Kolumbija kot svetovni dobavitelj medicinskega kanabisa

Image by David Mark from Pixabay

Kolumbija bi lahko v kratkem postala svetovni dobavitelj medicinskega kanabisa

Podjetje PharmaCielo tlakuje pot za gojenje kanabisa v Kolumbiji. Trenutno je v teku akcija pri kateri pomagajo podeželskim kmetijskim skupnostim, ki so v preteklosti gojile kanabis za izkoriščevalske gverilske organizacije da le te začnejo z gojenjem kanabisa, ki bi bil primeren za uporabo v medicinske namene.

Leta 2016 je kolumbijska vlada podpisala mirovni sporazum z Revolucionarnimi Oboroženimi Silami Kolumbije (krajše FARC), ki je bila do tedaj največja gverilska skupina v državi. S tem se je končala kar 53 let dolga državljanska vojna v državi. Velika mesta v državi, kot je na primer Medelin, ki je v preteklosti beležil rekordno visoko število umorov, je od takrat postal svetovno inovacijsko središče in popularna turistična destinacija. Zaradi tega je mesto postalo zanimivo tudi za mednarodna podjetja, ki se ukvarjajo z gojenjem kanabisa.

Kanadsko podjetje s sedežem v Torontu, ki sliši na ime PharmaCielo je kot prvo pridobilo popolno licenco za gojenje po tem ko je predsednik države Juan Manuel Santos leta 2016 sprejel zakon o legalizaciji uporabe kanabisa v medicinske namene. Podjetje ima svojo glavno operacijo za gojenje postavljeno na obrobju mesta Rionegro, ki je manjše mestece le kakšno uro oddaljeno od Medelina.

V zadnjem letu je podjetje oznanilo da je podpisalo pogodbo o sodelovanju s podjetjem Cooperativa Caucannabis, ki je združenje ali zadruga majhnih, podeželskih, domačih pridelovalcev kanabisa. Zaradi podpisa tega sporazuma obstaja potencial za legitimizacijo in stimulacijo nekoč nelegalne ekonomije podeželskih kmetov, ki so bili pred tem podvrženi izkoriščanju gverilskih in paravojaških skupin v državi.

Kolumbijska vlada je kot del mirovnega sporazuma in programa za nadomestne poljščine z FARC ponudila subvencije za družine, ki so pred tem gojile rastline koke. Sodelujoče družine s tem pridobijo subvencijo za nakup hrane in druge vrste pomoči s strani kolumbijske vlade. S temi subvencijami bi radi dosegli zmanjšanje proizvodnje listov koke, ki je surovi material za izdelavo kokaina. Trenutno v programu za nadomestne poljščine s podjetjem PharmaCielo sodeluje okoli 63 družin.

”Področje Cauce je trenutno regija, ki okreva po uničenju, ki so ga povzročile paravojaške skupine, saj je bilo na tem področju ogromno kmetov, ki so pod pritiskom paravojaških skupin gojili prepovedane substance, ki so se nato prodajale na črnem trgu” pravi David Gordon, ki je na tem področju predstavnik za podjetje PharmaCielo. ”Preusmeritev vseh teh poljedelcev v legalno industrijo ima svoje prednosti, saj so sedaj enakovredni deležniki v rastoči panogi industrije, v kateri med njimi in podjetjem ni nobenih posrednikov”.

Nizki stroški gojenja kanabisa v Kolumbiji imajo potencial, ki ga bodo izkoriščali tudi bolniki v drugih državah, saj so stroški nakupa v nekaterih državah, kot sta Kanada iz ZDA pretirano visoki za nekatere uporabnike oziroma bolnike.

Geografski položaj Kolumbije, ki leži poleg ekvatorja omogoča naravni 12 urni osvetljen in 12 urni nočni cikel, ki je nujna potreba za to da rastline kanabisa lahko cvetijo. Kljub temu, da so na primer temperature v Kaliforniji konstantne skozi celo leto si morajo gojitelji pomagati s pomočjo luči, da lahko ohranjajo ta cikel skozi celotno leto. V Kanadi in Evropi pa mrzle zime gojitelje prisilijo v gojenje v notranjih prostorih, kar za sabo prinese večje stroške pri gojenju kvalitetnega kanabisa.

”Lahko bi rekli da gre za bistveno razliko, ki ima velikanski okoljevarstveni plus, ob tem pa je zaradi tega tudi veliko cenejša pridelava samega kanabisa. Lahko bi rekli da gre za win-win situacijo”. Poroča David Gordon za spletni portal Herb.co

Kljub temu pa preden bodo lahko bolniki in uporabniki v drugih državah lahko imeli koristi od Kolumbijskih nizkih stroškov pridelovanja kanabisa, morajo države najprej vzpostaviti prosto trgovinske sporazume, ki bi zajemali prodajo kanabisa. ZDA trenutno ne dovoljujejo uvoza kanabisa iz drugih držav. V teoriji bi lahko uvažali kanabis namenjen za raziskave vendar se mora tudi to še zgoditi.

Gre za zelo perečo tematiko med raziskovalci v ZDA saj imajo le ti velike težave, da pridobijo kanabis za opravljanje svojih kliničnih testov. Prav s tem namenom je bilo ustanovljeno podjetje PharmaCielo, saj je njihov cilj globalno trgovanje s kanabisom. Vendar David Gordon meni da podjetje ne pričakuje, da bo v kratkem lahko trgovalo z raziskovalnimi centri v ZDA.

Kljub temu pa Kolumbija pospešeno pridobiva na ugledu v kanabis industriji. Cilj podjetja PharmaCielo pa je da postane prvo v vrsti pri tem rastočem trendu. Leta 2017 je neodvisna regulativna ustanova International Narcotics Control Board (krajše INBC), ki neposredno sodeluje z Združenimi narodi z raziskavo ugotovila globalno kvoto kanabis proizvodnje, ki naj bi znašal 155 ton letno. To kvoto nato razdelijo med državami v katerih je dovoljeno gojenje kanabisa. Od te kvote so Kolumbiji dodelili osupljiv 40 ton, kar predstavlja kar četrtino vsega pridelka, ki ga potrebujejo v ZDA.

Letos je INBC globalno kvoto skrčil na 92 ton a kljub temu ohranil del ki pritiče Kolumbiji pri 40,5 tone. Rezultat tega je ta da nova kvota za Kolumbijo sedaj znaša 44% celotne globalne kvote INBC-ja. Za primerjavo; ZDA so prejele kvoto 33,4 tone, kar jih uvršča na drugo mesto.

Medtem ko razvijajoča se kanabis industrija v Kolumbiji napreduje na globalnem trgu, se podjetjem kot je PharmaCielo ponuja priložnost me le da ustvarjajo dobiček ampak tudi da pozitivno vplivajo na skupnosti s katerimi delajo. Prav to je po mnenju Gordona najbolj zadovoljiv aspekt Kolumbijske operacije.

Na tem mestu bi veljajo potegniti vzporednice s Slovenijo, saj skoraj z gotovostjo lahko trdimo, da je Slovenija ena redkih svetovnih držav, v kateri se pridela več kanabisa, kot se ga potrebuje. Ker se nezadržno bližajo volitve parlamentarnih strank apeliramo na vas da volite katero od tistih, ki se zavzema za legalizacijo in tudi proizvodnjo kanabisa za prodajo v tujino, saj lahko na podlagi tega članka in številnih raziskav, ki so bile opravljene v preteklih letih lahko ugotovimo, da zamujamo neverjetno priložnost v industriji, ki je še v svojih pogojih in bo v prihodnosti predstavljala velike možnosti za zaposlitve in inovacije. Le to se že dogaja v veliko državah, le zakaj bi morali biti tudi na tem vlaku ponovno v zadnjem ”vagonu”, namesto da bi sedeli pri strojevodji.

(vir: https://herb.co/marijuana/news/safety-first-drug-education )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.