Zakaj uporabljati vaporizer / uparjalnik?

Vaporizer / uparjalnik ima pred splošno poznanimi načini uživanja konoplje kar nekaj prednosti.

1. Učinkovitost in ekonomičnost


Ker se pri uparjanju uporabljajo nižje temperature kot pri klasičnem uživanju zelišč (beri kajenju) z uparjanjem zaužijemo večino aktivnih sestavin in Vaših zelišč, na drugi strani pa zaradi visokih temperatur uničimo večino teh zdravju prijaznih učinkovin. Res je da je začetna investicija v napravo lahko kar velik zalogaj vendar zaradi svoje učinkovitosti hitro začnemo povračati začetno investicijo. Kaj s tem mislimo…

Pri normalnem uživanju zelišč (kajenju) iz njih iztisnemo le okoli 30% vseh prisotnih učinkovin saj se zaradi previsokih temperatur in neekonomičnosti uporabe veliko od njih izgine v gostem dimu. Pri uparjanju pa je delež učinkovin, ki jih zaužijemo iz iste količine zelišč kar okoli 90%. Hiter izračun tako pravi, da lahko z uparjalnikom za isti učinek potrebujemo le okoli 1/3 zelišč v primerjavi s klasičnim načinom uživanja. Prav tako ni potrebno več kupovati papirčkov, tobaka in ostalih pripomočkov, ki jih potrebujemo pri starem načinu uživanja

2. Ekstrakcija učinkovin v polnem spektru


Aktivne učinkovine v Vaših zeliščih so zelo kompleksna stvar. Kot smo na kratko že omenili v prejšnjem poglavju pri kajenju zaradi uporabe visokih temperatur uničimo veliko aktivnih učinkovin zaradi česar je učinek pri uživanju zelišč na takšen način zelo okrnjen. Uparjanje zaradi možnosti uporabe nižjih ter tudi različnih temperatur (odvisno od naprave) omogoča da iz vsakega zelišča iztisnete vse najboljše kar ponuja. Pri uparjanju boste lahko opazili razlike med vrstami, učinki in predvsem okusi kar je pri klasičnem kajenju v veliki večini ne boste mogli zaznati.

3. Zdravje


Gre za verjetno primarni razlog zakaj presedlati na uparjanje. Uparjanje je neprimerno bolj zdrav način uživanja Vaših zelišč kot klasično kajenje. Sam proces uparjanja je izredno enostaven. Aktivne učinkovine v zeliščih s pomočjo toplote, ki jo lahko reguliramo naprava spremeni v gosto paro, ki jo nato vdihujete. Topla para, ki jo naprava sprošča je polna aktivnih učinkovin, ki jih je zaradi nižjih temperatur pri katerih se sproščajo tudi občutno več. Pomembno dejstvo je tudi da se pri procesu uparjanja ne dogaja nikakršno zgorevanje ali sežig. Pri takšnem načinu uživanja zelišč prav tako ne obremenjujete Vaših dihal z nepotrebnimi strupenimi snovmi kot sta katran in benzen, ki se sproščata pri procesu sežiga zelišč (kajenju).

4. Okus in aroma

Poleg zdravstvenih razlogov druga najpomembnejša prednost uporabe uparjalnika. Lahko Vam zatrdimo, da še nikoli niste okusili pravega okusa in vonja Vaših zelišč v kolikor ste jih do sedaj le kadili. Pri kajenju zaradi visokih temperatur (okoli 650 stopinj C) uničimo skorajda vse terpene, ki se nahajajo v zeliščih in s tem znatno zmanjšamo okus in aromo pri uživanju. Pri kajenju zelišč imajo le te skorajda vedno isti okus ne glede na vrsto. Prav tako po okusu ali aromi skorajda ne morete ločiti različnih vrst zelišč med seboj kot je to mogoče pri uporabi uparjalnika.

5. Manj vonja pri uporabi


Zaradi zelo močnega in specifičnega vonja pri klasični uporabi (kajenju) Vaših zelišč ne morete uživati kjerkoli bi si to želeli. No z uporabo uparjalnika je to mogoče. Dejstvo je, da je vonj pri uparjanju le delček (lahko bi rekli okoli 5%) tistega, ki ga povzročamo ob klasični uporabi. Tudi sam vonj, ki ga ustvarite pri uparjanju je nekoliko drugačen, saj ni niti približno tako agresiven in dosti blažje narave. Pri zunanji uporabi je skorajda ne mogoče da bi kdo zaznal uporabo, pri uporabi v notranjih prostorih pa je razlika med standardnim načinom uporabe in uparjanjem velikanska. Nekaj vonja bo zaznati le med dejansko seanso, v kolikor pa prostor prezračite za kakšno minuto ali dve pa vonja praktično ne bo zaznati.

6. Manj vonja tudi po uporabi


Pri klasičnem uživanja zelišč bodo Vaša oblačila, roke pa tudi lasje še kar nekaj časa imeli prepoznaven in nadležen vonj. Zaradi tega se uporabniki zelišč še dodatno izpostavljajo. Temu pa lahko z uporabo uparjalnika naredimo konec. Pri uporabi uparjalnika se na Vas ne bo vezal noben vonj. Takoj po uporabi vzemite le kakšen žvečilni gumi za boljši zadah in nihče ne bo nič posumil.

7. Moč in tip učinka pri uporabi


Že od kar nekaj uporabnikov zelišč, ki prisegajo na klasičen način uporabe smo slišali, da pri uparjanju zelišč ne čutijo nobenega učinka oziroma je ta drugačen. Drugi del trditve drži pri prvem pa lahko trdimo da temu vsekakor ni tako. Pri klasičnem uživanju zelišč je prvi učinek, ki ga čutite ”zadetost”, ki nastane zaradi pri gorenju kjer se sprošča ogljikov monoksid (CO), zatem pa nastopi pravi učinek zelišč.

Pri uparjanju učinek zelišč pride nekoliko z zamudo a vsekakor pride. Učinek je tudi dosti bolj umski medtem ko je učinek pri klasičnem uživanju bolj telesen. V kolikor radi uživate Vaša zelišča in ste kljub temu radi aktivni je uparjanje prava stvar saj ne dobite tistega ”lockdown” učinka, ki ga prinaša klasična uporaba.
Ker pri uparjanju zaužijemo celoten spekter aktivnih učinkovin, ki jih Vaša zelišča ponujajo lahko trdimo da boste šele tako spoznali polni potencial Vaših zelišč.

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.