Predoziranje s kanabisom (in kako si v takšnih primerih pomagati)

Vsakdo, ki je kadarkoli užival kanabis vam lahko pove, da se lahko pretirano kajenje rezultira v pojavi tesnobe ali paranoje. Gre za dva učinka, ki sta splošno poznana kot zelo neprijetna. Neprijetna izkušnja z prej omenjenima simptomoma je lahko dovolj, da se oseba odloči opustiti uživanje kanabisa za več časa ali celo za vedno.

V naslednjih vrsticah bomo opisali nekatere enostavne rešitve, ki se skrivajo v vaši kuhinji in vam bodo pomagale ponovno zadihati ter vas bodo odpeljale nazaj v sproščenost in brez stresno evforijo.

Nasveti kako zmanjšati učinek zadetosti:

1.Ne zaženite panike

Na začetku začnimo z brezmejno modrostjo Štoparskega vodiča po Galaksiji:

”Ne paničarite. Dobro ste in vse okoli vas je OK.”

Največ simptomov pretirane uporabe kanabisa se bo razblinilo v nekaj minutah do nekaj urah. Učinku pustite nekaj časa, saj vas bo občutek zadetosti zapustil, verjemite. Poleg tega nasprotno od vsega, kar ste slišali do sedaj je po danes znanih podatkih od predoziranja s kanabisom skozi zgodovino umrlo natanko NIČ uživalcev, zato ne glede na to kako ste zmedeni, panični ali prepoteni zaradi tega zagotovo ne boste preminili.

2.Poznajte svoje omejitve

V kolikor je to mogoče že v naprej pripravite količino, ki jo mislite zaužiti glede na vašo toleranco. Kanabis uživajte s prijatelji s katerimi se počutite sproščeni in ne čutite pritiska da morate zaužiti več kot zmorete. Vedno je lepo pridobivati nove prijatelje vendar prisotnost tujcev pri uživanju pogosto pripelje do napadov tesnobe v kolikor zaužijete prevelike količine.

Še posebej previdni bodite pri zaužitju prigrizkov iz kanabisa. Priporočljiva doza za začetek je okoli 10 mg (lahko tudi 5mg v kolikor želite res blag učinek). Pred zaužitjem nove doze počakajte vsaj uro če ne dve. Isto velja pri metodah uživanja kot je kajenje in uparjanje.

3.Pijte dosti tekočine

Voda, voda, voda- ne pozabite piti! Pijte karkoli vam je ljubo, vodo ali sok. Vedno imejte pri sebi hladno osvežilno pijačo (najbolje je da le ta ne vsebuje kofeina). Tekočina vam bo pomagala ohranjati vlažna usta. Najbolje je da si stisnete svežo limonado, saj tudi vnos vitamina C pomaga nekoliko ublažiti te neprijetne občutke.

Imejte v mislih da s tem ne mislimo da se ga morate nalivati z alkoholom. V kolikor je učinek vrste, ki jo uživate preveč agresiven pustite uživanje alkohola na strani saj le ta občutno poveča koncentracijo THC-ja v krvi.

4.Vedno imejte pri sebi nekaj črnega popra

V kolikor se pri uživanju kanabisa spopadate z paranojo in tesnobo vam bo na pomoč priskočila stvar, ki jo lahko najdete v vsaki kuhinji ali restavraciji in bo hitro omejila vaše stanje tesnobe- črni poper. Mnogi prisegajo na trik s črnim poprom, celo svetovno poznani pevec Niel Young. Povohajte ali prežvečite nekaj zrn popra in s tem doživite skoraj takojšnje olajšanje.

5.Ostanite mirni in počivajte

Najdite si umirjen in tih kotiček v katerega se namestite in globoko dihajte. Vedno imejte v mislih da bo stanje prej ali slej minilo. Zrak globoko vdihajte skozi nos in izdihajte skozi usta. Skoncentrirajte se na zvok vašega dihanja in nekaj časa počivajte.

Velikokrat je najboljša metoda da zadetost mine spanec, vendar vemo da ni najlažje umiriti vaš um. Takoj ko najdete miren in tih kotiček se uležite in se sprostite. V kolikor zaspanost in spanec prideta takoj opravite kratek krepčilni spanec, saj se boste po njem počutili pomlajeni in poživljeni. V kolikor ne morete zaspati se le uležite in sprostite za toliko časa da najhuje mine.

6.Pojdite na sprehod

V kolikor ne morete izklopiti svojega uma vam lahko dostikrat pomaga sprememba okolja in svež zrak s čimer boste pospešili pretok krvi. Imejte v mislih da ne zaidete daleč od poznanega okolja saj lahko, če se pri sprehodu izgubite sprožite občutek paranoje in tesnobe. V kolikor niste sposobni oditi na sprehod se držite 5 točke.

7.Privoščite si tuš ali kopel

To ni vedno mogoče če ste pri prijateljih ali v naravi, vendar če ste doma si privoščite prijeten tuš ali kopel, saj se boste tako sprostili in umirili.

8.Zamotite se

Vse aktivnosti v katerih uživate ko ste zadeti so odličen način da se zamotite in pridete spet na ”zemljo”. Nekaj predlogov vam podajamo v naslednjih vrsticah:

-oglejte si zabavno risanko (na primer South Park)

-poslušajte svojo priljubljeno glasbo

-igrajte kakšno video igrico

-pogovarjajte se s prijatelji

-stisnite se k svojemu najbližjemu

-pobarvajte pobarvanko (lahko se sliši smešno vendar dandanes obstajajo pobarvanke za odrasle, ki so namenjene zmanjševanju stresa pri odraslih)

-pojejte nekaj dobrega (sladkor zmaga 😉

Kakršnakoli aktivnost, ki odvrne pozornost od zadetosti je odličen način da preidete v stanje prijetnih emocij. Vaš um se bo počasi nalezel prijetnih misli in vas s tem poslal v stanje v katerem se počutite varne in srečne.

BONUS NASVET: vzemite nekaj CBD-ja

CBD je odličen spojina za boj s tesnobo in veliko uporabnikom ga uporablja za nevtraliziranje delovanja THC-ja. V kolikor noben od prej opisanih nasvetov ne deluje in se še vedno počutite strašno neudobno lahko vedno na pomoč priskoči nujna medicinska pomoč. Vedno lahko iščete pomoč zdravnika ali medicinskega osebja v kolikor imate res močan napad panike. Kljub temu da je v Sloveniji uživaje kanabisa ilegalno dejanje se vedno lahko oprete na to možnost. Na tem mestu vam bi najbolj pomagala prisotnost psihologa, ki bi vas s pogovorom pomiril.

V kolikor pride do neprijetnega počutja upamo, da smo vam z zgoraj naštetimi nasveti pomagali in ste ustavili ta neprijeten učinek.

(Vir: https://www.leafly.com/news/cannabis-101/this-everyday-household-item-could-counteract-your-cannabis-induc

Vir: https://www.leafly.com/news/cannabis-101/8-ways-to-counteract-a-too-intense-cannabis-high)

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.