2.B Indica vs Sativa

indica-sativa

Indica vs Sativa je eno glavnih vprašanj, ki si jih zastavljajo vsi novi gojitelji konoplje. Kakšne so glavne razlike si preberite v naslednjem poglavju.

Kot smo omenili že v prejšnjem poglavju gre pri delitvi na Indica (Cannabis Afganica) in Sativa (Cannabis Indica) bolj za botanično kot za farmakološko delitev. Botaniki so rastline poimenovali bolj po zunanjih karakteristikah (širina listo, velikost, področje izvora) ne pa po učinkih, ki jih različne vrste imajo na naše telo. Obe podvrsti proizvajata iste učinkovine, le da so te v različnih količinah. V nadaljevanju vam bomo predstavili glavne značilnosti obeh podvrst konoplje in razlike med njima.

Indica (Cannabis Afganica)

Geografski izvor:

Vrste konoplje, ki jih pravimo Indica po večini izvirajo iz področja Azije, kjer so danes nahajajo države Afganistan, Pakistan in severna Indija (pogorje Hindu Kush). Območje Himalaje imenovano Karakurum je mesto iz katerega danes izvira največ čistih Indica vrst, ki so jih v 60ih in 70ih na zahod prinesli hipiji.

regija Hindu Kush je obarvana z zeleno barvo

Ko so te vrste prinesli na zahod, so originalne genetike hitro križali z domačimi vrstami (ki so bile v tistih časih Sativa vrste). S tem so ustvarili hibridne vrste,ki so bile veliko primernejše za notranje (indoor) gojenje, saj so jim na ta način močno skrajšali čas cvetenja. Tako so nastale prve hibridne vrste konoplje.

Morfološke značilnosti Indica vrst:

Glavne značilnosti Indica dominantnih vrst so:

  • struktura rastlin je majhna in kompaktna
  • izredno široki in mesnati listi
  • majhne razlike med vejami (grmičasta struktura)
  • izjemno kratek čas cvetenja (le med 45 do 65 dni)
(Vir: https://www.royalqueenseeds.com/blog-what-are-the-difference-between-indica-and-sativa-cannabis-n4 )

Gojenje Indica vrst

Zaradi prej omenjenih lastnosti, so Indica dominantne vrste primerne tako za zunanje kot tudi za notranje gojenje. Za gojenje v notranjih prostorih so primerne predvsem zaradi tega, ker so izjemno nizke, kompaktne in košate, kar jih naredi idealne za gojenje v tehniki SOG (See of Green). Obdobje cvetenja je izredno hitro, zaradi česar so še posebej primerne za gojitelje začetnike.

Prednosti pri zunanjem gojenju Indica vrst so zelo podobne tistim kot pri notranjem gojenju. Ker so rastline majhne in kompaktne jih je mogoče gojiti tudi na bolj urbanih področjih, saj jih lahko dokaj enostavno zakamufliramo. Zaradi izjemno kratkega časa cvetenja rastline dozorijo že v sredini meseca Septembra pa tja do začetka Oktobra, kar jih naredi primerne za gojenje tudi v bolj hribovitih območjih. Indica dominantne vrste so po večini izjemno odporne na napade raznih insektov, veliko slabše pa prenašajo napade plesni v zadnji fazi cvetenja. To je predvsem posledica izjemno debelih on kompaktnih cvetov.

Dandanes ima skorajda vsaka komercialno izdelana vrsta konoplje v sebi nekaj Indica genetike. Do tega je prišlo predvsem z namenom skrajšanja časa cvetenja čistih Sativa vrst ali Sativa dominantnih vrst. Posledica takšnih križanj so vedno bolj popularni Indica/Sativa hibridi, ki trenutno prevladujejo na trgu feminiziranih semen konoplje. V preteklosti so bile Indica dominantne vrste tradicionalno gojenje z namenom izdelave hašiša, saj imajo izredno produkcijo smole.

Učinki pri kajenju Indica vrst

Po večini imajo skorajda vse Indica dominantne vrste zelo sedativen in narkotičen učinek, ki mu v slengu pravimo ”couch locked” oziroma poslovenjeno ”na zofo prilepljen”. Indica vrste niso primerne za uporabo pri opravilih, kjer se potrebuje visoka koncentracija.

Tako cvetovi, kot smola narejena iz Indica vrst je primerna predvsem za zdravljenje oziroma pomoč pri bolezenskih stanjih kot so pomoč pri lajšanju bolečin, motnje v prehrani (bulimija, anoreksija), premagovanje stresa, anksioznosti in nespečnosti.

Sativa (Cannabis Indica)

Geografski izvor:

Vrste konoplje, ki jim pravimo Sativa so bile po večini najdene v tropskih ali subtropskih področjih našega planeta. Najdene so bile v Afriki, Srednji in Južni Ameriki in Aziji. V Srednji in Južni Ameriki so takšen tip konoplje naravno našli rasti v državah kot so Brazilija, Jamajka, Mehika in Kolumbija. V Afriki so takšne države Južno Afriška republika, Malavi, Kenija in Kongo. V Aziji pa so takšne države: Tajska, Laos, Kambodža, Vietnam ter Nepal in Indija.

Z rdečo so obarvana območja od kjer izvirajo Sativa vrste

Morfološke značilnosti Sativa vrst:

Glavne značilnosti Sativa dominantnih vrst so:

  • velika razdalja med vejami
  • rastline zrastejo izjemno visoko
  • veliki in zelo tanki listi
  • izjemno dolg čas cvetenja (med 10 in 20 tedni)

Gojenje Sativa vrst

Zaradi vseh prej omenjenih morfoloških lastnosti je Sativa dominantne vrste dosti težje gojiti še posebej če niste zelo izkušen gojitelj (še posebej to velja za notranje gojenje, saj se v čas cvetenja rastline lahko še zelo raztegnejo). Dandanes so skorajda vse komercialne Sativa vrste vsaj deloma križane z kakšno Indica genetiko. S tem poizkušajo predvsem kontrolirati dejavnike, kot sta čas cvetenja in velikost rastlin.

Preden so gojitelji ustvarili prve Sativa dominantne hibride (vrste, ki so že križane s kakšno Indica genetiko) so prebivalci razvitega sveta (beri Evropa in ZDA) uživali vršičke Sativa vrst, ki so bili vzgojeni v zgoraj omenjenih domovanjih teh vrst, nato pa pretihotapljeni na Zahod. Vsi ti vršički so bili še posebej popularni med uživalci rekreativne konoplje zaradi njihovega učinka zadetosti (barva zadetosti), ki je bil bolj poživljajoč in navdihujoč.

Zahvaljujoč popotnikom, ki so potovali v Azijo so na Zahod počasi začela prihajati tudi semena Indic (prinesena iz Afganistana, Pakistana, …), kar je gojiteljem omogočilo začetek križanja različnih vrst. S tem so med gojitelji pojavili prve hibridne vrste konoplje. Ker so bile Sativa vrste skorajda izključno gojene zunaj je bil prvi cilj gojiteljev narediti hibridne vrste, katerih namen je bil skrajšati velikost in čas cvetenja čistim Sativa vrstam in jih narediti primerne tudi za notranje gojenje.

Kljub temu, da izkušeni gojitelji z uporabo različnih tehnik gojenja uspešno Sativa dominantne vrste gojijo tudi v notranjih prostorih, te vrste veliko bolj uspešno lahko gojite zunaj. Sativa vrste z lahkoto lahko dosežejo izjemno visoke višine (tudi do 4 metre) in so lahko izjemno donosne. Imajo pa Sativa vrste tudi eno veliko omejitev: izjemno dolg čas cvetenja. Nekatere vrste ne dozorijo popolnoma niti do začetka meseca Decembra. Zato jih ne priporočamo za gojenje v bolj visokih nadmorskih višinah, kjer se jesen hitro prevesi v zimo.

V kolikor jih gojimo v notranjih prostorih (Indoor) morate vedeti, da za cvetenje potrebujejo res dolgo časa (med 10 pa tudi do 20 tednov), kar jih naredi izjemno dovzetne za napade raznih škodljivcev in insektov (spider mites). So pa po drugi strani zelo odporne na pojav plesni, saj cvetovi niso tako kompaktni in gosti.

Učinki pri kajenju Sativa vrst

Kot smo že predhodno nekoliko omenili je glavni razlog, zakaj ljudje gojijo Sativa vrste konoplje njihov njihov stimulativen in poživljajoč učinek zadetosti. Sative ponujajo daleč najbolj psihedeličen učinek zadetosti. V manjših količinah so odlične za uživanje pred ustvarjanjem, pisanjem ali branjem saj ponujajo vesel in poživljajoč učinek zadetosti.

Po drugi strani pa nekatere vrste Sativ lahko povzročajo anksioznost in paranojo, še posebej če zaužijete večje količine. Sativa vrste se v medicinske namene lahko uporabljajo za zdravljenje prehranskih motenj in depresije, ne priporočajo pa se za zdravljenje nespečnosti ali anksioznosti. Sativa vrste konoplje v veliki večini vsebujejo višje odstotke THC-ja, kar povzroča bolj psihadeličen učinek zadetosti.

Glavne razlike med Indica vs Sativa vrstami:


Indica (Cannabis Afganica)Sativa (Cannabis Indica)
višinaOd 0,6 do 1,8 mOd 1,5 do 4 m ali več
Oblika rastlinGrmičasta oblikaOblika novoletne jelke
VejeIzjemno kratka razdalja med vejami; kratke in košate vejeVelika razdalja med vejami; izjemno dolge veje
Oblika listovŠiroki, kratki in mesnati listiOzki in dolgi listi
Barva rastlineTemno zelena do vijoličnaBledo do svetlo zelena
Oblika cvetovŠiroki, gosti in mesnati cvetoviDolgi, podolgovati cvetovi (oblika klobase)
Učinek pri uživanjuLenoben in telesen učinekEvforičen in psihadeličen učinek
Čas cvetenjaOd 5 do 9 tednov8 do 15 tednov ali več
Tipični dominanti hibridiAfgani no.1; Master Kush; Vanilla Kush Durban Poison, Malawi, Hawaian Snow; Power Plant; Super Lemon Haze
(Vir: https://www.substancemarket.com/indica-vs-sativa/ )

(Vir: https://www.alchimiaweb.com/blogen/sativa-marijuana-strains/ ; https://www.alchimiaweb.com/blogen/indica-marijuana-characteristics/#MorphologyofIndicamarijuanastrains )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.