Raziskava pokazala možnost novih delovnih mest v ZDA zaradi legalizacije

Image by skeeze from Pixabay

Legalizacija kanabisa bi v ZDA lahko ustvarila okoli 1 milijon delovnih mest in 132 milijard davčnih dohodkov

V najnovejši raziskavi, ki so jo opravili v ZDA so dognali, da bi zvezna vlada ZDA v kolikor bi se odločila legalizirati uporabo kanabisa s to novonastalo industrijo ustvarila 132 milijard prihodkov z naslova pobranih davkov. Prej opisane številke so dobili na osnovi 15% davka pri prodaji na drobno, odbitek od davka na pobrane plače in prihodkov od davka na poslovanje. V časovnem obdobju med 2017 in 2025 bi tako le iz naslova davka na promet (naš DDV) pobrali 51,7 milijarde ameriških dolarjev. Raziskavo so objavili pri ustanovi New frontier Data, podjetju ki se ukvarja z finančnim svetovanjem in analizo podatkov za potrebe kanabis industrije v zvezni državi Washington D.C.

Ko so v Kaliforniji 1.1.2018 legalizirali uporabo kanabisa v rekreativne namene so uporabili 15% davek na prodajo na drobno (v Sloveniji DDV). Isto stopnjo obdavčitve imajo tudi v Koloradu, v zvezni državi Washington pa je stopnja obdavčitve kar 37%.

Po poročanju vodje ustanove New Frontier Giadha Aguirre De Carcera bi v kolikor bi kanabis v rekreativne namene danes legalizirali v vseh zveznih državah in bi ob tem trgovci plačevali 35% davek na poslovanje, s tem zvezna vlada ZDA pridobila dodatnih 12,6 milijard prihodkov iz davka na poslovanje.

V zveznih državah, kjer še vedno obstaja prohibicija te potencialne prihodke iz naslova pobranih davkov sedaj pobirajo ”ilegalni” preprodajalci in gojitelji. Ker lokalni preprodajalci poslujejo le gotovinsko in pod krinko je te vrste promet nemogoče obdavčiti. Pri ustanovi New Frontier predvidevajo da bi kljub popolni legalizaciji uporabe kanabisa v ZDA 25% trga še vedno ostalo v ilegalnih vodah.

V kolikor bi bila uporaba kanabisa legalizirana že letos bi po predvidevanjih s tem ustvarili dodatnih 782 000 delovnih mest v celotnih ZDA. V naslednjih 7 letih bi številka najverjetneje dosegla okoli milijon delovnih mest. Delovna mesta bi vključevala vse od ”natakarjev v lekarnah”, gojiteljev, diplomiranih kemikov in še veliko drugih delovnih mest. V kolikor imate pravo izobrazbo za to panogo lahko v kanabis industriji že danes zaslužite tudi do 200 000 dolarjev letno.

Mnogi izmed prebivalcev ZDA, ki so volili predsednika Trumpa so kot eno izmed glavnih prednosti njegovega vladanja videli v tem da bi vlada poslovala kot podjetje. Ob tem je novoizvoljeni predsednik trdil, da bo postal ”največji ustvarjalec delovnih mest kar jih je naredil bog”. Zato pri ustanovi New Frontier menijo da bi bila popolna legalizacija kanabisa izredno modra poteza za ustvarjanje obljubljenih delovnih mest.

Kljub temu da nova zvezna vlada nima posluha za obravnavo te tematike se v vedno več zveznih držav izvajajo iniciative za legalizacijo kanabisa. Do sedaj je osem zveznih držav, med njimi Kalifornija, Alaska, Kolorado, Oregon Washington, Massachusetts, Nevada in Maine legaliziralo uporabo kanabisa v rekreativne namene. V zveznih državah Colorado, Washington in Oregon so do sedaj skupaj iztržili 1,3 milijarde dolarjev le iz naslova pobranih davkov. Analitiki predvidevajo da bo Kalifornija do leta 2021iz naslova pobranih davkov sam pobrala okoli 1,4 milijarde dolarjev na leto.

Na tem mestu se lahko potem vprašamo, kaj počnemo v Sloveniji in koliko časa bomo še čakali na prve pobrane davke iz naslova legalizacije kanabisa.

(vir: https://herb.co/marijuana/news/marijuana-legalization-tax-revenue-jobs )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.