Prvi dan legalizacije v zvezni državi Illinois proizvedel skoraj 3,2 milijona $ prometa

Photo by Alex Powell from Pexels


Na novega leta dan je zvezna država Illinois (prebivalstvo okoli 12 milijonov) postala 11 zvezna država v ZDA, ki je legalizirala rekreativno uporabo kannabisa. Ob 6 uri zjutraj je svoja vrata prvič odprlo okoli 40 licenciranih prodajaln. Pred vrati licenciranih prodajaln je že v jutranjih urah čakalo  okoli 1000 prebivalcev zvezne države, ki so želeli legalno kupiti kanabis. 

Ko so trgovine v večernih urah zaprle svoja vrata je dnevni izkupiček prodaje znašal okoli 3,2 milijona ameriških $. Za primerjavo naj omenimo, da je zvezna država Kolorado na prvi dan prodaje zabeležila le nekaj čez 1 milijon ameriških $. 

Na prvi dan prodaje je bilo opravljenih 77.128 transakcij, vsaka pa je v povprečju znašala 41,18 $. Od Chicaga pa vse do Collinsville je pred specializiranimi prodajalnami čakali na stotine potrošnikov, ki so potrpežljivo čakali v vrstah, ki so se vile daleč na okoli. Na tem mestu velja omeniti, da so se pred prodajalnami tudi v naslednjih dneh vile vrste potrpežljivih kupcev.  

Da so trgovine lahko zagotovile dovolj produktov za takšno količino povpraševanja so izvedle omejitve nakupa na osebo. Omejitev na osebo znaša 30 gramov suhih zelišč in 5 gramov za koncentrate. Omejitve bodo ostale v veljavi vse dokler registrirani gojitelji ne bodo ujeli povpraševanja. 

Prav tako je 1.1 pomemben datum še dve določbi, ki jih vsebuje zakon o uporabi rekreativnega kanabisa.  Najprej je v sredo 1.1 2020 potekel rok, po katerem morajo vlagatelji za socialni kapital vložiti prošnje za dovoljenje za poslovanje s kanabisom. Zakon o kanabisu v Illinoisu vključuje določbe o socialni pravičnosti, ki znižujejo licenčne pristojbine ter zagotavljajo posojanje in tehnično pomoč kvalificiranim vlagateljem. Cilj teh določb je povečati udeležbo manjšin v industriji ter tistih, ki jih je kriminalizacija marihuane do sedaj najbolj prizadela.

Druga določba socialne pravičnosti o rekreativni marihuani o rekreaciji v Illinoisu pa zagotavlja kazenske odpustke za kazniva dejanja z marihuano na nižji ravni. Določba se je začela 1. januarja, vladni minister Illinois J.B. Pritzker pa je izdal več kot 11.000 pomilostitev zaradi obsodb za manjše prekrške. 

Kanabis industrija v zvezni državi je sedaj v polnem razcvetu in se bo v naslednjih mesecih še povečala. Do sedaj je zvezna država odobrila licenco 37 prodajalnam. DO Maja 2020 pa pričakujejo odobritev dodatnih licenc za še 75 prodajaln. Zvezna država s temi ukrepi poizkuša doseči povpraševanje, ki vlada trenutno na trgu. 

Prav tako velja omeniti da večje število prodajaln na različnih lokacijah po sedanjih podatkih privede do znižanja cen za kupce. Čeprav kritiki menijo, da licencirane trgovine s cenami ne bodo mogle tekmovati s črnim trgom prvi dnevi prodaje kažejo, da so uporabniki pripravljeni plačati nekoliko več za kvalitetnejše, regulirane in testirane proizvode. Vladni predstavniki predvidevajo, da bo kanabis industrija zvezni državi do leta 2022 proizvedla za okoli 250 milijonov prihodkov z naslova pobranih davkov in pristojbin. 

(Vir: https://hightimes.com/news/first-day-recreational-cannabis-illinois-generated-nearly-3-2-million/ )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.