4.B Vzgoja sadik konoplje

vzgoja konoplje

Vzgoja konoplje. Semena so uspešno počila in kalčki že veselo kukajo iz svojih lupinic. Kalčki so posajeni v setveni medij in vse kar še čakamo je, da pokukajo iz njega. Ko iz setvenega medija (kar se po navadi v optimalnih pogojih zgodi izredno hitro) pokukajo kalni listi se začne proces vzgoje konoplje oziroma sadik. Rastline konoplje so v prvi fazi rasti zelo ranljive, zato je pomembno, da v prvi fazi obdobja rasti naredimo čim manj napak.

Veliko napak, ki jih naredimo pri vzgoji mladih sadik se pogosto odraža v slabših žetvah, boleznih samih rastlin ali na splošno v močno okrnjenem končnem potencialu. Da bodo sadike, ki jih bomo presajali na njihovo končno mesto (zunaj ali znotraj), kar se da bujno uspevale, se poizkušajte držati navodil, ki vam jih bomo predstavili v naslednjih vrsticah. Proces vzgoje konoplje bomo na tem mestu razdelili na dva dela, saj obstajajo nekatere razlike pri vzgoji sadik za notranje ali zunanje gojenje.

Vzgoja sadik konoplje za gojenje na prostem

Mladim sadikam konoplje je potrebno zagotoviti nekaj faktorjev, ki jih moramo nujno udejanjiti za njihovo uspešno rast. Vse te faktorje bomo opisali v naslednjih vrsticah:

  • Svetloba:

Zadostna osvetljenost rastlin je nujno potrebna za uspešno vzgojo konoplje. Rastline svetlobo potrebujejo za uspešno opravljanje procesa fotosinteze. Na tem mestu velja poudariti, da je direktna svetloba sonca tista katera rastlinam zagotavlja zadostno količino za neokrnjeno rast. V kolikor imate prostor, ki je slabo osvetljen oziroma rastlinam nudi premalo sonca morate nujno razmisliti o nakupu sijalk za vzgojo rastlin.

Ali imajo rastline zadosti svetlobe boste hitro ugotovili. Raztezanje rastlin je glavni pokazatelj tega, da rastline ne prejmejo zadostne količine svetlobe. To je še posebej kritično prav v začetni fazi vegetacije (prva 2 tedna po kalitvi) ko imajo rastline razvite le kalne liste (ang. Cottyledons), ki zaradi majhne površine niso sposobni proizvesti zadostne količine energije za uspešno rast. Rastline zato v želji po iskanju svetlobe rastejo le v višino. Če rastline dovolj hitro ne dobijo zadostne količine svetlobe se steblo raztegne do takšne višine, kjer ne more več vzdržati lastne teže in se prepogne oziroma poči kar pomeni pogin mlade sadike.

Z vzgojo sadik za gojenje na prostem prav zaradi pomakanja svetlobe ne začnite prezgodaj. Idealni čas za kalitev semen in s tem vzgoje sadik je v Sloveniji v prvi polovici meseca Aprila, ko je dan že dovolj dolg, prav tako pa so že višje dnevne in nočne temperature (več o tem v naslednjem odstavku). V kolikor živite v višjih legah, kjer so temperature in nivo svetlobe še nižji z vzgojo sadik začnite še nekoliko pozneje.

Na tem mestu vam lahko predstavimo manjši trik, ki se ga lahko po služite v kolikor se rastline v prvih tednih rasti hitro raztezajo. Ko rastline presajate v lončke, jih posadite v takšne, ki so bolj visoki kot široki. Lonček z zemljo napolnite do ¾, preostali del pa pustite prazen. V kolikor se bodo rastline zaradi pomanjkanja svetlobe raztegnile preostalo ¼ lončka počasi do konca dopolnjujte z zemljo. S tem ko boste del stebla zasuli boste omogočili rastlini boljšo oporo, podzemni del stebla pa bo s časom postal del koreninskega sistema. Če to ni dovolj poleg rastline položite oporo (primer lesena palica), ki bo rastlini pomagal do časa ko ne razvije dovolj pravih listov, s katerimi si bo pomagala ustvariti zadosti energije za uspešno rast.

Če pa bi radi na prosto v drugi polovici Maja prinesli res velike in močne rastline pa z vzgojo sadik začnite že v mesecu Januarju ali Februarju pod umetno svetlobo. V dodatnem času, ki ga bo vaša rastlina imela za rast lahko ustvarite zares lepe, močne in košate rastline. Pogoji za vzgojo pa so podobni tistim, ki jih bomo opisovali za vzgojo konoplje za notranje gojenje. Več o tem kakšen tip sijalk si izberite bomo opisali v odstavku za vzgojo sadik za notranje gojenje.

Obstaja pa na tem mestu pomemben trik, ki si ga velja zapomniti in tudi uporabiti. Ko rastline iz kontroliranega okolja (vzgoja v notranjih prostorih) presajamo na prosto bodo doživele šok. Šok se lahko kaže na več različnih načinov kot na primer zaustavitev rasti za določen čas, možnost pojava hermafroditov oziroma dvospolnikov itd.. Šok rastline doživijo predvsem zaradi spremembe dolžine dneva oziroma režima svetlobe, ki ga prejmejo pri notranji vzgoji.

Da se temu izognemo se poslužujte naslednjega nasveta. Količino svetlobe, ki jo rastline prejmejo pri notranjem gojenju nastavite na takšno dolžino, kot jo bodo rastline prejele ko jih boste presajali na prosto. Primer; rastline imamo namen na prosto presajati nekje okoli 20.Maja. Na sončevem koledarju poglejte, kakšna je dolžina dneva na ta dan (cca 15 ur). To pomeni da mora biti vaš svetlobni režim pri notranji vzgoji 15 ur svetlobe in 9 ur teme. Na takšen način močno zmanjšate možnost prevelikega šoka pri presajanju na prosto.

  • Temperatura

Mlade sadike konoplje vzgajajte v čim bolj toplem prostoru, ki naj ima okoli 20 stopinj C oziroma nekoliko manj (idealna temperatura je 18 stopinj C) in čim manjša temperaturna nihanja. Nekoliko nižja temperatura je pomembna predvsem zaradi tega, ker s tem nekoliko zavremo proces fotosinteze, kar koreninam ne povzroča stresa in se zaradi tega lahko hitreje razvijejo. To je pomembno le v prvih nekaj dni ni pa povsem nujno. Predvsem je pomembno da nočna temperatura pri mladih sadikah nikoli ne pade pod 10 stopinj C, saj pri takšnih temperaturah rastline upočasnijo oziroma celo zaustavijo rast, prav tako pa se poveča možnost nastanka plesni in gnitja korenin.

V kolikor temperature padejo pod 5 stopinj C obstaja velika možnost da bodo majhne rastline celo umrle. Neko splošno načelo, ki obstaja na tem mestu je, da je rastlina z vsakim novim nadstropjem oziroma parov listov zmožna premagovati nižje temperature. Naj vam to predstavimo v tabeli :

Število parov pravih listov (brez kalnih listov)Temperatura, ki jo rastline zmorejo preživeti
1 par20 stopinj C
2 par15 stopinj C
3 par10 stopinj C
4 par5 stopinj C

Ko rastline dosežejo starost 1 tedna pa jim že ugajajo nekoliko višje temperature (20 o 25 stopinj C) saj takrat že popolnoma deluje proces fotosinteze. V kolikor je le mogoče mlade rastline hranite v zaprtih prostorih s stalno temperaturo. V kolikor to ni mogoče in morate rastline vzgajati na prostem je zelo priporočljivo če ne nujno, da so v nočnem času pokrite oziroma shranjene pod kakšno streho oziroma prekrite s pokrovom. S tem preprečimo, da jih v hladnih nočeh in jasnih nočeh ne ožge slana. Za takšne namene je odlična izbira nakup propagatorja.

S tem ko rastline vzgajate v okolju, kjer so dokaj visoke dnevne temperature (med 18 in 25 stopinj C) in relativno konstantne nočne temperature (ki ne padejo pod 10 stopinj C) rastline privajamo na razmere v katerih bodo rasle v naravi. Na takšen način jih utrjujemo in s tem zmanjšujemo možnost prevelikega šoka pri presajanju na prosto.

Dodaten nasvet, ki ga velja upoštevati je, da sadike preden jih presadite na njihovo končno mesto v naravo ali vrt (velja predvsem v kolikor sadike vzgajate pod umetno svetlobo), v kolikor imate možnost iz zaprtega in kontroliranega okolja za nekaj dni prestavite nekam na prosto. Prostor kamor jih postavite naj bo pokrit (zaradi možnosti kakšne slane). S tem se bodo počasi privadile na temperaturna nihanja in bodo nekoliko bolj utrjene in pripravljene na bolj nestanovitne razmere, ki jih bodo deležne nekje v naravi. Tega nasveta ne upoštevajte v kolikor boste sadike presadili v rastlinjak, saj je prav rastlinjak idealen prostor za privajanje (zaradi nekoliko bolj reguliranih pogojev) na razmere na prostem. Če ste sadike že ves čas vzgajali v rastlinjaku je ta nasvet nepomemben.

  • Prostor za vzgojo

Idealen prostor za vzgojo konoplje (v kolikor sadik ne vzgajate v zaprtih prostorih pod umetno svetlobo) je zaprt balkon ali še bolje rastlinjak. V kolikor sadike vzgajate na balkonu, ki je odprte narave vam priporočamo, da rastline v nočeh, ko je napovedana nižja temperatura (pod 10 stopinj C) pospravite v notranjost. Sadike lahko vzgajate tudi v zaprtih prostorih, ki so dobro osvetljeni z dnevno svetlobo a vedno imejte v mislih, da steklo pobere določeno količino UV žarkov, ki so potrebni za uspešno rast. Ker se v takšnih primerih vsaj v prvi fazi (prvi teden) rastline lahko pošteno raztegnejo, preberite nasvet, ki je opisan v odstavku o svetlobi).

Ko sadike dosežejo določeno velikost in so že dovolj robustne (enkrat po 3 do 4 tednu) jih tudi če temperature padejo pod 10 stopinj C ne prenašajte konstantno v notranje prostore, saj jih na takšen način utrjujete in prilagajate na pogoje, ki jih bodo deležne v naravi.

Še majhen trik, ki ga velja uporabljati, v kolikor sadike vzgajate v zaprtih prostorih, kjer ni vetra. Ker so rastline še krhke in niso navajene na vetrovne razmere, ki vladajo pri zunanjem gojenju vam priporočamo, da jih vsakih ko jih zalivate blago pobožate ali pretresite. S tem se bo steblo s časom dodatno učvrstilo in bo po presajanju na prosto bolj stabilno in odporno na vremenske nevšečnosti, ki pretijo pri zunanjem gojenju.

  • Substrat za gojenje in gnojenje malih sadik konoplje

Po navadi sadike za zunanje gojenje v veliki večini primerov goji v zemlji. Obstaja tudi možnost gojenja v kakšen drugem substratu (beri kokos) vendar je takšen način vzgoje bolj priporočen za vzgojo sadik v notranjih prostorih. Na tem mestu vas iskreno naprošamo, da se držite zelo enostavnega a zelo pomembnega pravila pri vzgoji vseh vrst rastlin:

”Pri nakupu zemlje za vzgojo rastlin nikoli ne varčujte oziroma kupite najboljši možen substrat”

Velja omeniti, da ni nujno, da je najdražji substrat tudi najboljši, vendar v veliki večini primerov velja prav to. Zemlja, ki jo kupite za vzgojo vaših sadik naj poseduje naslednje lastnosti:

-Ph zemlje naj bo rahlo kisel (giblje naj se med 5,8 in 6,5; idealen je okoli 6)

-substrat naj bo čim bolj odceden, kar pomeni da dobri substrati vsebujejo določene odstotke perlita, kokosa ali šote.

-substrat naj vsebuje kar se da veliko organskega materiala oziroma humusa. To lahko ocenite že po barvi zemlje. Bolj kot je substrat temen (črn) večji je v njem odstotek organskega materiala. Humus v zemlji vsebuje veliko hranil, ki jih rastline potrebujejo za rast. Poleg tega je humus pomemben tudi za zadrževanje vode, saj je organski material zmožen zadržati velike količine vode kar pomeni manj zalivanja.

V kolikor pa rastline posadite v substrat, ki ste ga kupili v trgovini bo potrebno male sadike za uspešno rast tudi gnojiti. Mlade sadike v začetni fazi rasti (prvih dva tedna) načeloma ne potrebujejo nobenih hranil. V kolikor pa želite vzgojiti zdrave in močne rastline, ki bodo imele dober potencial za nadaljno rast pa vseeno lahko kaj dodamo. Razmerje N:P:K naj bo čim manjše, saj si ne želimo, da bi naše mlade rastline zaradi premočnih gnojil umrle. Optimalno razmerje NPK naj bo 1:1:1 oziroma največ 3:5:5. Vsekakor naj gnojilo vsebuje manj dušika in več fosforja in kalija, ki pomagata pri uspešni rasti korenin. Ta režim gnojenja velja le za prvi teden.

Od drugega tedna dalje, ko sadike konoplje že dobivajo svojo pravo podobo pa začnemo z normalnim režimom gnojenja. V tem obdobju se uporablja gnojila, katerim razmerje N:P:K je v 3-1-2, 4-2-3 sli 5-3-3. Za uspešno rast v tej fazi razvoja rastline potrebujejo gnojila, v katerih prevladuje dušik.

Pri vzgoji konoplje je predvsem pomembno vzpostaviti velik in močan koreninski sistem. Za ta namen v specializiranih trgovinah prodajajo posebna gnojila, ki vzpodbujajo rast močnih in zdravih korenin. Na tem mestu še posebej priporočamo uporabo Mikorize. V kolikor je ne boste uporabljali si lahko kupite enega izmed mnogih gnojil, ki spodbuja uspešno in zdravo rast korenin.

Rastline zalivamo /gnojimo po potrebi. Ko vidimo, da je substrat suh jih zalijemo toliko, da se na dnu lonca pokaže voda. Ne zalivamo vsak dan, saj na takšen način rastline razvadimo in ustavljamo zdravo rast korenin. Prav tako se velja držati pravila manj je več, kar pomeni, da z gnojili zalivamo vsako drugo zalivanje v ostalih primerih pa rastline oskrbujemo le z vodo.

  • Lonci za vzgojo in njihova velikost

Velikost lonca v katerem vzgajamo sadike je odvisna predvsem od tega koliko časa bodo sadike v njem rasle. Predvsem je to pomembno zaradi zdravega in bujnega razvoja koreninskega sistema. V kolikor boste sadike v premajhni vazi vzgajali preveč časa, bodo korenine popolnoma napolnile vašo vazo. Ko korenine nimajo več prostora za prosto rast navzven se bodo začele sukati v krogu in popolnoma napolnile spodnji del vaze.

To postane še posebej problematično pri presajanju na končni gojitveni prostor, saj tako v krog zavite korenine nimajo več možnosti rasti navzven (oziroma jo močno omejimo), zaradi česar v prvih tednih po presajanju zgleda kot da rastline ne rastejo. Na tem mestu si velja zapomniti, da je velikost krošnje nad zemljo v močni korelaciji z razpršenostjo korenin pod zemljo. Razmerje med krošnjo in koreninami je nekje 1,5:1 (v praksi to pomeni, da v kolikor imajo korenine pod zemljo premer enega metra bo krošnja nad zemljo doseglo širino okoli 1,5 metra).

Zato se priporoča, da pri vzgoji sadik preračunate, koliko časa bodo rastline v loncih. Za lažjo orientacijo si lahko pomagate s spodnjo tabelo.

Število mesecevMinimalna priporočljiva velikost lonca
1 mesec1,5 litra
2 meseca3 litre
3 mesece5 litrov

Na tem mestu velja omeniti, da lahko v vmesnem času rastline tudi presajamo iz manjših v večje lonce ko vidite, da je rastline prerasla svoj življenjski prostor. Vendar si zapomnite, da rastline pri vsakem presajanju doživijo šok, tako da ne priporočamo večkratnega presajanja ampak poizkušamo že v startu rastlini zagotoviti dovolj velik življenjski prostor za nemoten razvoj koreninskega sistema.

DODATEN NAMIG: Daleč najslabši lonci za vzgojo sadik so tisti, ki so narejeni iz plastike in so okrogle oblike. Nekoliko boljši so kvadratni lonci, ki pa prav tako niso najboljša izbira. V kolikor želite vzgojiti kar se da kakovostne sadike za nadaljnjo vzgojo vam priporočamo vzgojo v loncih iz tekstila (Fabric Pots) ali uporabo Air Potsov. Oba prej omenjena tipa loncev imata pred navadnimi plastičnimi lonci kar nekaj prednosti.

Ker so veliko bolj zračni korenine hitreje rastejo, prav tako pa se v njih ne zadržuje odvečna voda. Pri Fabric Potsih je dodatna prednost tudi tako imenovani ”Air Pruning” ali po slovensko zračno obrezovanje. Ko korenine dosežejo rob lonca se namesto da bi se od njega odbile in začele rasti v krogu ”zračno obrežejo”. To pomeni da se konica korenine odreže in iz stranskega dela poženejo nove korenine. Na takšen način se korenine nikoli ne zavrtinčijo v loncu in so pred presajanjem v idealnem položaju za uspešno rast, saj so vse usmerjene navzven.

Vzgoja sadik za notranje gojenje

Na tem mestu moramo najprej razložiti nekaj pomembnih stvari, ki jih velja imeti v mislih ko govorimo o vzgoji konoplje. V kolikor vzgajamo sadike za gojenje na prostem lahko sadike vzgajamo vse od minimalno dveh tednov pa vse do tudi 3 mesecev ali več (v kolikor jih vzgajamo v notranjih prostorih). Z vzgojo sadik za vzgojo na prostem lahko (v kolikor imamo možnost vzgoje pod umetno svetlobo) začnemo že v mesecu Januarju, na prosto pa sadike presadimo v začetku meseca Maja, kar pomeni, da je čas vzgoje trajal kar 4 mesece. Ko sadike presadimo na prosto začnemo govoriti o vegetativnem obdobju rasti, ki potem traja še cela dva do tri mesece (odvisno od vrste in geografske višine).

Pri notranji vzgoji celotno obdobje vegetacije (vzgoja sadik + vegetativno obdobje) združimo v eno celoto. Čas, ki ga rastline porabijo za celoten cikel vegetacije pri notranji vzgoji lahko traja od le 2 tednov pa vse do 2 mesecev, odvisno od načina tehnike, ki ga izvajamo pri notranjem gojenju. Rastline v reguliranih pogojih rastejo veliko hitreje, prav tako pa se za preklop v fazo cvetenja lahko odločimo kadar koli hočemo oziroma takrat, ko vemo da so rastline dovolj velike za začetek obdobja cvetenja.

Ker je čas vzgoje sadik konoplje odvisen predvsem od tehnike gojenja, bomo napotke o tem kako v fazi vegetacije rastline vzgajati pri notranjem gojenju podrobneje opisali v poglavju o vegetativni rasti rastlin. Napotki, ki smo jih podali v prejšnjem delu poglavja na začetku pri notranjem gojenju enaki. Zato bomo v poglavju o vegetativnem obdobju rasti pri notranjem gojenju predstavili predvsem tehnike gojenja (Scrog, Sog, LST) saj nam le te diktirajo, kako rastline v vegetativnem obdobju vzgajamo pri notranjem gojenju.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.