Kako izbrati najbolj primeren vaporizer/uparjalnik za konopljo?

V kolikor berete naslednje vrstice kot kaže razmišljate o tem, da boste za uživanje Vaših zelišč kupili uparjalnik/vaporizer. Odlično za Vas ! Sedaj pa set postavljeni pred odločitev kateri uparjalnik kupiti. Dandanes je izbira tako velika, da se je kar težko odločiti, katera naprava bo kar najbolje zadovoljila Vaše potrebe.

1. Kaj boste uparjali/vaporizirali?


Gre za prvo in tudi eno najpomembnejših vprašanj na katerega si morate odgovoriti. Dandanes na trgu lahko najdete veliko število naprav za uparjanje. Nekatere so namenjene le uparjanju zelišč, druge le za olja in voske, obstajajo pa tudi takšne, ki omogočajo uparjanje vsega naštetega. Po navadi je tako da skorajda vsi uporabniki na začetku uparjajo le zelišča, s časom pa jih želja po raziskovanju pripelje tudi do olj in voskov.
Res je da so uparjalniki, ki zmorejo uparjati tako zelišča kot tudi olja in voske nekoliko dražji, vendar kljub temu, da je začetna investicija nekoliko dražja velja na tem mestu razmisliti o nakupu naprave, ki omogoča vse našteto. Prav želja po raziskovanju (pogost pojav) Vas bo dolgoročno skorajda zagotovo bolj udarila po denarnici. V kolikor pa boste uparjali le zelišča je odločitev jasna.

2. Koliko denarja ste pripravljeni zapraviti za vaporizer / uparjalnik?


Gre za še eno izmed bolj pomembnih vprašanj na katerega si morate odgovoriti pred nakupom naprave za uparjanje. Dandanes na trgu lahko dobite vse kar si želite; enostavne naprave, ki Vas ne bodo stale več kot 50 € pa tudi zelo izpopolnjene in napredne naprave, ki bodo Vašo denarnico olajšale za več 100 €.


Na žalost pri nakupu uparjalnika velja staro pravilo, ki pravi ”da dobiš prav toliko kolikor boš zapravil”. Najboljše naprave ne stanejo dva do tri krat več denarja kot ostale brez razloga. Res je, da kot pri stvareh velikokrat plačamo izgled in renome same znamke, a pri uparjalnikih gre to skoraj vedno z roko v roki s samo kvaliteto naprave in materiali iz katerih so le te izdelane. Zato Vam na tem mestu polagamo na dušo da se pred nakupom naprave dobro pozanimate o lastnostih samih naprav na raznoraznih forumih, video vodičih (odličen kanal na Youtubu je Sneaky Pete Vaporizers) ali pri samih uporabnikih naprav, v kolikor jih poznate.

3. Prenosni ali stacionarni vaporizer?


Pri tem vprašanju gre za dokaj enostavno odločitev, saj bo le ta temeljila skorajda izključno na dejstvu kje boste uparjali svoja zelišča. V kolikor boste napravo večinoma uporabljali zdoma (koncerti, bar, služba) si je priporočljivo nabaviti prenosno napravo. Pri izbiri le te pa si morate dodatno odgovoriti še na nekaj podvprašanj s katerimi si boste olajšali odločitev:


-moč baterije: V kolikor boste napravo uporabljali le občasno sama moč baterije ni tako bistvenega pomena. Če pa ste bolj resen uporabnik, si velja nabaviti takšno napravo, ki je dovolj zmogljiva, da Vas bo pripeljala skozi celoten dan. Na trgu obstajajo tudi naprave z zamenljivo baterijo. S takšno napravo si lahko podvojite zmogljivost Vaše naprave.


-diskretnost naprave: prenosne naprave dandanes lahko dobite v vseh možnih oblikah in velikostih. V kolikor boste Vaša zelišča uživali na javnih površinah in nočete da boste zaradi tega izpostavljeni neprijetnim pogledom, si velja omisliti manjšo in bolj diskretno napravo. Te so po navadi nekoliko manj zmogljive (manjša baterija, manjša posoda za zelišča), še vedno pa lahko dobite tako diskretno kot tudi zmogljivo napravo, vendar bo cena v tem primeru nekoliko višja.
Če pa svoja zelišča uživate večinoma v varnem zavetju doma, si raje omislite stacionarno napravo. Te so po navadi zmogljivejše, večje ter nimajo lastnega vira napajanja (baterija). Zaradi svoje
nepremičnosti imajo dosti daljši rok trajanja, boljšo paro in bolj kvaliteten način delovanja.

4. Kondukcijski ali konvekcijski vaporizer?


Obstajata dva načina segrevanja Vaših zelišč: s pomočjo konvekcijske toplote ali kondukcijske (prevodne) toplote. Mnenja pri uporabnikih glede načina segrevanja zelišč so deljena, saj vsak način s seboj prinaša tako prednosti kot slabosti.

Kondukcijski (prevodni) način segrevanja:

Večina uparjalnikov / vaporizer nižjega in srednjega cenovnega razreda uporablja kondukcijski način segrevanja. Vaša zelišča so pri takšnem načinu segrevanja v neposrednem stiku z Vašimi zelišči. Zaradi takšnega načina delovanja bodo Vaša zelišča po uporabi rjavkaste barve, pri slabših napravah pa celo zažgana. Zaradi takšnega delovanja obstaja miselnost da je kondukcijski način le umesna faza med kajenjem in dejanskim uparjanjem, kar pa ne drži popolnoma.

Konvekcijski način segrevanja:

Uparjalniki višjega cenovnega razreda v večini ponujajo konvekcijski način segrevanja zelišč. Pri tem procesu sama zelišča niso v neposrednem stiku z grelnim elementom ampak silijo vroč zrak okoli in skozi Vaša zelišča. Ker zelišča niso v neposrednem stiku s toploto je para, ki jih proizvedejo konvekcijske naprave bolj gladka in blaga. Tudi okus je bolj blag, prav tako pa Vam takšne naprave omogočajo bolj globoke vdihe proizvedene pare, ki za posledico nimajo dražečega kašlja in draženja.

Kateri način je boljši uparjanja je boljši je predvsem Vaša odločitev, ki jo boste lahko z gotovostjo sprejeli le v kolikor boste poizkusili oba načina delovanja. Če Vam bolj odgovarja močan okus je kondukcijski način prava odločitev za Vas, v kolikor pa Vam je bolj všeč blag in prefinjen pa je konvekcijski način prava izbora za Vas.

5. Možnost izbire temperature ali pred nastavljene temperature?


Kot pri večini tem do sedaj tudi tukaj lahko izbiramo med dvema različnima opcijama, kar se tiče temperaturnih nastavitev. Cenejši uparjalniki / vaporizer imajo po večini vgrajene pred nastavljene temperature (minimum, medium, high ali pa samo ena temperatura). Za nezahtevne uporabnike in začetnike so takšne nastavitve povsem dovolj zmogljive. Pri napravah srednjega in visokega cenovnega razreda (čeprav tudi tu prihaja do izjem; primer Pax III) pa skorajda vsi ponujajo možnost samostojne regulacije temperatur.

Prednost takšnih naprav je predvsem možnost raziskovanja pravih temperatur za posamezna zelišča. Nekatera zelišča imajo največ vonja in okusa pri določeni temperaturi, medtem ko druga delujejo bolje pri nizkih temperaturah. Še posebej prav pride regulacija temperature v primerih, ko uparjajo olja in voske (v kolikor naprava to omogoča), saj olja in voski svojo polno aromo in okus sproščajo pri bistveno višjih temperaturah. Več o optimalnih temperaturah za uparjanje si lahko preberete v naslednjem članku. Na tem mestu velja tudi omeniti, da na trgu obstajajo tudi naprave, ki jih lahko upravljate kar preko aplikacije na svojem mobilnem telefonu. Preko aplikacije lahko napravo na daljavo prižgete, namestite želeno temperaturo ali se igrate z pred nastavljenimi programi, ki vsebujejo optimalne nastavitve temperatur za Vaša zelišča. Velja omeniti, da gre v tem primeru za uparjalnike srednjega do višjega cenovnega razreda./

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.