Najprimernejše temperature za vaporiziranje konoplje

Ena največjih prednosti uparjanja/vaporiziranja kanabisa je možnost reguliranja temperature pri sami uporabi. V kolikor kanabis uživamo na tradicionalen način; lahko bi rekli s kajenjem, temperatura na koncu Vašega zvitka doseže tudi do 2000 stopinj C (v povprečju je temperatura pri kajenju okoli 650 stopinj C; še vedno ekstremno visoko). Pri takšnem načinu uživanja Vaših zelišč izgubite veliko večino okusa ter značilnosti, ki jih imajo različne vrste.


V naslednjih vrsticah Vam bomo poizkušali predstaviti tri glavna temperaturna območja za uparjanje, pri vsakem od njih pa bomo tudi opisali razlike in prednosti, ki jih ponujajo. Že v začetku naj omenimo da gre za neka splošna navodila. Ker obstajajo razlike med napravami za uparjanje (primer: 2 napravi, obe nastavljeni na isto temperaturo z istim vhodnih materialom a učinek in količina pare zelo različna) boste tukaj našli okvirne smernice kako začeti, z več uporabe pa boste vedno bolj poznali Vašo napravo in posledično odkrili pri katerih temperaturah najbolje deluje.

1. Temperaturno območje (160-175 stopinj C) ”Območje blage zadetosti”


THC, ki je ena izmed glavnih učinkovin v kanabisu ima svoje vrelišče pri 157 stopinjah C. V kolikor želite vsaj nekoliko občutiti učinek THC-ja se nikakor ne spustite pod 160 stopinj C. Nižje temperature uporabljajo predvsem uporabniki, ki i želijo kar najboljši okus pri samem uparjanju.
Para bo zaradi manjše temperature bolj hladna in manj agresivna na Vaše grlo, kar je za začetne uporabnike zaželeno. Stranski učinki, kot so paranoja, rdeče oči in suha usta bodo manj izraziti. Lahko bi rekli da je to idealno temperaturno območje za začetnike, uporabnike z nizko toleranco in ljubitelje mikro-doziranja saj bodo učinki manj izraziti in blažji. Nekaj značilnosti:

  • blaga evforija, pomirjajoč učinek
  • intenziven okus terpenov
  • bolj hladna para
  • blažji učinek zadetosti, paranoje, anksioznosti, rdečih oči in suhih ust
  • najboljša startno območje za začetnike, uporabnike z nizko toleranco in tiste, ki išečjo kar najboljši okus

Terpeni in kanabioidi, ki se sproščajo v tem temparaturnem območju:

  • Terpeni: A-pinene, β-caryophyllene, β-myrcene, citronellol, limonene
  • Učinkovine: THC, CBD, CBG, CBC, THCa, CBDa

2. Temperaturno območje (175-200 stopinj C) ”Območje dobre zadetosti”


Gre za odlično temperaturno območje za eksperimentiranje. V tem območju boste še vedno imeli velik izplen terpenov, ob enem pa se bo povečal obseg dosegljivih kanabinoidov. Para je bolj gosta in topla, zaradi česar bodo v tem območju predvsem uživali tranzitni uživalci (pogosti uporabniki, ki so šele začeli z uparjanjem). Prav tako bo zaradi večjega obsega kanabinoidov, ki se bodo sproščali obogaten okus vaše pare.
Psiho-aktivni učinek bo občutno močnejši, saj je pri višjih temperaturah THC dosti bolj hlapljiv in posledično bolj učinkovito uparjen. Učinek pri uparjanju bo pomirjajoč, blago evforičen in Vas bo popeljal v bolj meditativno stanje brez občutka zaspanosti. To temperaturno območje ponuja najboljše iz obeh spektrov (okus in učinek) in je nekakšna središčna točka med najboljšim možnim okusom in učinkom. Nekaj značilnosti:

  • pomirjajoč, evforičen in meditativen učinek, brez občutka zaspanosti
  • odlična središčna tošča tako za okus kot učinek
  • bolj topla para, ki bo predvsem ugajala kadilcem
  • učinek THC-ja je dosti bolj prisoten in močan
  • možnost blagih stranskih učinkov
  • povečana razpoložljivost kanabinoidov

Terpeni in kanabioidi, ki se sproščajo v tem temparaturnem območju:

  • Terpeni: limonene, terpinolene, linalool, humulene
  • Učinkovine: THC, CBD, CBN, CBG, CBC, THCa, CBDa

3. Temperaturno območje (200-220 stopinj C) ”Območje močne zadetosti”


V kolikor želite maksimalno ekstrakcijo kanabinoidov je to območje v katerem morate uparjati. Para bo imela manj okusa in bo občutno toplejša, znatno pa se bo povečal psiho-aktivni učinek učinkovin. Uparjanje v tem temperaturnem območju je primerno predvsem za uporabo pred spanjem, saj bolj konkretna uporaba privede to tako imenovanega ”couch lock” učinka. Aktivacija učinkovin kot sta THCv in humulene v nekaterih primerih privede celo do zmanjšanja apetita in zakasnitve efekta ”krulečega trebuha”. Pri uporabi tako visokih temperatur bodo učinkovine hitro izčrpane. V kolikor ste velik ljubitelj okusov Vam na tem mestu priporočamo da seanso začnete pri nižjih temperaturah in nato na koncu popolnoma uparite uporabljena zelišča. Uparjanje pri teh temperaturah je najboljši približek kajenju, prav tako pa Vas bo lahko ob uporabi nekoliko srbelo grlo. Nekaj značilnosti:

  • povečan psiho-aktivni učinek, močan evforičen in ”couch lock” učinek
  • optimalen izkoristek THC-ja
  • bolj gosta in topla para (možnost kašlja)
  • manjši izkoristek terpenov, večji izkoristek kanabinoidov
  • aktivacija THCv in humulene, možnost zmanjšanja apetita oziroma njegov odlok
  • najboljši približek kajenju

Terpeni in kanabioidi, ki se sproščajo v tem temparaturnem območju:

  • Terpeni: humulene, phytol, caryophyllene oxide
  • Učinkovine: THC, CBD, CBN, CBG, CBC, THCa, CBDa, THCv

Kako torej najti idealno temperaturo za vaporiziranje konoplje?

Če kljub vsem podatkom še vedno ne veste katera je najbolj primerna temperatura za uparjanje naj Vas to ne srbi. Najboljši način kako začeti eksperimentirati je ta da začnete v temperaturnem območju med 175 in 200 stopinjami C in potem z vsako seanso počasi dvigate temperaturo za kakšno stopinjo ali dve. S takšnim načinom uporabe boste kaj kmalu ugotovili katere temperaturne nastavitve Vam in Vašemu vhodnemu materialu najbolj ustrezajo. V spodnjih vrsticah Vam podajamo še nekaj nasvetov, ki Vam bodo pomagali pri iskanju optimalnih nastavitev:

  • v kolikor je Vaš vhodni material preveč vlažen bo večino toplote porabljene za sušenje materiala. Če je temu tako Vam priporočamo da kanabis pred uporabo zmeljete z mlinčkom in ga pustite ležati nekaj ur ali celo čez celo noč da se primerno osuši
  • najnovejši uparjalniki na trgu dandanes omogočajo tako uparjanje zelišč kot tudi koncentratov in olj. Najprimernejše temperature za uparjanje olj in koncentratov so po navadi nekoliko višje od tistih, ki jih
    uporabljamo za zelišča. Princip pri uporabi olj in koncentratov pa je načeloma isti: nižja temperatura=boljši okus. Velja pa si zapomniti, da v kolikor uporabljate zelo visoke temperature za uparjanje pri tem izgubljate dragocene terpene in okus.
  • nižje temperature so bolj primerne za uporabo v jutranjih urah in čez dan, medtem ko so višje temperature primernejše za uporabo na koncu dne.
  • v grobem lahko trdimo, da so nižje temperature primernejše za iskanje najboljšega okusa medtem ko so višje temperature primernejše za iskanje kar naj močnejšega psiho-aktivnega učinka. Temperaturna točka, pri kateri THC postane psiho-aktiven je okoli 157 stopinj C, tako da vse temperature nižje od prej omenjene proizvedejo minimalni psiho-aktivni učinke.
  • CBD ima vrelišče pri nekoliko višji temperaturi kot THC, zato imejte ta podatek vedno v mislih v kolikor kanabis uporabljate v medicinske namene.
  • priporočeno je da želeno učinkovino vedno uparjate pri temperaturi, ki je za okoli 10 stopinj C višja od vrelišča želene učinkovine, vendar imejte v mislih da vsaka naprava ne deluje enako.
  • v kolikor svoja zelišča uparjate pri nižjih temperaturah le teh nikoli ne zavržite. V kolikor je vhodni material še vedno blago zelene ali svetlo rjave barve še vedno vsebuje dragocene kanabinoide. Prav tako ste pri procesu uparjanja opravili tudi proces dekarboksilacije, kar pomeni da ste določen učinkovine sedaj naredili dosegljive in jih lahko uporabimo za pripravo prigrizkov oziroma čaja.
Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.