4.A Kaljenje semen konoplje

Kaljenje semen konoplje

Kaljenje semen konoplje je prvi korak pri vzgoji vseh vrst rastlin. Lahko bi rekli da je dober start pri vzgoji vseh rastlin skoraj polovica opravljenega dela. S pravim načinom kaljenja lahko izredno zmanjšamo stroške začetne investicije v semena. Z leti izkušenj s strankami opažamo, da je nepravilno kaljenje in vzgoja rastlin v njihovi začetni fazi eden glavnih problemov, ki velikokrat kaže v slabši rasti in nadaljnjih problemih v fazi rasti in cvetenja.

V kolikor boste konopljo gojili prvič vam na tem mestu priporočamo nakup cenejših vrst konoplje. Četudi boste neuspešni bodo začetki manj obremenjujoči za vašo denarnico. V tem poglavju vam bomo predstavili uspešne tehnike kaljenja, s katerimi boste tako kot smo že prej omenili prihranili kaj nekaj denarja in skrbi, ki jih povzroča nepravilno kaljenje semen.

Ker je začetek vzgoje oziroma kaljenje v primeru tako notranjega kot zunanjega gojenja praktično isti postopek na tem mestu ne bomo delili poglavja na ta dva dela ampak bomo le predstavili najboljše možne načine kako semena kar najbolje in najhitreje kaliti in jih pripraviti za nadaljnjo rast.

Kako začeti s kaljenjem semen konoplje

Prvo vprašanje na katerega si je pomembno odgovoriti je koliko sadik nameravamo vzgojiti za nadaljnjo gojenje (o pravilni izbiri semen smo pisali v prejšnjem poglavju). V kolikor kupujete ne-feminizirana semena (semena, ki vsebujejo tako moške kot ženske rastline) boste v kolikor potrebujete 10 sadik morali kupiti vsaj 20 semen. Ker je odstotek prodanih ne-feminiziranih semen v Sloveniji izredno majhen (upam si trditi da le okoli 1% prodanih semen) bomo o vzgoji ne-feminiziranih semen govorili v posebnem poglavju.

V kolikor kupujete feminizirana semena boste s tem prihranili kar nekaj časa, prostora in tudi negotovosti, ki jih s seboj prinašajo ne-feminizirana semena. Pa ponovimo vajo…. V kolikor potrebujete 10 sadik za nadaljnjo gojenje je priporočljivo kupiti med 12 do 15 semen konoplje. Razlog za to tiči v temu da večina semenskih bank garantira kaljivost okoli 80%. V kolikor vam bodo semena kalila 100% imate v tem primeru sladke skrbi, saj lahko tako rastline, ki so na pogled manj zdrave in razvite izločimo in naprej gojimo le tiste, ki kažejo največji nadaljnji potencial, ostale pa zavržemo oziroma podarimo.

Sama selekcija vzgojenih sadik je še posebej primerna v kolikor gojimo manjše število rastlin, saj z možnostjo izbire lahko kot smo omenili že prej izberemo le sadike, ki že v začetni fazi kažejo najboljši genetski potencial. Selekcijo rastlin, primernih za nadaljnjo vzgojo opravimo nekje med 2 in 3 tednom vzgoje oziroma tudi nekoliko pozneje če imamo dovolj prostora za vzgojo sadik.

Kaljenje semen konoplje: katere pogoje potrebujemo za uspešno kaljenje

Za uspešno kaljenje potrebujejo semena konoplje (oziroma semena vseh rastlin na splošno) nekatere pogoje, ki jih moramo nujno zagotoviti v kolikor želimo visoko kaljivost semen:

  • Vlaga: medij v katerem semena kalite naj bo vlažen a ne moker. Idealna relativna vlažnost naj bo med 70 in 90% (bližje 90% boste večja bo uspešnost)
  • Mirno okolje: dokler semena ne kalijo (se pokaže kalček) se jih ne dotikajte in imejte v prostoru s stabilnimi pogoji. Prostor v katerem semena kalite naj bo temen in čim toplejši.
  • Temperatura: v kolikor želite imeti dobre rezultate pri kaljenju semena kalite v toplem prostoru, vendar ob enem ne prevročem. Idealna temperatura za kaljenje je med 22 in 25 stopinj C (semena konoplje uspešno kalijo tudi pri temperaturi nad 18 stopinj C a se je pri tem pomembno zavedati, da se s tem proces kaljenja podaljša). Prav tako velja omeniti da semena kalite v prostoru, kjer so temperaturna nihanja čim nižja oziroma naj bo temperatura čim bolj konstantna. V kolikor je temperatura konstantna bodo semena izredno hitro in uspešno kalila.
  • Nežnost: bodite izredno previdni, ko boste preverjali semena, saj je kalček, ki požene in semena izredno občutljiv na dotik in izredno rad poči. Prav tako se semen čim manj dotikajte. Z njimi rokujte le takrat, ko jih presajate v nadaljnji setveni medij.
  • Higiena: čistost okolja v katerem semena kalite in presajate je izrednega pomena. Vedno preden imate opravka s semeni si umijte roke, kaljenje in presajanje pa opravljajte v čim čistejšem prostoru.

Kaljenje semen konoplje: Metode

Kaljenje semen konoplje lahko izvajamo na več različnih načinov. V vseh primerih moramo semenom zagotoviti zgoraj omenjene pogoje brez katerih bodo uspehi pri kaljenju izredno klavrni. V naslednjih vrsticah Vam bomo predstavili nekaj najpogostejših načinov kaljenja. Prav na koncu pa vam bomo predstavili (vsaj po našem mnenju najučinkovitejšo metodo) s katero smo imeli najboljše rezultate:

  • Kaljenje direktno v zemlji (primerno za vzgojo večjega števila semen):

Gre za najbolj enostavno tehniko kaljenja. Zemljo v lončku pred kaljenjem rahlo navlažimo in seme položimo v jamico 3 do 5 mm globoko. Nato ga na rahlo prekrijemo z zemljo ter jo močno navlažimo. Zemljo vsak dan rahlo vlažimo z razpršilko (1x dnevno ) ali pa blago zalijemo v kolikor je zemlja na površju videti suha.

S to tehniko kaljenja boste imeli dobre rezultate pri kaljenju (od 10 semen pričakujte kaljivost večjo od 75%). Možnost uspeha bo še večja če boste kaljenje opravili v prostoru s konstantno temperaturo, ki naj bo okoli 22 stopinj C (beri uporaba propagatorja). Prav tako je pomembno da za kaljenje uporabite zemljo s pravilnim nivojem ph (med 5.8 in 6.5), ki naj bo čim manj gnojena ali pa sploh ne.

Prednosti takšnega načina kaljenja so predvsem nezmožnost poškodovanja kalčka saj je seme že položeno v končni medij, prav tako pa mladi kalčki tako ne doživljajo šoka, ki ga lahko doživijo semena, ki jih prej kalimo na drugačen način in nato presadimo v končni setveni medij. Gre za odličen način kaljenja za gojitelje začetnike. Tehnika primerna za uporabo pri kaljenju večjih količin semen.

  • Kaljenje v kamenih kockah/šotnih tabletah:

Že na začetku poudarimo, da se takšne tehnike kaljenja lotite le z uporabo propagatorja. Medij za kaljenje (kamena volna/šotne tablete) najprej namočite in nato seme potisnite v luknjico, ki jo ima setveni medij. Nato medij postavite v propagator, ga pokrijte in ga postavite v topel prostor. Rezultati kaljenja so pri tej metodi (v koliko je opravljena pravilno) zelo visoki. Tehnika je še posebej primerna v primerih kaljenja izredno velikih količin semen konoplje (ali še bolje za vzgojo podtaknjencev).

Ko rastline pokukajo iz medija v katerem ste kalili jih nemudoma presejte v končni gojitveni medij (zemlja, kokos, hidroponika, …).

  • Kaljenje direktno v vodi (priporočeno za kaljenje straih semen):

Napolnite kozarec z vodo in ga pustite nekaj časa stati, da voda doseže sobno temperaturo. Nato semena položite v vodo in jih pustite da se namakajo med 12 in 24 ur. Metoda je predvsem uporabna za kaljenje starih semen ali semen, ki imajo izredno trdo lupino.

Kaljiva semena bodo na začetku plavala po površju in se nato počasi potopila na dno kozarca po nekaj urah namakanja. Semena ne pustite namakati za več kot 24 ur. Ko se pokažejo prvi znaki kaljenja- kalček (tudi če se po 24 urah kalček ne pokaže semena vseeno posejte v končni medij) jih nemudoma presejte v končni medij v katerem jih boste vzgajali. Nadaljnji proces je nato enak kot pri kaljenju v zemlji.

  • Kaljenje z uporabo higienskega papirja (najbolj priporoljiva metoda, predvsem za manjše količine semen):

Po našem mnenju gre za eno enostavnejših in najbolj uspešnih tehnik kaljenja v kolikor se natančno držite opisanega postopka. Na takšen način lahko hitro ugotovimo ali smo kupili dobra/kaljiva semena.

Za začetek najdite posodo s pokrovom (plastične posode za zamrzovanje hrane), ki naj bo dovolj velika. Vanjo položite 3 do 4 kuhinjske serviete, ki jih pošteno namočite a ob enem bodite pozorni da ne plavajo v vodi. Nato semena položite na mokre serviete in posodo pokrijte s pokrovom. Posodo položite v temen in topel prostor s konstantno temperaturo (okoli 22 stopinj C). V le nekaj dneh (2 do 3 dni) bodo semena že pognala kalčke, ki se jih poizkušamo ne dotikati. Seme s kalčkom primemo s čistimi rokami (ali pinceto) za lupino semena in jih posejemo v setveni medij s kalčkom obrnjenim navzdol ter blago prekrijemo z zemljo. Lončke nato blago vlažimo 1x dnevno z razpršilko vse dokler rastlina ne pokuka iz zemlje.

Na tem mestu močno odsvetujemo kaljenje semen med dvema servietama. Kljub temu da bodo semena vzkalila lahko naredimo veliko napako, ki lahko uniči vzkaljena semena. Veliko težav lahko nastane že pri samemu odpiranju serviet. V kolikor se papirčki preveč posušijo kalček med premikanjem lahko poči in nato pri presajanju umre. Prav tako se pogosto dogaja, da v kolikor semen ne dovolj hitro presejemo le te lahko zaradi pomanjkanja zraka začnejo gniti in nikoli ne pridejo iz zemlje. Prav zaradi teh razlogov je tehnika kaljenja v zaprti posodi in na mokrih servietah (in ne v njih) odlična saj imajo semena izredno visoko vlago a ob enem dovolj zraka da ne začnejo gniti.

Kaljenje semen konoplje: Možni problemi in napake

Pri procesu kaljenja so naša semena/male sadike najbolj občutljive na raznorazne dejavnike, katerih se je priporočljivo izogniti v kolikor želite imeti visoke odstotke kaljivosti semen. V naslednjih vrsticah bomo opisali nekatere izmed ključnih dejavnikov na katere velja biti pozoren:

  • Zalivanje ne gnojenje:

Velja si zapomniti prvo pravilo pri kaljenju semen, ki se glasi:

Vse kar rastlina potrebuje za rast v prvih nekaj tednih je voda!!

Kalčki semen in tudi same mlade rastline imajo s tem ko jim dodajamo vodo več kot dovolj hranil za normalen razvoj. Dandanes na trgu obstajajo specializirana gnojila namenjena kaljenju semen, ki delujejo a kot smo že omenili so nepotreben dodatek mladim rastlinam. Gnojila za kaljenje priporočamo le v primerih, ko imamo opravka z starimi semeni, ki imajo manjšo kaljivost in jih s tem nekako vzpodbudimo. Z gnojenjem rastlin začnemo nekje po tretjem tednu oziroma ko ima rastlina razvita vsaj dva para pravih listov. Več o tem bomo pisali v naslednjih poglavjih.

  • Toplota/mraz in prepih:

Kot smo omenili že v začetku poglavja semena za kaljenje potrebujejo temen, vlažen in topel prostor s čim bolj stalnimi pogoji. Najslabša stvar, ki jo lahko naredimo je da kaljenje semen opravljajmo v prostoru, ki je na prepihu ali pa ima visoka temperaturna nihanja.

V kolikor so kalčki izpostavljeni nestanovitnim pogojem bo proces kaljenja oviran, v dosti primerih pa tudi zaustavljen in posledično bo odstotek kaljivosti izredno nizek. Temperatura v prostora naj bo čim bolj stalna in približek idealnih razmeram (22-25 stopinj C), vlaga pa kar se de visoka (okoli 90%). Tako velik odstotek vlage ni potreben v prostora ampak v setvenem mediju (zemlja), propagatorju ali v posodi, kjer semena kalimo.

  • Nepotrebno dotikanje:

Vse kar semena konoplje na začetku potrebujejo je mir. Vsakršno nepotrebno dotikanje, kot na primer gledanje po zemlji ali je seme že vzkalilo, prijemanje kalčkov (razen ob presajanju) je nepotrebno saj s takšnimi prijemi po navadi le poškodujemo te krhke male zarodke.

Dodaten nasvet

Če ste semena kupili dolgo preden jih imate namen kaliti vam priporočamo, da jih do časa kaljenja shranite v hladilniku (temperatura med 4 do 7 stopinj C). S tem načinom ohranjamo svežino semen in dodatno povečamo kaljivost saj semena v hladnejšem okolju počivajo (oziroma bolje rečeno hibernirajo). S tem semena pretentamo, saj so za čas shranjevanja v hladnejšem prostoru ”mislila” da je zima. Ko semena začnemo kaliti, bodo zaradi povečanja temperature okolja ”mislile”, da je nastopila pomlad in bodo bolj hitro in uspešno kalila.

Semena v hladilnik pred kaljenjem za nekaj dni (okoli 3 dni) postavite v vsakem primeru (v kolikor imate to možnost), saj na takšen način še dodatno povečate možnost za uspešno kalitev.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.