Kanadski parlament sprejel zakon o legalizaciji kanabisa

Photo by Skitterphoto from Pexels

Kanadski senat (Zgornji dom parlamenta) je izglasoval zgodovinski zakon za federalno legalizacijo kanabisa v rekreacijske namene, ki sliši tudi na ime Bill C-45, ki je bolje poznan pod imenom Cannabis Act.

Dne 19.6.2018 je Kanadski senat izglasoval zakon za federalno legalizacijo kanabisa v rekreacijske namene in s tem končal dolgotrajno igro namiznega tenisa, ki jo je igral s spodnjim domom parlamenta. Bill C-45 bolj poznan pod imenom Cannabis act še vedno potrebuje Kraljevo soglasje preden Kanada postane tretja država na svetu, ki bo legalizirala uporabo kanabisa po celotni državi.

Sprejetje tega zakona je zelo pomembno predvsem zaradi dejstva, da lahko Kanadska zakonodaja postane model za legalizacijo tudi v državah, ki so članice skupnosti G7 in G20. Prav tako velja omeniti da v vsaki provinci ali teritoriju lahko izvajajo svoje regulativne programe. S tem omogočajo, da preostali svet pozorno spremlja izvajanje teh regulativ v živo. Posledično se lahko ostale svetovne države odločijo kateri model bi bil za njihovo državo najbolj primeren.

Posest in uživanje omejenih količin kanabisa bo kot smo omenili legaliziran takoj po tem ko bo zakon prejel Kraljevo soglasje. Prigrizki iz kanabisa ne bodo legalizirani pred letom 2019, kar je med uporabniki povzročilo kar nekaj nejevolje saj gre za najbolj priljubljeno obliko uživanja kanabisa v Kanadi.

Preden je bil sedanji zakon sprejet je Zgornji dom parlamenta že sprejel Cannabis Act, ki so mu dodali kar nekaj dopolnil in jih poslali Spodnjemu domu parlamenta v obravnavo. Sam Spodnji dom je pri tem dodal kar nekaj svojih dopolnil a ob enem ni hotel sprejeti vseh dopolnil, ki jih je predlagal Zgornji Dom.

Dopolnila, ki jih spodnji Dom ni hotel sprejeti so sprožila veliko polemik med zakonodajalci kot tudi Kanadčani. Verjetno najbolj sporen dodatek (amandma) bi provincam in teritorijem omogočil, da lahko sami določijo količino rastlin, ki jih posameznik lahko doma goji, si čimer bi jim dovolil da praktično lahko popolnoma prepovejo gojenje za lastno uporabo.

Amandma z imenom ”Swag Ban”, ki bi prepovedoval kannabis podjetjem distribucijo produktov, kot so majice ali transparenti se prav tako na srečo ne bo pojavil v končnem osnutku zakona (velja omeniti da zakon kljub temu omejuje promocijo kanabisa).

V kolikor Cannabis Act ne bi bil sprejet, bi osnutek zakona ponovno vrnili Spodnji Dom kjer bi potem ponovno pregledovali in dopolnjevali zakon. Na zadnjem zasedanju je Senat (Zgornji dom) z 52 glasovi ZA in 29 glasovi PROTI (2 vzdržana) sprejel zakon. Po Kraljevem soglasju vlada načrtuje 8 do 12 tedensko tranzicijsko obdobje, v katerem bodo začeli uradno prodajati kannabis izdelke.

Postavljen tudi uradni datum legalizacije

Med pisanjem članka smo že izvedeli s katerim datumom se bo uradno začela legalizacija v Kanadi. Zgodovinski dan za Kanado se bo zgodil 17. Oktobra 2018. Vlada je z datum zavlačevala na prošnjo nekaterih večjih provinc (Quebec), da le te opravijo tranzicijo v legalizacijo in s tem povezano oskrbo, prodajo in uživanjem kanabisa. Prav tako vlada poziva vse državljane da do predvidenega datuma spoštujejo obstoječe zakone in s tem omogočijo kar se da hitro in enostavno tranzicijo v legalizacijo, s čimer bo v Kanadi prenehala trajati skoraj 100 let trajajoča prohibicija uporabe in gojenja kanabisa.

Kakšni so zakoni po provincah in teritorijih

Ker ima Kanada kar 10 provinc in 3 teritorije smo se odločili, da Vam v naslednjih odstavkih predstavimo zakonodajo 3 provinc. Gre za Ontario, Quebec in British Columbijo saj menimo da gre za najbolj zanimive in tudi turistično najbolj privlačne destinacije v Kanadi. V kolikor si želite pogledati, kakšna zakonodaja velja v ostalih provincah in ozemljih si poglejte zadnjo povezavo navedeno v virih:

British Columbia

Prodaja na drobno: kanabis se bo prodajal tako v trgovinah v lasti države kot tudi tistih v privatni lasti. V trgovinah bo prepovedana prodaja alkohola.

Minimalna starost za nakup: 19 let

Omejitve pri posedovanju: Osebe starejše od 19 let bodo pri sebi v javnosti lahko imele do 30 gramov. Prevažanje kanabisa v avtomobilu je dovoljeno le v zapečatenem paketu ali izven dosega vozečih se oseb.

Omejitve pri uživanju: Kanabis se bo lahko uživalo na vseh javnih mest, kjer je že sedaj dovoljena uporaba tobaka in elektronskih cigaret. Kajenje ali uparjevanje kanabisa namenjenega za rekreativno uporabo bo prepovedano v območjih, kjer se zadržujejo otroci, kot so na primer parki, igrala in javne plaže. Prepovedana je tudi uporaba kanabisa med vožnjo.

Gojenje doma: Gojenje za lastno uporabo je dovoljeno in sicer do 4 rastline na gospodinjstvo (prepoved velja le za stanovanja v katerih se opravlja varstvo otrok). Najemodajalci lahko prepovedo gojenje v njihovih nepremičninah.

Spletna prodaja: DA a le za vladne prodajalne.

Število dovoljenih trgovin v provinci: ni omejitve, vendar lahko občine omejijo število licenc za trgovine v njihovem okrožju.

Ontario

Prodaja na drobno: Kanabis se bo prodajal v trgovinah ORCC (Ontario Retail Cannabis Corporation), kjer pa bo prepovedana prodaja alkohola.

Minimalna starost za nakup: 19 let

Omejitve pri posedovanju: Osebe starejše od 19 let bodo pri sebi v javnosti lahko imele do 30 gramov. Kanabis se lahko prevaža v avtomobilu le v zapečatenem paketu.

Omejitve pri uživanju: Prepovedano je uživanje kanabisa v vozilih, zaprtih javnih prostorih in na delovnem mestu.

Gojenje doma: Gojenje za lastno uporabo je dovoljeno. Do 4 rastline.

Spletna prodaja: DA a le s strani podjetja ORCC.

Število dovoljenih trgovin v provinci: za začetek bo s trgovanjem začelo okoli 40 trgovini do leta 2020 pa okoli 150.

Quebec

Prodaja na drobno: kanabis dobavljen s strani vlade se bo prodajal v vladnih trgovinah, v katerih je prepovedana prodaja alkohola.

Minimalna starost za nakup: 18 let

Omejitve pri posedovanju: Osebe starejše od 18 let imajo v javnosti lahko pri sebi do 30 gramov. Mladoletne osebe, ki bodo zalotili s kakršnokoli količino kanabisa bo doletela denarna kazen.

Omejitve pri uživanje: Uživanje kanabisa je prepovedano v veliki večini zaprtih javnih prostorov, kot na primer na delovnem mestu, v šolah, športnih objektih, sodiščih, gledališčih in podobno.

Gojenje doma: Gojenje za lastno uporabo ni dovoljeno.

Spletna prodaja: Da a le na spletni prodajalni vlade.

Število dovoljenih trgovin v provinci: za začetek okoli 15, v naslednjih dveh letih pa okoli 150.

(vir: https://herb.co/marijuana/news/cannabis-laws-canada-cannabis-act

https://www.leafly.com/news/canada/trudeau-sets-a-date-canada-will-legalize-cannabis-on-october-17

https://www.leafly.com/news/canada/a-province-by-province-guide-to-canadian-cannabis-regulations )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.