4.C Tehnike manipulacij rastlin

Tehnike manipulacij rastlin

Manipulacije pri rasti poznamo pri vseh vrstah rastlinah. Te tehnike vedno izvajamo z nekim razlogom, Naj si bo to regulacije višine (obrezovanje sadnih dreves), večanje donosov samih rastlin (odstranjevanje zalistnikov pri paradižnikih) ali pa samo za sam zgled ( živa meja) rastline v njihovi fazi rasti manipuliramo zaradi različnih ciljev.

Nič druge ni pri vzgoji konoplje. Poglavitna cilja pri manipulacij rastlin konoplje sta skorajda vedno povečanje donosov ali pa vzdrževanje določene oblike rastline (predvsem rast v višino). Tehnike manipulacij rastlin v grobem delimo na dva dela, obe vrsti tehnik pa lahko uporabljamo tako pri zunanji kot tudi notranji vzgoji rastlin. Tako poznamo LST (Low stress training) in HST (high stress traing) tehnike, ki jih bomo podrobneje opisali in prikazali v naslednjih vrsticah. Prav tako bomo pri vsakem načinu manipulacije opisali za kateri način vzgoje je najbolj primeren.

LOW STRESS TRAINING ali LST

V splošnem pomenu gre za tehniko manipulacije pri kateri se trudimo da rastlin ne namerno poškodujemo. Lahko bi rekli da gre za neke vrsto ”umetniško” tehniko vzgoje saj podobno vzgajamo tudi bonsaje. Stebla ali veje rastline nežno upogibamo in vežemo na mesta kamor želimo da rastline raste. S tem ustvarjamo čim bolj vodoravno krošnjo s čimer spreminjamo obliko same rastline brez da bi jo ob tem fizično ranili.

Na takšen način rastline razvijejo veliko več poganjkov vej in posledično cvetov, saj so le ti bolj izpostavljeni večjim količinam svetlobe (to pomeni da se v rastlinam razvija večja količina rastlinskega hormona Avksin. Le ta vpliva na številne procese, saj pospešuje rast poganjkov ali ukoreninjenje, lahko pa tudi zavirajo rast korenin. Kateri izmed teh procesov se bo odvijal, je odvisno od koncentracije samega hormona). Nižje veje bodo zato imele večje in bolj kompaktne cvetove kot pri normalni rasti.

Prednosti in slabosti LST tehnik

Kot kot pri vsaki stvari ima tudi izvajanje LST tehnik svoje prednosti in slabosti. Pa jih poglejmo

Prednosti:


-izredno enostavne za izvajanje tudi za začetnike: Za izvajanje teh tehnik potrebujete le nekaj malega opreme in volje in to je to. Če ste pripravljeni vložiti nekaj časa v sprotno prilagajanje svoje krošnje, zadeva ne more biti lažja.

-izboljšanje/povečanje donosov: ker bo večji del krošnje bolj izpostavljen svetlobi, je rezultat samo en – več cvetov in posledično veliko večji donosi.

-manj mučenja rastlin: pri izvajanju teh tehnik ne opravljamo nobenega rezanja, ščipanja, odstranjevanja ali drugih agresivnih dejavnosti. Vse, kar počnemo je, da rastline v njihovi rasti usmerjamo z namenom, da dosežejo svoj polni potencial.

-uspešno jo lahko uporabljamo tako pri foto-periodnih kot Autoflower vrstah konoplje: metoda LST je zaradi svoje ne invazivnosti primerna za skoraj vse vrste konoplje. Še posebej so te tehnike manipualcij rastlin primerne za Autoflower vrste.

Slabosti:

-izvajanje tehnik vam bo vzelo kar nekaj časa: Kot vsaka stvar v življenju, ki vam omogoča boljše življenje (več denarja, boljše zdravje, …) tudi izvajanje teh tehnik zahteva določeno mero vložka. Za najboljše rezultate boste morali rastline preveriti vsaj enkrat do dvakrat na teden. Če nameravate gojiti konopljo z minimalnim vložkom časa, sistem LST ni idealen za vas.

-nevarnost pokanja in lomljenja stebel: kljub temu da so rastline konoplje izredno prožne in prenesejo kar veliko mero trpinčenja niso povsem neuničljive. Lomljenje stebel in vej med postopkom izvajanja tehnik LST je povsem mogoče, tveganje pa se povečuje, čim starejša je rastlina.

Mini nasvet, ki ga na tem mestu priporočamo je da vse tehnike izvajate preden rastline zalijete,m saj so veje in stebla veliko bolj prožna ko ima rastlina v sebi manjše količine vode. Zalivanje opravite po izvajanju tehnik.

-tehnika ni najbolj primerna za izvajanje na večjih nasadih rastlin pri zunanjem gojenju: večje kot so vaše rastline, več treninga boste morali na njih opraviti opraviti. Če upoštevate, da je večino rastlin treba prilagajati nekajkrat na teden, je to za srednje veliko gojenje na prostem neverjetna količina ročnega dela. Se pa zadeva vedno obrestuje na koncu 😉

Tehnike LST tehnike:

V osnovi poznamo tri različne tehnike LST:

-LST (low stress training) oziroma samo upogibanje rastlin

-Supercropping

-SCROG (Screen of Green)

LST

Takšen način manipulacije rastlin je primeren predvsem za gojitelje začetnike, ki šele spoznavajo vzgojo konoplje. Gre za zelo enostavno tehniko, pri kateri rastline ali veje samo upognemo v vodoraven/horizontalen položaj in jih privežemo, da ostanejo na določenem mestu.

Vse stranske veje bodo zaradi iskanja svetlobe močno pognale in tako bomo namesto enega glavnega cveta in nekaj stranskih vej naredili eno (ali več) veliko podolgovato vejo iz katere bomo pridobili več enakomernih poganjkov, ki bodo v času cvetenja postali glavni cvetovi in nam močno povečali končni pridelek.

Primer izvajanja LST (Vir: https://2fast4buds.com/news/when-to-start-low-stress-training-your-autoflower)

V kolikor se hočete še malo bolj igrati z uporabo te tehnike poizkušajte vse stranke veje v času vegetacije držati čim bolj vodoravno, saj boste na takšen način vzgojili izredno enakomerno krošnjo z velikim številom poganjkov in posledično končnih cvetov. Uporaba takšne tehnike vzgoje je še posebej primerna za vzgojo Autoflower vrst konoplje, saj so le te zaradi izredno kratkega časa vegetacije izredno občutljive na vsak šok, pri uporabe te tehnike pa rastline ne občutijo nobenih

SUPERCROPPING

Gre za tehniko, ki je še posebej priljubljena pri gojiteljih konoplje na prostem. Vsi, ki konopljo vzgajate na prostem ste že verjetno opazili, da lahko blage poškodbe, ki na rastlinah nastanejo med nevihtami povzročijo spektakularno okrevanje. Izkrivljene in blago upognjene veje se izjemno hitro popravijo in nato še bolj bujno poženejo poganjke, ki stremijo k soncu.

Ta način manipulacije rastlin se seveda z velikimi uspehi lahko uporablja tudi pri notranjem gojenju. Fizično upogibanje koncev zgornjih vej za 90° ima dva učinka. Spodnji poganjki lahko rastejo bolj bujno in iščejo več svetlobe, s čimer se poveča celoten obseg poganjkov. Poleg tega se upognjeni cvetovi odzovejo z večjo močjo, saj rastlina hiti popravljati poškodbe.


Tehniko izvajate tako, da izbrano vejo držite med palcem in kazalcem, rahlo pritisnite in jo zavrtite naprej in nazaj dokler ne sišite blage poka v veji. Ko se steblo zmehča, ga nežno vodoravno upognite. Ne lomite, le odločno spodbujajte. V le nekaj dneh bo nastala impresivna brazgotinasta veja.

SCREEN OF GREEN


Screen of green ali ScrOG je način manipulacije z nizkimi obremenitvami. S to tehniko začnemo že v zelo zgodnji fazi vegetacije. Po navadi se naprej začne z cepljenjem (Topping, ki je HST manipulacij rastlin, le tega pa opravimo le enkrat)

V vodoravni smeri krošnje se namesti kovinski ali plastični zaslon, vse nove poganjke pa se spravi pod zaslon, vsak poganjek pa je nameščen v svoj kvadratek. Čas vegetacije se zaradi tega kar občutno podaljša, rastline pa počasi pokrijejo površino v vodoravni smeri. Glavni namen takšne manipulacije je, da se oblikuje ploščata plast konoplje.

Primer lepo izvedene tehnike SCROG (Vir: https://growdiaries.com/journal/how-to-scrog-cannabis-plants-a-comprehensive-guide)

Vsa podrast, ki ostane pod mrežo/ krošnjo se odstrani, da se ustvari razdelilnik, ki spodbuja kroženje zraka spodaj, in izkoristi se vsak kvadratni centimeter razpoložljive svetlobne površine v vodoravni smeri. Ravna krošnja omogoča najučinkovitejšo uporabo razpoložljive svetlobe tako pri zunanjem kot tudi notranjem gojenju (največkrat se ta tehnika uporablja prav pri vzgoji v notranjih prostorih. Cvetovi so enakomerno porazdeljeni po celotni površini in rastejo iz vsakega vozlišča.

HIGH STRESS TRAINING ali HST

Med tehnike HST štejemo predvsem tehnike, kjer fizično odstranjuje določene dele rastlin. Nekateri bi trdili, da med HST tehnike spada tudi način Supercropping vendar po našem mnenju ta ne spada v to kategorijo saj fizično rastlini ne odstranjujemo nobenih delov rastlin.

To vrsto manipulacij rastlin je priporočljivo izvajati le na močnih in zdravih rastlinah. Izvajanje HST tehnik na šibkih ali bolnih rastlinah povzročijo le neželeni dodatni stres in okrnjeno rast

Prednosti in slabosti HST tehnik

Slabosti:

-potrebna je določena mera znanja: Izvajanje HST tehnik ni splošno priporočljivo. Primerno je za bolj izkušene gojitelje, ki imajo znanje in praktične spretnosti za obvladovanje situacije. Vse rastline konoplje se nanj ne odzovejo najbolje. Zato si vzemite čas, skrbno raziskujte in si v primeru dvoma najprej pridobite izkušnje z uporabo tehnik LST.

Prednosti:

-optimalni izkoristek prostora: izvajanje HST tehnik je idealno za vse gojitelje, ki imajo omejen prostor v višino (tako pri zunanjem kot notranjem gojenju). Na takšen način lahko maksimalno izkoristimo osvetljeno povrino (notranje gojenje) oziroma povečamo krošnjo (zunanje gojenje).


-izboljšajo se rast, struktura in vitalnost rastlin ter tudi donosi: rastline konoplje ob pravilnem izvajanju teh tehnik v sebi povečajo sproščanje rastnega hormona med popravljanjem kar pripomore k bolj bujni rasti rasti in povečanju končnih pridelkov.

Tehnike HST tehnike:

V osnovi poznamo dve različne tehnike HST in še dve podvrsti, ki nista nujno namenjeni večanju osvetljene površine vendar ju zaradi tega ker pri njiju fizično odstranjujemo dele rastlin prav tako štejemo med to vrsto manipulacij:

Topping ali vršičkanje

FIM (Fuck I missed)

odstranjevanje odvečnih listov ali DEFOLIATION

Lollipopping ali MAINLINING

TOPPING

Topping ali po slovensko kar vršičkanje je postopek odstranjevanja glavnega poganjka na stranskih vejah ali konice glavnega stebla. Ko odstranimo glavni poganjek, na spodnji delih ostaneta dva stranska poganjka, iz katerih bosta pognali dve novi glavni veji. Vse veje rastejo močneje, saj se rastni hormon razprši po vseh poganjkih, namesto da bi se usmeril v en sam glavni poganjek.

S tem rastlina dobi bujno in bolj grmičasto podobo. Postopek lahko v nadaljnji rasti ponavljamo na vseh stranskih vejah. S tem se zapolni več stranskega prostora in močno poveča osvetljeni del rastline. Vršičkanje se izredno dobro obnese tudi v kombinaciji s preostalimi deli tega seznama in metodo ScrOG. Pri uporabi tehnike je izredno priporočiva postavitev/uporaba opore, saj se lahko rastline, ki so izredno razvejane pri neurjih močno poškodujejo in brez težav zlomijo na pol in umrejo.

FIM (Fuck I missed)

FIM ali “Fuck I Missed” je v bistvu ”nepravilno” izvedena tehnika vršičkanja. Glavna razlika je v temu, da namesto da odstranimo celoten poganjek le tega le deloma odstranimo (zato Fuck I Missed). Zaradi tega namesto dveh poganjkov iz mesta cepljenja nastanejo trije v določenih primerih pa celo štirje stranski poganjki iz katerih potem naprej rastejo veje.

Ko izvajamo to tehniko odstranimo približno 75 % vršička z glavnega stebla. Zaradi tega rastline iz brsta proizvedejo več novih vej. Tehniko lahko uporabljamo tako pri notranjem kot tudi zunanjem gojenju. Uspešno jo lahko uporabljamo tudi v kombinaciji z vsemi prej naštetimi tehnikami. Pri uporabi tehnike je izredno priporočiva postavitev/uporaba opore, saj se lahko rastline, ki so izredno razvejane pri neurjih močno poškodujejo in brez težav zlomijo na pol in umrejo.

Lollipopping ali MAINLINING

Okoli tretjega tedna cvetenja ( oziroma tudi v fazi vegetacij, če je rast rastlin preveč bujna vendar ne prepogosto) je priporočljivo, nikakor pa ne nujno odstraniti vse poganjke, ki se nahajajo v notranjosti rastline. Ti poganjki zaradi pomanjkanja svetlobe nimajo optimalnih pogojev za bujno rast in ostalim poganjkom le pobirajo energijo.

Lollypopping Vir: https://www.royalqueenseeds.com/us/blog-how-to-dramatically-boost-yields-with-cannabis-lollipopping-n1314

Izredno priporočljivo je spodnje poganjke odstranjevati tudi zaradi tega, ker s tem rastlino v njeni sredini razredčimo in s tem omogočimo boljši pretok zraka. S tem preprečimo pojav bolezenskih stanj, ki so posledica prevelike vlažnosti.

Ko tehniko izvajate pustite le velike in čvrste poganjke. . Lollipopping je dobil ime zaradi videza lizike, ki ga daje po obrezovanju poganjkov.

Odstranjevanje odvečnih listov ali DEFOLIATION

Gre za verjetno najbolj sporno tehniko na tem seznamu, saj se nekateri gojitelji kar zgrozijo ob misli na odstranjevanje listov. To tehniko nikoli ne izvajamo v času vegetacije/rasti rastlin, saj so listi v tej fazi prave ”sončne elektrarne”, kjer se proizvaja vsa energija z rasti. V fazi rasti jih prav zaradi želje po bujni rasti ne odstranjujejo (razen rumenih že odmrlih listov).

Primer pravilnega odstarnjevanja listov Vir: https://www.youtube.com/watch?v=WAT_j69gN1M

V začetni fazi rasti pa je odvečno količino listov (v kolikor imate zares bujen rastline) priporočljivo odstranjevati. Rastline s tem prezračimo in omogočimo predvsem razvoj cvetov. Le ti so glavni cilj vsakega gojitelja konoplje.

V osnovi smo vam sedaj predstavili vse tehnike s katerimi lahko manipuliramo rastline konoplje. Vsekakor bi se dalo pri vsaki temi še nekoliko bolj področno opisati kako se jo izvaja. Kako in kdaj tehnike izvajati je najbolje spoznati skozi prakso.

Pomembno je da rastline skozi njihovo rast opazujemo. Na podlagi njive rasti pa se potem odločamo katere tehnike bomo uporabljali za optimiziranje končnih donosov. Vsekakor pa priporočamo, da se tehnik poslužujete, saj boste na takšen način močno povečali možnosti za velike donose na vaših rastlinah.

Viri: Vir1 ; vir 2 ; vir 3 ; vir 4

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.