetove zamrznete)

  • Cvetove konoplje shranjujte v temi

Izogibajte se shranjevanju cvetov na svetlobi, saj UV svetloba pospeši degradacijo cvetov in učinkovin v njih. V kolikor takšne možnosti nimate vsaj kupite UV odporne posode.

  • Za dolgotrajno shranjevanje uporabljajte steklo, izogibajte se plastike, železa ali lesa

Plastične ali železne (aluminijaste) posode s tesnjenjem so primerne predvsem za shranjevanje cvetov za krajša časovno obdobje (do cca 3 mesece). Posodice iz prej naštetih materialov niso primerne za dolgotrajnejše shranjevanje cvetov predvsem zaradi tega, ker obstaja kar velika možnost, da se cvetovi v njih nalezejo neprijetnega vonja po embalaži v kateri jih shranjujemo.

Še posebej je nerimeren material za shranjevanje plastika, saj s časom ustvarja statiko, zaradi česar pogosto iz cvetov začnejo odpadati trihomov. Steklene 1 litrske vaze so najboljši način za dolgoročno shranjevanje in tudi najpogostejša izbira med gojitelji konoplje.

  • Cvetov konoplje NIKOLI ne shranjujte v hladilniku

Kljub temu, da shranjevanje konoplje (cvetov ali ekstraktov) v hladilniku zgleda kot odlična ideja je takšen način shranjevanja prava mala katastrofa za vaše cvetove. Ker v hladilniku ne moremo vzdrževati konstantnih pogojev (vlaga, temperatura) obstaja velika možnost pojava plesni ali druguh nezaželenih bioloških procesov. Cvetove stanujte v temperaturnem območju med 15 in 21 stopinjami C ali pa pri temperaturah pod 0 stopinj C.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.