Upad uporabe kanabisa med mladoletniki v Koloradu

Photo by Brett Sayles from Pexels

Preprečevanje uporabe kanabisa pri mladoletnikih in otrocih je dolgoletna želja vseh, ki zagovarjajo prohibicijo kanabisa. Vendar najnovejša raziskava opravljena s strani National Survey on Drug Use and Health (NSDUH) v ZDA pravi da veliko manj mladoletnih oseb v Koloradu uporablja kanabis odkar ga je zvezna država legalizirala. Dejstvo je, da je odstotek uporabnikov med 12 in 17 letom v zadnjem merjenem obdobju padel na 9% , kar znaša 2% znižanje od prejšnjega leta in 3% znižanje nasproti raziskavi opravljeni 2 leti prej.

Ti podatki so usklajeni s projekcijami tistih, ki so podpirali legalizacijo kanabisa. Lahko bi rekli da je skoraj logično da mladoletniki, ki ne izpolnjujejo zakonsko določene starosti za uporabo kanabisa  ne morejo kupiti kanabisa v za to licenciranih trgovinah (le te lahko izgubijo licenco v kolikor mladoletni osebi prodajajo svoje izdelke) ali od preprodajalca na ulici ( le teh je vedno manj saj lahko kanabis kupite legalno).

Kot poudarjajo na spletni strani ThinkProcess je legalizacija kanabisa v Koloradu omogočila organom kazenskega pregona (policija) bolj racionalno delovanje saj se organi osredotočajo le trgovce, ki kanabis prodajajo mladoletnim osebam in ne več lovijo vsakega prebivalca Kolorada, ki ga zasačijo z zvitkom kanabisa.

Poročilo NSDUH prav tako kaže na to da od kar je kanabis legaliziran je upadel tudi % mladoletnikov, ki uporabljajo druge droge kot sta heroin in alkohol. V celoti gledano se je legalizacija kanabisa v Koloradu izkazala za veliko zmago v boju proti uporabi drog med mladoletnimi osebami.

Izredno lepo bi bilo podatke o uporabi drog med mladoletnimi osebami predstaviti naši vladi (natančneje ministrstvu za zdravje in notranje zadeve), saj vedno več podatkov kaže na to, da ima prohibicija nasprotne učinke od tistih, ki si jih tako zelo želijo. V veliki večini držav, kjer so odpravili prohibicijo ali vsaj omilili zakone glede uporabe kanabisa je prišlo do občutnih zmanjšanj pri uporabi vseh vrst drog pri mladoletni osebah ne samo pri uporabi kanabisa. Prav tako velja na tem mestu omeniti da z legalizacijo skoraj vedno upade tudi delež odraslih oseb, ki imajo težave z odvisnostjo od vseh vrst drog.

(Vir: https://herb.co/2017/12/12/teen-marijuana-use-colorado/ )

Z obiskom strani se strinjate, da samovoljno dostopate na spletno mesto, odgovarjate za svoja dejanja in ste starejši od 18 let.