Raziskave pokazale da je kanabis v Evropi prosto rasel do prihoda prvih poljedelcev

Brown and Green Mountain View Photo

Znanstveniki danes verjamejo da so bile rastline kanabisa nekaj vsakdanjega na Evropskem kontinentu v predzgodovinski dobi.

Rast divjega kanabisa je bila v Evropi v Kameni dobi zelo razširjena, vendar je rastlina izginila iz kontinenta še preden so prvi poljedelci imeli priložnost da bi jo gojili pravi najnovejša raziskava.

V preteklosti so se znanstveniki mučili da bi natančno ugotovili, kje je rastlina rasla. Zaradi svoje podobnosti s sorodnim hmeljem niso mogli uporabiti metode študija cvetnega prahu v fosilih, saj se je ta izkazala za zelo težko za samo izvedbo.

Kljub temu skupina znanstvenikov z Univerze Vermont pod vodstvom Johna McPortlanda meni, da so razrešili to skrivnost s tem, da so preučevali katere poljščine so v tistem času še prosto uspevalo v regiji.

V študiji objavljeni v reviji Vegetation History and Archaeobotany je ekipa prišla do zaključka da v kolikor je ostali prazgodovinski cvetni prah, ki so ga zbrali na določenih lokacijah izhajal iz rastlin, ki so bile vsakdanje na travnatih stepah je vzorec , ki je bil pobran skorajda gotovo kanabisov. Če ostali fosilni ostanki kažejo na to, da je bilo področje poraščeno z gozdom, lahko iz tega predvidevamo da je bila rastlina, ki so jo našli hmelj, pravijo raziskovalci.

Najnovejša teorija je raziskovalce pripeljala do tega da so bili primorani ponovno preučiti vzorce iz fosilov, najdenih v kameni dobi, ki so jih pobrali na več kot 470 različnih lokacijah po Evropi. Pri tem so prišli do zaključka, da so bile v tem obdobju rastline kanabisa prisotne na suhih tundrastih področjih.

Velja omeniti, da ko so se prvi kmetovalci naselili na Evropski kontinent iz Srednjega Vzhoda okoli 9000 let v nazaj je kanabis že začel izginjati s kontinenta. Razlog za to pa leži v segrevanju ozračja na kontinentu.

John McPortland meni, da je izredno malo dokazov, ki bi kazali na to, da so novi prišleki (prvi kmetovalci) gojili kanabis kot poljščino. ”V kolikor bi v tistem času na kontinentu obstajal bi ga skoraj zagotovo udomačili.” je povedal za revijo New Scientist.

Kljub temu pa se je kanabis v Evropo vrnil okoli 4500 let nazaj v času Bronaste dobe, ko so se na Evropski kontinent naselili prišleki iz Evrazijskih step, ki so rastlino prinesli s sabo.

Dandanes je rastlina poznan predvsem po svojih psiho-aktivnih lastnostih. Najverjetnejša razlaga zakaj so jo v tistem času prinesli s seboj je predvsem možnost uporabe kanabisa za izdelavo tekstila.

Kljub temu gospod McPortland meni, da je mogoče, da so prvi evropski kmetovalci kanabis uporabljali tudi kot drogo, predvsem v skupnostih kjer uporaba alkohola še ni bila poznana.

”Tudi blaga psiho-aktivnost je bila cenjena v skupnostih, ki še niso poznale alkohola.” pravi gospod McPortland.

(vir: https://www.independent.co.uk/news/science/cannabis-used-to-grow-wild-in-europe-but-went-extinct-before-first-farmers-arrived-cannabis-europe-a8358141.html )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.