Ali prebivalci Italije od sedaj lahko gojijo kanabis doma?

Novica, ki zadnje čase kroži po raznoraznih spletnih platformah je skorajda preveč lepa, da bi bila resnična ali pač. Italijansko vrhovno sodišče je nedavno razsodilo, da sedaj prebivalci Italije lahko gojijo kanabis za lastne potrebe oziroma, če gre za ”najnižji znesek, ki je namenjen za osebno uporabo”.

Odločitev je vrhovno sodišče izdalo že 19.12.2019 takoj potem, ko se je lastnik dveh rastlin kanabisa (niso podani podatki, ali gre za tako imenovani cannabis light ali ”prave” rastline kanabisa) pritožil naj se mu razveljavi obsodba. Zadeva je ostala neopažena vse dokler o njej niso poročale italijanske tiskovne agencije. Nemudoma zatem, ko je zadeva postala javna so nekateri zakonodajalci (beri poslanci parlamenta; večinoma iz vrst Gibanja petih zvezdic) odločitev pozdravili in poudarili, da primer utira pot za morebitno legalizacijo kanabisa za lastno potrebo.

Ponovne razprave o legalizaciji v parlamentu

”Vrhovno sodišče je odprlo pot, sedaj pa je vse na nas.” je za medije povedal Matteo Mantero, poslanec Gibanja petih zvezdic. Mantero je že poizkušal s sprejetjem amandmaja k italijanskemu proračunu za leto 2020, v katerem poziva k legalizaciji in ureditvi zakonodaje na tem področju. Na žalost, pa amandma ni bil sprejet, saj so ga zavrnili predstavniki stranke Forza Italia, ki so ga označili za nedopustnega.

Prav tako je svoje mnenje glede tematike pretekli petek podal podpredsednik vlade Matteo Salvini, k pravi da ”Droge povzročajo škodo, tako da pozabite, da jih boste lahko gojili ali kupovali v trgovinah.” Negativno mnenje o tematiki ima tudi poslanec Maurizio Gasparri iz vrst stranke Forza Italia, ki pravi da ”prvi zakon, ki ga bo sprejela koalicija, ko pride na oblast bo izničil to absurdno odločitev sodišča.”

Situacija glede kanabisa v Italiji je zelo komplicirana, še dodatno pa jo zapleta zadnja razveljavitev obtožbe. Vse od leta 2016 prebivalci Italije lahko gojijo tako imenovani Cannabis Light, ki vsebuje visoke količine CBD-ja, prisotnost THC-ja pa mora biti pod 0,6%.

Po prebranem lahko z gotovostjo trdimo, da so navedbe v nekaterih naših spletnih medijih popolnoma nepravilne in le delno preverjene. Naše sosede (tako kot na žalost tudi nas) tako čaka še dolga in trnova pot, preden bodo lahko na svoj zelenjavni vrtiček legalno ”vtaknili” še kakšno sadiko zaenkrat še prepovedanega zelišča.

(Vir: https://www.corriere.it/politica/19_gennaio_11/cannabis-salvini-boccia-proposta-m5s-non-passera-mai-non-contratto-governo-66726b78-15b1-11e9-9cd3-6f68d3bb44a0.shtml

https://internationalhighlife.com/italy-allows-citizens-grow-cannabis-home/

https://www.corriere.it/economia/consumi/19_dicembre_26/cannabis-cassazione-coltivazione-domestica-non-reato-94f23a78-2807-11ea-9faa-6371a8e969d6.shtml )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.