Gruzija legalizirala uporabo kanabisa

Photo by Rudolf Kirchner from Pexels

Gruzijsko ustavno sodišče je odločilo da uporaba kanabisa ni nobena grožnja za javno zdravje ali varnost državljanov.

Gruzija je potihoma postala naslednja v vrsti držav, ki je legalizirala uporabo kanabisa. S to odločitvijo se odpravljajo administrativne kazni kot je na primer uživanje kanabisa. Kljub temu pa odločitev sodišča ne omogoča legalizacije gojenja kanabisa ali prodaje v državi.

V tožbi ki jo je obravnavalo ustavno sodišče sta tožilca Zurab Japaridze in Vakhtang Megrelishvili trdila, da je uporaba kanabisa osebna odločitev vsakega posameznika, ki ostalih ne potiska v nevarnost.

”Uživanje kanabisa lahko škoduje le zdravju tistega, ki ga uživa, zato je vsak, ki ga uživa odgovoren za posledice svojih dejanj.” so zapisali v tožbi.

Ustavno sodišče se strinja

V svoji odločitvi so se vsi štirje sodniki strinjali, da uporaba kanabisa ni nobena grožnja družbi na splošno.

”Po mnenju tožilcev uživanje kanabisa ni dejanje, ki bi predstavljalo grožnjo družbi. Največjo grožnjo predstavlja uživanje predstavlja zdravju uporabnikov, ki pa so (v kolikor so polnoletni) sami odgovorni za svoja dejanja. Odgovornost za takšna dejanja ne povzroča škodljivih posledic za družbo” je povedalo sodišče.

Kljub temu pa je sodišče ugotovilo nekaj situacij, v katerih uporaba kanabisa lahko škoduje tistim v bližini uporabnikov. V takšnih primerih administrativne kazni za uporabo kanabisa ne kršijo državne ustave in jih lahko naknadno uvede vlada. Gre predvsem za primere, v katerih se še vedno lahko kaznuje uporaba kanabisa na javnem prevozu, šolskih poslopjih ali uporaba pred mladoletnimi osebami.

Sodišče je že v lanskem letu dekriminaliziralo kanabis

Najnovejša razsodba je le nadaljevanje uvajanja odloka ustavnega sodišča iz preteklega leta v katerem so dekriminalizirali uporabo kanabisa. Z Najnovejšo razsodbo so pravzaprav dovolili oziroma zaščitili uporabo kanabisa v lastnih prostorih.

(Vir: https://hightimes.com/news/georgia-quietly-becomes-latest-country-legalize-cannabis-use/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.