Znanstveniki odkrili ”nov” kanabinoid

Leto 2020 se je za ljubitelje kanabisa začelo sijajno. Poleg tega, da so v zvezni državi Illinois legalizirali kanabis in ob tem oprostili pretekla kriminalna dejanja povezana z uporabo kanabisa, do spodbudnih novic, ki prihajajo iz Italije glede gojenja za lastno uporabo moramo italijanskim znanstvenikom čestitati tudi za pomembno odkritje na znanstvenem področju. Med raziskovanjem kanabisa so italijanski znanstveniki odkrili povsem ”nov” oziroma bolje rečeno še nepoznan kanabinoid, ki naj bi bil kar 30x močnejši od THC-ja.

Rastline kanabisa poleg dveh najbolj poznanih kanabinoidov (THC in CBD) vsebujejo še okoli 500 različnih učinkovin. Italijanski raziskovalci, ki so preučujejo medicinki kanabis, ki ga vzgaja italijanska vojska so pri raziskovanju našli do sedaj še nepoznan kemični podpis, ki so se ga odločili nekoliko podrobneje raziskati.

Po temeljitejših raziskavah so uspeli prepoznati in izolirati dva do sedaj še nepoznana kanabinoida, ki slišita na ime THCP (tetrahydrocannabiphorol) in CBDP (cannabidiphorol). Na novo prepoznani THCP je skorajda identičen THC-ju, le da na svojem repu vsebuje nekaj dodatnih atomov ogljika. Teh nekaj dodatnih atomov ogljika je najverjetneje razlog zakaj je najnovejši kanabinoid toliko močnejši od THC-ja.

THC, CBD ter vsi ostali kanabinoidi delujejo tako, da se vežejo na dva receptorja v našem telesu po imenu CB1 in CB2. Skozi ta dva receptorja kanabinoidi komunicirajo z našim endokanabinoidnim sistemom in regulirajo veliko število telesnih funkcij. Po poročanju najnovejše študije se THCP kar 30x močneje veže na CB1 in CB2 receptorje kot THC. Za testiranje so raziskovalci uporabili miši in jim vbrizgali izredno majhno dozo (5mg/kg), kar je bilo dovolj za intoksikacijo testirancev.

”Pri naš In Vitro raziskavi smo dokazali, da ima THCP visoko afiniteto do CB1 receptorjev, ki je kar za 30x višja od tiste, ki jo ima THC.” pravi Cinzia Citti, ki je ena izmed znanstvenic pri projektu. Avtorji raziskave menijo, da bi THCP lahko bil razlog zakaj različne vrste kanabisa tako različno vplivajo na naše počutje. ”Prisotnost tega novega fitokanabinoida, bi lahko razjasnila farmakološke lastnosti nekaterih vrst kanabisa, ki jih je bilo težko razložiti samo s prisotnostjo THC-ja.” pravi Cinzia Citti.

Cittijeva je poudarila, da bo potrebno še veliko raziskav, da bomo bolje razumeli delovanje THCP-ja in CBDP-ja, kako vplivata na telo in sodelujeta z ostalimi kanabinoidi. ”

(Vir: https://internationalhighlife.com/thcp-new-cannabinoid-to-be-30-times-stronger-than-thc/?fbclid=IwAR0WhOQvUFhJJq2gcsgo3Wz7PVHRNzYSMyW6LGzNLA9kaJjfTvDBzXzaoCU )

Cannalogia.org ponuja pestro ponudbo vrtnarske opreme in izdelkov za vrtnarjenje.
Nakup izdelkov v spletni trgovini je mogoč le po predhodni obvezni izpolnitvi izjave, ki je pogoj za nadaljevanje dostopa in nakupa na spletni strani. S klikom na gumb »sprejmem« samodejno podajate izjave:
- izjavljam, da sem starejši od 18 let
- izjavljam, da nisem duševno bolan/a, oseba z začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalostjo ali v postopku odvajanja odvisnosti ali rehabilitacije
- izjavljam, da suvereno in samovoljno dostopam na spletno mesto in odgovarjam za svoja dejanja
- izjavljam, da sem seznanjen/a z veljavno nacionalno in mednarodno zakonodajo;
soglašam s splošnimi pogoji prodaje sem seznanjen/a, da nekateri izdelki v prodaji vsebujejo organska semena in so namenjeni izključno kot spominek in ne za kaljenje, vzgajanje, gojenje in pridelavo rastlin.