Gruzija legalizirala uporabo kanabisa

Photo by Rudolf Kirchner from Pexels

Gruzijsko ustavno sodišče je odločilo da uporaba kanabisa ni nobena grožnja za javno zdravje ali varnost državljanov.

Gruzija je potihoma postala naslednja v vrsti držav, ki je legalizirala uporabo kanabisa. S to odločitvijo se odpravljajo administrativne kazni kot je na primer uživanje kanabisa. Kljub temu pa odločitev sodišča ne omogoča legalizacije gojenja kanabisa ali prodaje v državi.

V tožbi ki jo je obravnavalo ustavno sodišče sta tožilca Zurab Japaridze in Vakhtang Megrelishvili trdila, da je uporaba kanabisa osebna odločitev vsakega posameznika, ki ostalih ne potiska v nevarnost.

”Uživanje kanabisa lahko škoduje le zdravju tistega, ki ga uživa, zato je vsak, ki ga uživa odgovoren za posledice svojih dejanj.” so zapisali v tožbi.

Ustavno sodišče se strinja

V svoji odločitvi so se vsi štirje sodniki strinjali, da uporaba kanabisa ni nobena grožnja družbi na splošno.

”Po mnenju tožilcev uživanje kanabisa ni dejanje, ki bi predstavljalo grožnjo družbi. Največjo grožnjo predstavlja uživanje predstavlja zdravju uporabnikov, ki pa so (v kolikor so polnoletni) sami odgovorni za svoja dejanja. Odgovornost za takšna dejanja ne povzroča škodljivih posledic za družbo” je povedalo sodišče.

Kljub temu pa je sodišče ugotovilo nekaj situacij, v katerih uporaba kanabisa lahko škoduje tistim v bližini uporabnikov. V takšnih primerih administrativne kazni za uporabo kanabisa ne kršijo državne ustave in jih lahko naknadno uvede vlada. Gre predvsem za primere, v katerih se še vedno lahko kaznuje uporaba kanabisa na javnem prevozu, šolskih poslopjih ali uporaba pred mladoletnimi osebami.

Sodišče je že v lanskem letu dekriminaliziralo kanabis

Najnovejša razsodba je le nadaljevanje uvajanja odloka ustavnega sodišča iz preteklega leta v katerem so dekriminalizirali uporabo kanabisa. Z Najnovejšo razsodbo so pravzaprav dovolili oziroma zaščitili uporabo kanabisa v lastnih prostorih.

(Vir: https://hightimes.com/news/georgia-quietly-becomes-latest-country-legalize-cannabis-use/ )

Z obiskom strani se strinjate, da samovoljno dostopate na spletno mesto, odgovarjate za svoja dejanja in ste starejši od 18 let.