2.D Trihomi

Trihomi

Trihomi so majhne smolnate žleze, ki jih najdemo na cvetovih in listih konoplje. V kolikor ste mogoče kdaj trihom pogledali pod povečevalnim steklom, bi le ta izgledal kot majhen las, na katerem bi na njegovi konici visela okrogla čebulasta struktura, ki ji pravimo ”glavica trihoma”. Pri gledanju s prostim očesom smolnate žleze izgledajo kot svetlikajoči se kristali, ki prekrivajo zunanjost cveta. Kar pa se tiče samega učinka so trihomi zadolženi za vse najboljše lastnosti, ki jih najdemo pri rastlinah konoplje. Rastlinam dajo svoj unikaten vonj, okus in predvsem učinek pri kajenju.

Steblo trihoma je odgovorno za proizvodnjo terpenov, ki posameznim vrstam dajo unikaten vonj in okus. Medtem pa se psiho-aktivne lastnosti rastline razvijajo v glavici trihoma . Tukaj najdemo vse človeku do sedaj poznane kanabinoide kot so THC, CBD, CBN in ostale manj poznane kanabionoide. Po prej napisanem bi lahko sklepali, da več kot ima cvet trihomov bolj močan učinek pri kajenju bo imel. Lahko bi rekli da je to v skupnosti uporabnikov splošno sprejeto dejstvo. Vendar v realnosti temu ni vedno tako. Samo zato ker ima cvet ogromno trihomov ni nujno, da bo imel visoko prisotnost kanabinoidov in terpenov. Veliko bolj je pomembno, kakšen tip trihomov je v cvetu prisoten in kakšne kvalitete ti trihomi so.


Trihom- vgrajena zaščita pri rastlinah kanabisa

Ko ženske rastline konoplje začnejo cveteti se začne produkcija trihomov. Med tem ko prevleka kristalov naredi rastlino privlačno na videz le to ni edina njihova naloga. V resnici trihomi pomagajo pri opravljanju nekaterih pomembnih nalog, ki pomagajo rastlini da ostane varna, zdrava in produktivna. Kot prvo rastlini pomagajo da je živali ne pojejo. Grenak okus in močan vonj trihomov odvrača insekte in živali, ki bi rastlino najverjetneje oglodale. Prav tako smola ščiti rastlino pred uničujočim vetrom in nekaterimi vrstami plesni. Če poenostavimo; trihomi so izredno pomembni za rastline kanabisa. In ker igrajo trihomi ključno vlogo pri psiho-aktivnih lastnostih rastline jih lahko imenujemo tudi kadilčev najboljši prijatelj.


Trihomi in produkcija

Ena izmed primarnih funkcij glavice trihomov je proizvodnja kanabinoidov. Združevanje ali sinteza kanabinoidov se začne ko gre cvet kanabisa skozi fazo cvetenja. Medtem ko cvetovi rastejo, trihomi oblikujejo tanko plast po njihovem površju. Nato se iz stebla vsake žleze trihoma v glavico le tega prenesejo vse potrebne snovi, ki so nujne za proizvodnjo kanabinoidov. Na koncu se v glavici trihoma vse snovi presnovijo v neobdelane surovine, ki so nujno potrebne za proizvodnjo kanabinoidov.

Število ustvarjenih trihomov je močno odvisno od genetike in tudi okoliških elementov. Na primer; UV svetloba lahko zelo škoduje pri ustvarjanju/sintezi terpenov in kanabinoidov. V takšnih primerih imajo lahko rastline izredno veliko število trihomov, vendar zaradi okoliških dejavnikov niso zmožne proizvajati visokih vsot kanabinoidov, kar se kaže v pomanjkanju moči. To je le eden izmed razlogov, pri katerem ni mogoče z gotovostjo trditi da veliko trihomov pomeni boljše cvetove.

Po drugi strani pa rastline, ki dobijo širok spekter svetlobe proizvedejo visoke vsote kanabinoidov. Obdobje v katerem rastline žanjemo tudi vpliva na kakovost in moč trihomov. V kolikor cvetove obiramo prezgodaj oziroma prepozno le ti ne bodo tako močni. Vendar ko cvetove obiramo na vrhu zrelosti bodo le ti prekriti z svetlikajočo smolo, ki bo polna močnih kanabinoidov.


Različni tipi Trihomov

Trihomi opaženi na rastlinah kanabisa prihajajo v različnih oblikah in velikostih. Običajno jih razvrščamo v tri kategorije. Trije najpomembnejši tipi trihomov so:

-Žlezni (Bulbous)

Ta tip trihomov velja za najmanjše med vsemi. Prekrivajo skoraj celotno površino rastline in v višino merijo le med 10 do 15 mikrometrov.

-Sesilni (Capiate/Sessile)

Nekoliko večji od prej opisanih. Ti trihomi so bolj pogosti kot njihovi manjša bratovščina.

-Pecljati (Capitate/Stalked)

Gre za največje med vsemi, saj v širino merijo med 50 in 100 mikrometri. Gre za kristale, ki so dovolj veliki da so vidni tudi z prostim očesom in cvetovom dajo tisti značilen poledenel videz. Prav tako imajo najvišje koncentracije kanabinoidov kot je THC.

Značilnosti in moč kateregakoli cveta kanabisa je na koncu odvisna od tipa in kombinacije trihomov, ki jih proizvede ne pa le od samega števila trihomov v cvetu.

Vir : https://cprosolutions.com/types-of-trichomes/
Vir: https://cprosolutions.com/types-of-trichomes/


Kako trihomi pomagajo gojiteljem

V kolikor gojiite konopljo je zelo priporočljivo pozorno spremljati trihome, ki jih proizvaja vaša rastlina. Trihomi so najboljši indikator, da izvemo, kdaj je rastlina pripravljena za žetev. Ko so cvetovi v začetnih fazah cvetenja so trihomi na primer mlečnato bele barve. Bolj kot so cvetovi zreli bolj se barve trihomov spreminjajo v rjavkast odtenek.

Barva in oblika smolnatih žlez rastline lahko pove izkušenim gojiteljem celotno zgodbo rastline. Podroben ogled smolnatih žlez lahko natančno pove v kakšni fazi rasti je ženska rastlina konoplje. Najpomembnejša sta barva in oblika stebla in glavice saj iz tega lahko sklepamo ali je rastlina že dosegla svoj maksimalen potencial. Kljub vsemu pa bodite previdni, saj velika količina svetlikajočih se kristalov ne pomeni da že lahko obirate svoje cvetove, saj lahko trihomi še vedno vsebujejo izredno nizke odstotke THC-ja.

V kolikor želite kar najboljši psiho-aktiven učinek pobranih cvetov, le teh ne obirajte dokler jih ne temeljito pregledate s povečevalnim steklom ali mikroskopom. Ko imajo žleze meglast oziroma bel videz so glavice trihomov nabite s THC-jem. Pozneje v fazi cvetenja, ko se žleze obarvajo jantarno ali rjavo, vam bodo kanabinoidi nudili bolj ”na zofo prilepljen” učinek zadetosti. Kljub temu pa zaradi različnih vrst, ki jih gojimo obstajajo izjeme za prej opisano pravilo.

Gojitelji se za obiranje navadno odločajo ko se trihomi obarvajo iz bele v rjavo/jantarjevo barvo. Sprememba barve naznanja da je rastlina dosegla polno zrelost. Vendar je pomembno vedeti, da z zrelostjo rastline začne upadati število kanabinoidov v cvetovih. Ker so trihomi tako pomembni pri procesu gojenja se izkušeni gojitelji zavedajo da je pomembno ohraniti čim večjo stopnjo trihomov. To pomeni, da skušajo ohranjati določene pogoje in se izogibajo fizičnemu stiku z rastlino ali vznemirjenju med fazo rasti.


Trihomi in proizvodnja hašiša

Večji pecljati trihomi imajo dva glavna dela; steblo in glavico žleze. Da poenostavimo, glavice žlez so najboljše od najboljšega ko govorimo o moči THC-ja, zaradi česar se izdelovalci hašiša trudijo da jih ločijo od ostalih delov rastline. Da lahko to izvedemo Vam izkušeni izdelovalci hašiša svetujejo da izolacijo trihomov začnete s načinom Dry sifting (ki ga bomo podrobneje opisali v enem izmed prihodnjih člankov) ali Ice washing. Nato uporabite različna sita s katerimi ločite stebla od glavic. V kolikor hašiš izdelujete le iz glavic trihomov, boste izdelali enega najbolj čistih in močnih proizvodov narejenih iz kanabisa kar jih obstaja. Taka vrsta hašiša je izredno priljubljena za tako imenovani Dabbing.

(Vir )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.