Kanabis in vino: vrste kanabisa kot blagovna znamka

Le kaj imata skupnega kanabis in vino? Kot vse kaže se prestiž samega končnega produkta lahko ocenjujemo glede na lokacijo na kateri je gojen.

Medtem ko kanabis industrija počasi odrašča na trenutno največjem svetovnem trgu v Kaliforniji, se med tem gojitelji v Kaliforniji že spogledujejo po prijemih trženja, ki so poznani že v vinski industriji in to so nazivi.

V vinskem svetu so nazivi vin več ali manj imena pokrajin v katerih gojijo določene vrste trte in jih po njih tudi poimenujejo. Najverjetneje nekatere izmed teh nazivov že poznate; Champagna ali Chanti v Italiji in Franciji. Ti nazivi so povezani z določenimi regulativami in zakoni, ki zagotavljajo določeno kvaliteto končnega izdelka.

V primeru kanabisa se bodo najverjetneje pri nazivi imenovali Mendocino ali Humbold. Gre za pokrajini v Kaliforniji, ki že dolgo slovita kot dve najbolj poznani pokrajini za gojenje kanabis že dlje časa. Ti dve pokrajini sta še posebej ugodni za gojenje kanabisa zaradi svojega zmernega podnebja in rodovitne prsti. In kot je navada tudi pri vinu bi uporaba nazivov lahko dovolila gojiteljem da svoje izdelke tržijo kot prestižne znamke z geografskim poreklom.

Kalifornijski CDFA (California Department of Food and Agriculture) ima v načrtu vzpostaviti te nazive izdelkov z geografskim poreklom do leta 2021. Prav ta mesec (Oktobra 2018) je CDFA stopila v kontakt z gojitelji kanabisa s katerimi bi radi opravili posvet o tem kako strukturirati in organizirati nazive za kanabis industrijo. Z zbranimi informacijami bodo skušali vzpostaviti okvirne regulative, ki bi pomagale vzpostaviti te nazive.

Prav tako že sedaj organizacija z imenom Mendocino Appellation Project (MAP) iz okrožja Mendocino County skuša to vzpostaviti na lastno pest, ob tem pa so že sestavili seznam okoli ducata potencialnih nazivov za to okrožje.

S tem bi radi omogočil manjšim obrtnikom v kanabis industriji možnost vzpostavitve blagovne znamke, ki bi lahko konkurirala velikim proizvajalcem v industriji, ki kanabis gojijo v industrijskih kompleksih. Prav tako bi lahko s tem stimulirali razvoj kanabis turizma, podobnega tistemu, ki se ga poslužuje vinska industrija.

Na tem mestu se mi samo po sebi poraja vprašanje ali bomo v Sloveniji v kratkem tudi lahko v Goriška Brda lahko odšli na jesenski izlet, kjer bomo lahko pokušali Briško Sativo, se po poti nazaj ustavili v Vipavski dolini in poizkusili njihov Vipavski Kush ali pa se odpravili v Ljubljano in poizkusili ali je Ljubljanski Skunk res tako močan kot pravijo 😉

(Vir: https://herb.co/news/industry/weed-and-wine-california-cannabis-goes-luxury-plans-appellations/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.