Kalifornijske lekarne uničile za približno 350 milijonov dolarjev kanabisa

Bunch of White Oval Medication Tablets and White Medication Capsules

Ker je v Kaliforniji v veljavo stopil izredno strog sistem imenovan Seed to Sale Tracking System morajo lekarne v Kaliforniji uničiti vse izdelke iz kanabisa, ki nimajo uradnega izvora (Off the grid).

Po celotni Kaliforniji so bili konec meseca Junija smetnjaki nekoliko bolj polni, police v lekarnah pa nekoliko bolj prazne kot običajno. Razlog za to tiči v tem da je v nedeljo 1.7.2018 v veljavo stopil nov standard sledenja kanabisa, ki sliši na ime Seed to Sale. Praktično čez noč so morale lekarne iz prodaje vzeti ves kanabis in izdelke iz njega, saj so le ti po novem standardu postali neskladni z novo uredbo. S tem je na tisoče kilogramov kanabisa vrednega ogromno denarja pristalo v smetnjakih. Trenutno so lekarne v procesu uničevanja izdelkov, sam proces pa je že dobil zanimivo ime ”Marijuanapocalypse 2018”.

Kaj sploh natančno je Seed to Sale Tracking System

Gre za sistem podoben tistemu, ki ga imamo v Sloveniji za sledenje pri reji domačih živali za proizvodnjo mesa. Vsaka rastlina dobi svojo kodo, ki ji nato lahko sledimo skozi celoten proces od pridelave,žetve, predelave do lekarn v katerih proizvode prodajajo. S kodo, ki je na izdelku, ki ga kupi končni kupec lahko uporabnik s pomočjo aplikacije natančno preveri, kje je bila rastlina gojena, žeta in pripravljena za končno porabo. V nadaljevanju teksta smo Vam prilepili sliko, kako naj bi takšen sistem deloval.

(vir: https://www.biotrack.com/government-seed-to-sale-tracking/ )

Posledice ”Marijuanapocalypsa”

6 mesec po začetku legalne prodaje, ki se je začela 1.1.2018 se prodajalci in proizvajalci hiteli z vzpostavljanjem preskrbovalne verige proizvodov, ki bodo v skladu z novimi regulativnimi standardi. Državni nadzorniki so to obdobje poimenovali prehodno obdobje (Transition period) v katerem so se morala podjetja, ki sodelujejo v kanabis industriji pridobiti licence, s katerimi bodo lahko poslovali pod pogoji, ki sojih postavili pri Bureau of Cannabis Control.

6 mesečno obdobje, v katerem nova pravila še niso veljala je bilo tiho priznavanje nezakonitega trga, ki še vedno podpira veliko večino kanabis ekonomije v Kaliforniji. Prav tako pa so s tem prehodnim obdobjem hoteli omogočiti pridelovalcem tranzicijo v legalen in reguliran trg.

Tako so skozi 30.6, ko so uradi za licenciranje preverjali vloge podjetjem dovolili nekatere izjeme, ki niso bile v skladju z novimi pravili. Problem je nastal, ker so proizvodi ki so bili vzgojeni pod prejšnjimi ohlapnejšimi pogoji še vedno v velikih količinah ostajali na policah lekarn in le te do dovoljenega datuma niso bile zmožne prodati vseh svojih nakopičenih zalog.

V vseh razlogih, ki smo jih prej našteli tiči razlog zakaj so morale lekarne v Kaliforniji čez noč po predvidevanjih zavreči in uničiti za okoli 350 milijonov vrednosti proizvodov iz kanabisa.

V pričakovanju datuma so Kalifornijske lekarne poizkušale prodati na kilograme kanabisa

Ko so v javnost prišle novice o tem so se ljudje začeli spraševati, kako se bodo lekarne znebile na tisoče kilogramov ”neuporabnega” kanabisa. Izkazalo se je da ima California’s Bureau of Cannabis Control pravila tudi za to. Proizvodi, ki niso v skladu z novo uredbo se morajo označiti kot popolnoma neuporabni. Prav tako so morale lekarne poleg tega posneti video procesa uničevanja v kolikor bi kontrola nekega dne prišla trkati na vrata.

Vendar še preden je prišlo do teh drastičnih ukrepov so lekarne ponujale izredno visoke popuste na svoje ”v kratkem neuporabne” cvetove, prigrizke in koncentrate. Lahko bi rekli da so bili zadnji dnevi pred sprejetjem zakona pravi raj za uporabnike kanabisa. V nedeljo 1.7.2018 pa se je začel proces uničevanja.

Uničene so bile velike količine kanabisa

Številka 350 milijonov je kljub vsemu le špekulacija. Predstavnik ustanove California Cannabis Industry Association Josh Drayton pravi da je izredno težko oceniti kakšne so realne količine uničenih produktov. Drayton predvideva da so samo v mestu Los Angeles zavrgli na tisoče kilogramov cvetov in ostalih kanabis proizvodov. Velja omeniti da je izredno težko izračunati točno število saj velika večina pridelovalcev ni bila integrirana v novi Seed to Sale Tracking System.

1.7.2018 je bil za podjetja v kanabis industriji del umazanega in težkega procesa v popolno in kontrolirano legalizacijo. Verjamemo, da ko bodo police lekarn spet polne popolnoma sledljivih proizvodov bodo na to ”Marijuanapocalypse” vsi kmalu pozabili.

(vir: https://hightimes.com/news/california-dispensaries-must-destroy-350-million-worth-of-weed/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.